A sakk a jövő oktatási eszköze

2015.02.25. 15:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. február 25. (szerda) 
Bemutatták a Sakkpalota programot az István Király Általános Iskolában.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Fejér megyében elsőként a Székesfehérvári István Király Általános Iskolában indították el a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási programot, melyet ma nyílt tanítási óra keretében ismertek meg a szülők az intézményben. A Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester által kidolgozott, egyedülálló módszer fejleszti a kisiskolások képességeit, logikus és kreatív gondolkodását, és előmozdítja a különböző tantárgyak elsajátítását. A tervek szerint a palotavárosi iskolában felmenő rendszerben fogják alkalmazni a programot a következő években.

A sakk a történelem egyik legősibb játéka, egyben a jövő oktatási eszköze. Ezen mottó jegyében dolgozta ki a „Sakkpalota” című képességfejlesztő programját Polgár Judit nemzetközi sakk nagymester. A módszer lényege, hogy a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva logikus és kreatív gondolkodásra, problémamegoldásra nevel, és ezer szállal kötődik a többi tantárgy ismeretanyagához is.

A Székesfehérvári István Király Általános Iskolában évek óta működik sakkszakkör. Erre építve Fejér megyében elsőként ebben az intézményben, az első évfolyamon indították el a Sakkpalota programot, melyet ma délelőtt nyílt tanítási óra keretében mutattak be a szülőknek Kiss Diána és Radóczné Földi Éva tanítók vezetésével. Krählingné Kovács Tünde, az intézmény igazgatója hangsúlyozta: a sakk elsajátítása nem cél, hanem eszköz. Segítségével nem sakkversenyzőket nevelnek, hanem általános képességfejlesztés zajlik, pótolva a digitális korban fellépő gondolkodásfejlődési hiányosságokat. A módszer játékos keretek között fejleszti a memóriát, a stratégiai készséget, a síkbeli és térbeli tájékozódást, a szókincset, a matematikai gondolkodást. A tanórák környezetét a Sakkpalota adja, a figurák a mesékből kelnek életre, a gyerekek pedig megszokják, hogy tervszerűen, előre gondolkodjanak, és azt is, hogy minden döntésüknek, lépésüknek következménye lesz. Az is nagyon fontos szempont, hogy a tanulók roppantul élvezik a módszert, örömmel vesznek részt az órákon, hiszen ők maguk is sakkfigurákká válnak. A Székesfehérvári István Király Általános Iskola célja, hogy a térségben a program referencia intézményeként működjön.

A nyílt tanítási órát figyelemmel kísérte Brájer Éva alpolgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Viza Attila önkormányzati képviselő és Maurer Ferenc, a Polgár Judit Sakk Alapítvány oktatási projektvezetője.

„A Polgár Judit nevével fémjelzett módszer egyszerűn zseniális. Játékos módon úgy szerzik meg ismereteiket  a gyerekek, hogy észre sem veszik, hogy tanulnak. Ezt ők maguk  fogalmazzák meg. Számomra is érdekes felismerés volt, hogy ez a módszer nem konkrétan a sakk játékáról szól, hanem a sakkon keresztül a matematika és a nyelvi készségek elsajátításáról. Ebbe az intézménybe hátrányos helyzetű kisgyermekek is járnak, így a Sakkpalota programnak esélyegyenlőségi szempontból is nagy szerepe van. Azt kívánom, hogy itt Fehérváron minél több iskola minél több osztálya alkalmazhassa a módszert a jövőben.”
– hangsúlyozta Brájer Éva oktatási ügyekért is felelős alpolgármester.

„Az István Király Általános Iskola három pedagógusának módszertani továbbképzését Székesfehérvár Önkormányzata támogatta a Sakkpalota program kapcsán. Rendkívül fontos, hogy a gyerekek kreatív módon tanuljanak, és a különböző tantárgyakban fejlesszék képességeiket. Örömmel fogadtuk az iskola megkeresését, és igyekszünk minden eszközzel támogatni a programot a jövőben.”
– mondta Mészáros Attila alpolgármester.

A tervek szerint a Sakkpalota programot felmenő rendszerben fogják alkalmazni az István Király Általános Iskolában. A módszerről további információk olvashatóak a http://www.istvaniskola.hu/ weboldalon.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 
 
 
Szöveg: Havasi Tímea
Fotók: Bácskai Gergő
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.