"Merre tovább…Esőemberke!?”

2015.04.01. 13:06
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. április 1. (szerda)
Április 2-a az Autizmus Világnapja. Galéria
 
 
 
 
Az autizmus témájú szülő- és szakemberképzésről, a megváltozott munkaképességűek integrációjáról, valamint a gyakorlatban, a munka világában megvalósuló jó példákról is szó volt azon a konferencián, amelyet az Autizmus Világnapja alkalmából szervezett szerdán az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény a Magyar Király Szállóban. A résztvevőket Östör Annamária tanácsnok és Bartyik Mihályné, az oktatási intézmény igazgatója köszöntötte.


A szociális és kapcsolati hálót szimbolizáló mozdulatjátékkal és az Arany EGYMI Táncművészeti Csoport színes bemutatójával kezdődött a „Merre tovább…Esőemberke?” konferencia szerdán a Magyar Király Szállóban. Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény hagyományos speciális szakiskolai programsorozatának nyitórendezvényén neves, az esélyegyenlőség megteremtésében jártas szakemberek tartottak előadást, akik elhivatottak az autizmussal élők sorsa iránt. A szakmai napon szinte minden terület képviseltette magát, az oktatástól kezdve a civil szervezeteken, alapítványokon, munkáltatókon át egészen a versenyszféráig.

Az Autizmus Világnapján azokra az értékes embertársainkra irányul a figyelem, akik autizmussal élnek. Számukra nélkülözhetetlen a kiszámíthatóság, az elfogadás, a szeretet, a biztonság, a szoros, egyértelmű napirend szerinti élet, a beszélgetések során a lényegre törő, érthető fogalmazás. Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok köszöntőjében kiemelte: „Az, hogy az iskolai képzést követően a munka világában is megtalálják a helyüket fiataljaink, csak együttműködéssel, összefogással valósulhat meg. Székesfehérváron a szülők, a civilek, az Önkormányzat, a KLIK és a szakemberek együtt dolgoznak azon, hogy a már megnyílt utak szabadon járhatóak legyenek. A város oktatási intézményeiben a sajátos nevelési igényű tanulók magas szintű habilitációs és rehabilitációs ellátásban részesülnek, így elmondható, hogy a csoportokban a magas szintű szakmai munka személyi, tárgyi és környezeti feltételei biztosítottak. Reményeink szerint a pályázati lehetőségek felhasználása mellett egyre több munkáltató foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat, így növelve az integrált munkahelyek számát.” – zárta köszöntőjét Östör Annamária.

Közoktatási rendszerünk minden intézménytípusában, az oktatás minden szintjén jelen van az autizmussal érintett gyermek. Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben közel nyolcvan tanuló fejlesztése folyik. A tanulócsoportok száma az elmúlt évtizedekben egyre gyarapodott, ismertette Bartyik Mihályné. Az intézmény igazgatója kiemelte: „Oktatási rendszerünk átgondolt, stabil. A speciális szakiskolánkból évente 25-40 tanuló végez a szakképzésben. Munkába állásukat, munkában tartásukat nagy gondossággal készítjük elő. További feladatunk, célunk, olyan munkahelyek felkutatása, létrehozása, amelyek önmagukban és környezetükben rendelkeznek mindazon feltételekkel, amelyek fiataljainknak esélyt teremtenek a felnőtt életben való boldoguláshoz, társadalmi beilleszkedésükhöz. Itt az utolsó pillanat, cselekednünk kell, hogy az iskolapadból kikerült, autizmussal élő fiataljainkért többet tegyünk. Közösen azon kell dolgoznunk, hogy nappali felnőtt foglalkoztatók, védett munkahelyek létrehozásával ezek a fiatalok is megmutathassák, hogy hasznos, értékes tagjai társadalmunknak.” – hangsúlyozta az igazgató.

A köszöntőket követően az intézmény nyolc csoportjában tanuló, autizmussal élő gyermekek adtak verses-zenés műsort, és a konferencián résztvevő szakemberek megtekinthették az „Alkoss kéket” című kiállítást is. Az Arany János iskola az Autizmus Világnapjához kapcsolódóan hirdette meg a kép- és tárgyalkotó pályázatot a város oktatási intézményeibe járó diákoknak. Az érdeklődők 2015. április 8-tól, szerdától, az eredményhirdetést követően tekinthetik meg a kékben pompázó, különleges tárlat anyagát az Igézőben.  

A konferencián készült fotók letölthetőek a Galériából.


                                             
fotó: Simon Erika
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2022 Június
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.