Megnyílt Székesfehérvár első Teqball terme

2015.04.27. 20:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. április 27. (hétfő)
A Videoton Oktatási Központban próbálható ki az új mozgásforma. Galéria
 
 
 
Hétfőn este nyitották meg Székesfehérvár első Teqball termét, a Sitq Teqball Termet. A helyet dr. Cser-Palkovics András polgármester, valamint Borsányi Gábor és Huszár Viktor, a sportág megalkotói adták át. Az ünnepélyes eseményen az avató teqball mérkőzés Sitku Illés, Nikolics Nemanja játszotta le a Dvéri Zsolt, Sándor György alkotta páros ellen. Az egyre nagyobb elismertségnek örvendő sportos játékot több évnyi matematikai és fizikai kísérletezés után fejlesztették ki a szakemberek, és Sitku Illésnek köszönhetően immár a fehérváriak is kipróbálhatják a hét minden napján.
 
 
A Teqball egy új futballalapú sporteszköz és sport is egyben. A világszerte egyre népszerűbb sportos elfoglaltság a profi labdarúgók, valamint az amatőr sportolók számára is kiválóan alkalmas technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. A Teqball a labdarúgás „legtisztább” módozata, ugyanis a játékosok között nincs fizikai kontaktus, ráadásul az eszközt (Teqboard) sem lehet megérinteni a labdamenetek közben. Ennek következtében a sérülésveszély kockázata nagyon alacsony.
 
A Teqball-t a Teqboard nevű sporteszközön űzhetik a játékosok. A Teqboard-ot több évnyi fizikai és matematikai számításokat és gyakorlati teszteket követően fejlesztették ki. A tervezésnél a szakemberek külön figyelmet szenteltek annak, hogy a labda minden esetben a játékos felé pattanjon ki. A mérkőzések, illetve a gyakorlások alkalmával 2-3 másodpercenként kell a labdába érni, így a rövid idő alatti magas érintésszám jóvoltából fejleszthető a játékosok labdabiztonsága. A Teqball ezenkívül egy remek sport arra, hogy tökéletesítse a döntéshozatali képességet, a fejelést és a gyorsaságot is.
 
Az eseményen Sitku Illés, a Sitq Teqball tulajdonosa elmondta, hogy szinte azonnal magával ragadta a sportág. „Gyerekkorunkban nagyon sokat futballoztunk együtt Borsányi Gábor barátommal. A sors hosszú évek után, tavaly decemberben hozott össze minket ismételten egy évzáró banketten, Dorogon, ahol a mai napig játszom. Egy bemutatón ismerkedhettem meg ezzel a csodálatos sporttal, amely mondanom sem kell, azonnal magával ragadott, alig bírtam abbahagyni. Ezt követően Gábor felajánlotta számomra azt a lehetőséget, hogy én népszerűsítsem itt, Székesfehérváron a Teqball-t. Nagyon boldog vagyok, hogy végül megszületett ez a terem.” – mondta Sitku Illés.
 
Az ünnepélyes megnyitón Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is részt vett. „Ez a mai alkalom is ékesen bizonyítja azt, hogy a foci barátságot is jelent, nem véletlenül jöttek el a Videoton FC jelenlegi és korábbi futballistái. Két ok miatt különösen örülök ennek a példaértékű kezdeményezésnek. Az egyik, hogy mindig megbecsülendő, amikor egy élsportoló a vándorélete ellenére is elkezd kötődni egy városhoz, egy közösséghez, és úgy dönt, hogy pályafutásának végén itt telepszik le családjával együtt. Ebben az esetben is erre láthattunk egy nagyon szép példát, így nyilvánvaló volt, hogy a város is, ahol tudja, támogatja ezt a kezdeményezést. Remélem, a Sportmajális keretében is minél többen ismerhetik meg a Bregyóban ezt a sportot. A másik öröm pedig az, hogy újfent olyan tér jött létre a városban, amely a sportról és a mozgásról szól. Bízom benne, hogy a kicsiktől a nagyokig egyre többen lesznek, akik ide jönnek hétről hétre mozogni. Nem utolsósorban öröm továbbá az, hogy egy magyar találmányról van szó, hiszen pontosan tudjuk, hogy mennyire nehéz a mai világban egy olyan ötletet kitalálni, amely bejárja az egész világot.” – mondta dr. Cser-Palkovics András, aki azt is kiemelte, hogy a terem megnyitásával újabb érdekességgel bővült a város egyik sportotthona, a Videoton Oktatási Központ.
 
Az ünnepségen a Teqball kitalálói és megalkotói, Borsányi Gábor és Huszár Viktor hozzátették, hogy júniustól már 87 országban fogják árulni és játszani a Teqball-t. Kiemelték: a nagy álom az, hogy húsz éven belül olimpiai sportág lehessen a világszerte egyre közkedveltebb sport.
 
Az ünnepélyes megnyitó után azonnal birtokba is vették az avatáson résztvevők az új termet. A Teqball-t rögtönzött bemutató keretében Dvéri Zsolt, Sitku Illés, Nemanja Nikolics és Sándor György, a Videoton FC egykori és jelenlegi futballistái próbálták ki.
 
További érdekesség még az új sporteszközzel kapcsolatban a Teqbox nevű, jövőre megjelenő technikai kiegészítő, mely a világ első olyan eszköze lesz, ami a játék élvezete közben képes objektíven mérni a játékos technikai tudását. A Teqballt ketten, négyen, de akár egyedi szabályokat alkalmazva többen is játszhatják.
 
Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából.
 
 
 
fotó: Simon Erika
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
30
31
     
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.