Építészek ünnepe

2015.10.05. 12:37
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2015. október 5. (hétfő) 
Szakál Csaba kapta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. Galéria
 

 

 

 

Az Építészet Világnapja alkalmából tartottak ma délelőtt ünnepséget a Hiemer-ház Házasságkötő termében. A rendezvényen Balázs Mihály Kossuth-, Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas építész mondott ünnepi beszédet, majd Székesfehérvár polgármestere átadta a tavalyi évben alapított Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, amit idén Szakál Csaba fehérvári építész tervező vehetett át.  

Nagyszabású ünnepségre került sor ma délelőtt a Hiemer-ház Házasságkötő termében, melyet az Építészet Világnapja alkalmából rendeztek.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntőjében elmondta, egy ezeréves város történelmében az épített örökség óriási kincs és legalább ennyire fontos, hogy ehhez mit teszünk hozzá, milyen fejezeteket írunk ezekben az években azért, hogy a következő évtizedekben, évszázadokban a mai alkotások az építészeti örökségünk részévé váljanak. „Úgy érzem, hogy a Schmidl Ferenc Építészeti Díj hitet tesz amellett, hogy Fehérvár fejlődése mindig is elképzelhetetlen volt az építészek nélkül.” – fogalmazott a polgármester. „Idén egy olyan építész, egy olyan műalkotásért kapja a város építészeti díját, aki egy nagyon régi Várkörúti foghíjra tervezett épületet. Ez egy jól sikerült alkotás és minden bizonnyal évtizedek múlva is emlegetni fogják, hiszen nagyon fontos tereket és utcákat köt össze a Belvárosban.”- zárta gondolatait dr. Cser-Palkovics András.

Egy rövid hegedűszóló után Balázs Mihály, Kossuth-, Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas építész, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára mondott ünnepi beszédet, amit Alessandro Baricco mondatával kezdett: „Az írás a csönd egy szofisztikált formája.” S kiegészítette azzal, hogy talán az építészet is az. Hiszen az emberek legelemibb igénye az építés, s szerinte az építészet nem fosszília, hanem egy eleven valóság, életünk valamiféle megnyilvánulása. Ezt követen az ünnepről beszélt, s hangsúlyozta, hogy ennek a hétköznapok nélkül nem lenne jelentősége, aminek viszont az építészet elengedhetetlen kelléke, és ezt Székesfehérvár, amely egy nagy történelmi jelentőségű város felismerte. Az itt álló épületek ugyanis erről tanúskodnak. Örömét fejezte ki, hogy része lehetett a díj odaítélésében, ami a helyi értékek, képességek és helyi akaratok felismerését tükrözi névadójából kiindulva, majd reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ez a díjátadás hagyománnyá válik. 

A beszédet követően megzenésített verseket hallhattak a jelenlévők, majd Székesfehérvár polgármestere az elismerés névadójának unokájával, Bándy Mártával közösen átadta a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat, amit 2014-ben - az Ybl bicentenárium évében – alapított meg Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata az egykori fehérvári főépítész előtt tisztelegve, munkásságának elismeréseként. Schmidl Ferenc alapelve az volt, hogy az építészetben nem a stílus, hanem a minőség az elsődleges.  A nevét viselő díj adományozásának is egyik legfontosabb értékmérője a minőség, az épített környezet minőségi alakítása, mely elismerést idén Szakál Csaba építész tervező vehetett át. Az az architektus, aki a várkörúti Fehérvár Travel irodaház mértéktartó építészeti megformálásával, valamint annak magas színvonalú – részleteiben is elmélyült – megvalósításával alkotott kimagaslót. Szakál Csaba – akinek diplomamunkája a fehérvári Vízimalom Múzeum, serfőzőház és fogadó műemléki rekonstrukciós és revitalizációs terve volt – Székesfehérváron kezdett el dolgozni. 1991 és 1994 között a Mérmű Kft-ben, majd utána három évig önálló építészként több neves budapesti építészműhely országosan is jelentős munkáiban vett részt. 1997-ben alapította meg saját tervezőirodáját Székesfehérváron, az ArchiCom Építész Stúdió-t, amelyben azóta is folyamatosan alkot. Fehérvári elkötelezettsége példaértékű, legjelentősebb művei Székesfehérváron épültek, amellett, hogy az ország számos pontján is állnak épületei.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a 2014-ben megépült Fehérvár Travel utazási iroda, könyvesbolt és passzázs épületének építészeti minősége alapján, Székesfehérvár épített környezetének magas színvonalú alakításáért, valamint a város építészeti kultúrájának ápolása terén végzett példaértékű építészeti alkotó tevékenysége elismeréseként adományozta részére a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat.

A díjazott Szakál Csaba meghatódva köszönte meg az elismerést mind a városnak, mind az ítészeknek, mind azoknak a kollégáknak, munkatársaknak és együttműködő cégeknek, akik a Fehérvár Travel irodaház létrejöttében közreműködtek. A felsorolásból nem hagyta ki a családját sem, akik türelemmel viseltettek iránta, és komoly hátteret biztosítottak a részére. Záró gondolatában párhuzamot vont a jelen és a között a korszak között, amikor a ’30-as, ’40-es években Csitáry G. Emil polgármestersége alatt komoly fejlődésnek indult a város. Mint fogalmazott, ma is egy olyan korszakban vagyunk, amikor érdemes kihasználni a lehetőségeket. 

Az ünnepség végén Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze pohárköszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a fehérvári építészek, tervezők felsorakoztak, és a fehérvári építészet az utóbbi években beemelte magát a város kulturális életébe.

Az ünnepségen készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

                                                 

Szöveg: Kész Mónika

Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.