Strand-, út-, játszótér- és temetőfejlesztés Székesfehérváron

2017.02.15. 16:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. február 15. (szerda)
1,5 milliárd forintos összberuházás a Városgondnokságnál. Galéria 
 
 

 

 

 

A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. üzleti tervében  7,2 milliárd forint szerepel a 2017-es évre. Ebből – a városüzemeltetési feladatokon túl –  1,5 milliárd forint jut fejlesztésekre. Ezen túl az idei üzleti tervének lényeges eleme, hogy 67 közfoglalkoztatott állományú dolgozó állandó státuszba kerül. A részletekről ma tartottak sajtótájékoztatót a Városgondnokságon.

 

A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. eddigi legnagyobb összegű üzleti tervét fogadta el Székesfehérvár Közgyűlése múlt pénteken. A dokumentum a városüzemeltetés színvonalának megtartása, illetve egyes területeken növelése mellett jelentős fejlesztéseket is tartalmaz. 

A kiadások/bevételek fő összege meghaladja a 7,2 milliárd forintot, melyből fejlesztésekre 1,5 milliárd forint jut 2017-ben.
Az üzleti terv összesen 10%-os bértömeg növekedést tartalmaz. A béremelés egyik fedezete a kormányzati járulékcsökkentés, a másik fele az Önkormányzat többlettámogatása. A 10 %-os fejlesztés differenciáltan kerül kiosztásra. A dolgozói állomány közel 600 fő, melynek 2/3-a fizikai állományú. A bérrendezés elsősorban őket érinti.
További lényeges eleme az üzleti tervnek, hogy 67 fő közfoglalkoztatott állományú dolgozót állandó státusszal átvesz a Városgondnokság a munkavállalóik közé. Ez a lépés a dolgozók helyzetét megszilárdítja, kiszámíthatóbbá teszi, nagyobb anyagi biztonságot nyújt számukra.
A jelenleg elfogadott üzleti terv lehetőséget teremt arra is, hogy 30 millió forintot gépbeszerzésre, míg további 30 millió forintot a jelenlegi állomány szükséges túlórájának kifizetésére fordítson a cég. Ezzel – a korábban megfogalmazott igényeknek eleget téve – további plusz két alkalommal tudják nyírni a füvet a város közterületein, ami nagyságrendileg 6 millió négyzetméternyi fűnyírást jelent.
Komoly útfejlesztési programot is tartalmaz a városgondnokság idei terve. 660 millió forint jut út-, járda-, parkoló-, valamint parkfejlesztésre, mely egy hároméves program idei évre eső üteme.
400 millió forint került elfogadásra a strandon belül, egy élménystrand kialakítására. Ez medencéket, csúszdákat, gyermek élményelemeket, és egy kulturált, a jelen kor követelményeinek megfelelő környezet kialakítását jelenti.
A Béla úti köztemető fejlesztésére 100 millió forintot hagyott jóvá a Közgyűlés. A fejlesztés azért szükséges, mert a régi temetőket követően a Béla úti temető is lassan megtelik. A beruházásból új parcellák nyitása, illetve a belső utak, sétányok kialakítása, fejlesztése fog megvalósulni.
Nagy volumenű munka a városi játszóterek ütéscsillapító burkolatainak cseréje. Ennek első ütemére 50 millió forintot tartalmaz a terv. 

A fentiek kapcsán dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: jól látszik, hogy a Városgondnokságnak mennyire szerteágazó feladata van a városüzemeltetés, sőt a városfejlesztés tekintetében is. Sok olyan területet érint tevékenységük, ami nélkül egy nagyváros nem tudna se működni, se fejlődni.
Amire a legbüszkébb lehet a cég és maga a város is – hangsúlyozta – az az, hogy ez a most elfogadott üzleti terv egy jelentős bérfejlesztést is takar. Ezen túl óriási előrelépésnek nevezte, hogy 67 fő a közfoglalkoztatotti státuszból átkerül állandó státuszba, ami jól mutatja, hogy milyen a munkaerő-piaci helyzet, valamint azt is, hogy a város szeretne jó gazda lenni, és az alkalmazottai biztonságát mind jogi, mind pénzügyi tekintetben garantálja és fejleszti.
Kiemelte a sokrétű fejlesztést: a temetőkben az új parcellák megnyitását, a játszótereken a borítások cseréjét, a strandfelújítást, valamint az utak, járdák, közterületek fejlesztését. Ennek kapcsán elmondta, hogy mind a személyi állomány, mind a gépesítés vonatkozásában előre fognak lépni 2017-ben.
Ez a 7,2 milliárd forint a cég életében a pénzügyi stabilitást, valamint a folyamatos növekedést is mutatja, tekintve, hogy a belső megtakarításokból is mindig történik fejlesztés. Az itt dolgozókkal kapcsolatban hozzátette, a városüzemeltetési és városfejlesztési feladatrendszerben eddig is megállták a helyüket, és biztos benne, hogy 2017-ben is megállják a helyüket.  

Bozai István városgondnok először megköszönte a bizalmat, amit részükre Székesfehérvár Közgyűlése megszavazott a 2017. évi üzleti terv elfogadásával. Majd szerteágazó tevékenységeikről beszélt, úgy, mint a zöldfelület-, út-, víz-, közvilágítás-, és egyéb városi karbantartás, a játszóterek üzemeltetése, fejlesztése. Elmondta, hogy a Városgondnokság 12 telephelyen dolgozik.
Hangsúlyozta, hogy a 7,2 milliárd forintos költségvetésből 5 milliárd forint városi támogatás. Emellett azonban igen jelentős saját bevétellel is rendelkeznek. Itt emelte ki, hogy a város gazdasági életében is meghatározó szerepet töltenek be, mint szolgáltató cég. Így ezzel – mint fogalmazott – a márciustól már 600 fő fölötti főállású foglalkoztatottal igen komoly gazdasági szereplői a városnak.
A legnagyobb fejlesztés – mint mondta – idén az útfejlesztés lesz, amivel kapcsolatban 67 munkaterületen fognak utat, járdát, parkolót építeni. Míg ezen felül van a 100 millió forintos temetői fejlesztés és a 400 millió forintos strandfejlesztés. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a szándék az, hogy egy jó színvonalú és legalább egy négy-öt hónapig nyitva tartható élményelemekkel megvalósuló nyitott strandot szeretnének a városnak biztosítani, méltó módon a strand jövő évi nyolcvanéves évfordulójához.
Ezeken túl azt is elmondta, hogy több szerződéses megbízást is kapnak a várostól. Ezért több, mint 660 millió forintos építőipari bevétellel is terveznek, a támogatáson felül. 

A 7,2 milliárd forintos bevételi és kiadási főösszeg abszolút rekord a társaság életében – fogalmazott Béndek Balázs, a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. gazdasági igazgatója. Ebből mintegy ötmilliárd forint az önkormányzati támogatás, a fennmaradó több mint kétmilliárd forint pedig saját bevétel.
Elmondta azt is, hogy a 2009-es induláskor a Városgondnokság mindössze 100 millió forintos vagyonnal, 90 fő munkavállalóval és összesen három járművel rendelkezett. Az alapelvük az volt, hogy a városüzemeltetési- és fenntartási feladatokat önerővel, saját gépparkkal és saját munkavállalókkal lássák el. A korábbi százmilliós vagyon mára meghaladta a hárommilliárd forintot, ami a város vagyonát erősíti. Ez a növekmény az elmúlt évek tartós befektetéseinknek, az-az az eszközállományuknak köszönhető. Jelenleg a százat is meghaladja a különböző fajta járműveiknek a száma, dolgozóik pedig több mint hatszázan vannak. Kiadásaik közül éppen ezért a legnagyobb tétel a munkabérek költsége, ami kétmilliárd forintot tesz majd ki idén.
Hangsúlyozta, hogy gazdálkodásuknak köszönhetően a saját tőkéjük már meghaladja a másfél milliárd forintot, így abszolút biztos lábakon álló, tőkeerős Székesfehérvár Városgondnoksága.

 


A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából. 
                                                 

Szöveg: Kész-Varga Mónika
Fotó: Simon Erika

 


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
30
31
     
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.