„Szívemben él a nemzetem!”

2017.03.20. 15:56
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. március 20. (hétfő)
Ünnepi rajz- és esszépályázat díjátadóját tartották a Városházán. Galéria 
 
 
 
 
Ünnepélyes díjátadót tartottak hétfőn a Városházán: azt az 59 diákot köszöntötték, akik a magyar zászló és címer emléknapjához és A DÖNTÉS című kiállításhoz kapcsolódó alkotópályázaton a legjobb munkákat készítették.  A „magyar zászló és címer”, illetve „az én hősöm” témában magyar óvodások, diákok és egyetemisták készíthettek rajzot vagy esszét. Az ünnepség résztvevőit dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke köszöntötték.


A magyar zászló és címer emléknapjához, március 16-hoz kapcsolódóan, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért Felelős Államtitkárságával negyedszer hirdette meg közös alkotópályázatát a Kárpát-medencében, illetve a világban szétszórtan élő magyar óvodások, diákok és egyetemista számára. Rajzokat és esszéket vártak a „magyar zászló és címer”, illetve „az én hősöm” témakörökben – kapcsolódva a Szent István Király Múzeum A DÖNTÉS című kiállításához. A díjátadó ünnepséget hétfőn tartották Székesfehérváron a Városháza Dísztermében.

Dr. Cser-Palkovics András
polgármester, a pályázat védnöke köszöntőjében a díjazott fiatalokról azt mondta, hogy ez az esemény őértük szerveződött, ők az ünnepség díszvendégei. Örömét fejezte ki, hogy a pályázat díjátadó ünnepségét, a nemzeti szimbólumok jelentőségéhez kapcsolódva éppen a nemzet történelmi fővárosában rendezik. „Amikor valaki itt, a Díszteremben körülnéz, pontosan látja, mit jelent a város történelme az össznemzet történelmén belül. A történelmünk elképzelhetetlen a szimbólumok megbecsülése nélkül. Ez a nemzet és ez a város sem tudott volna meglenni hősök nélkül, akik a saját életüknél is fontosabbnak tartották a nemzet szabadságát, kulturális értékeinek megőrzését és átadását.” A polgármester a pályázatot méltatva kiemelte: a fiatalok számára lehetővé teszi, hogy a művészet eszközeivel mondják el, mit jelentenek számukra a szimbólumok, illetve kik az ő hőseik.  „Ezek a fiatalok fogékonyak az értékre, a szépre, pontosan tudják, milyen felelősséggel tartoznak a nemzetünk felé – a saját eszközeikkel, a saját világukban, itt a 21. század elején. Őket megszólítani a felnőttek kötelessége és felelőssége.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, és gratulált a díjazottaknak. Zárszavaiban a Díszteremről elmondta, hogy egy szimbólumhoz és egy hőshöz kapcsolódik a helyszín, hiszen az 1938-as Szent István Emlékév tiszteletére alakították ki; a történelmi falak között megrendezett díjátadó pedig arról tesz tanúbizonyságot, hogy a nemzet fennmaradásában vetett hitünk jól került megalapozásra.

„A történelmi fővárosban tényleg ünnepi pillanatokat élhetünk meg.” – kezdte beszédét Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a pályázat védnöke. A Szent Istvántól kapott kettős örökségről beszélt: a hazateremtésről és a Szűz Máriának felajánlott hazáról, mint keresztény örökségről szólt. „Ennek a kettős küldetésnek felel meg az említett pályázati kiírás. Büszke vagyok rá, hogy ebből a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kiveheti a részét. Arra még büszkébbek lehetünk valamennyien, hogy ezrekre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból meghallották ezt a felhívást – köszönöm ezt nekik és felkészítőiknek!” Szász Ernő Jakab Antal erdélyi püspököt idézve azt mondta: a magyar ember kettős öröksége olyan szoros, mint az ember életében a test és lélek kapcsolata. Azt a kívánságát fejezte ki, hogy a pályamunkákban megjelent üzeneteken keresztül az örökség tovább erősödjön.

Molnár János
, a Magyar Kultúra Alapítvány és a Jászok Egyesületének Nívódíjával kitüntetett festőművész, grafikusművész, a rajzpályázat zsűritagja értékelésében elmondta: a kétezernél több rajzzal foglalkozni nagy örömet jelentett számukra. A díjazottak, mint mondta, mindannyian méltók a jutalmakra, hiszen kifejezetten színvonalas munkákat készítettek. A tematika befolyásolta az elkészített munkákat: a nagy nemzeti hősök, az életképek, a csatajelenetek éppúgy megjelentek, mint az ’56-os forradalom eseményei vagy a tudomány vívmányai, a sport ’hősei’. Ajánlásként azt fogalmazta meg a szülők számára, hogy a tehetséges gyermekeiket mindenképpen támogassák, hogy a képességeik a megfelelő tudással egészülhessenek ki.

Takaró Mihály
Magyar Örökség Díjas, Erdélyi Magyar Örökség Díjas, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett író, irodalomtörténész, tanár, az esszépályázat zsűrijének elnöke a pályaművek kapcsán az utódok szerepét, feladatát hangsúlyozta – mint mondta, az esszék a szellem, a lélek rajzai, amelyek éppen ezt ábrázolják. Az identitásról szóló írások az ifjúság ideáljait mutatják be; a személyes állásfoglalásokban nemcsak a legismertebb történelmi hősök jelentek meg, hanem a magyarságukat felvállaló családtagok, tanárok is. Egy tizennégy éves felvidéki fiú esszéjét, vallomását (Magyarság) és egy kárpátaljai középiskolás lány írását (Szívemben él a nemzetem!) is kiemelte, amelyek a szívekben élő nemzet fogalmáról szólnak.

A rajzpályázatban három székesfehérvári általános iskolást is díjaztak: az 1-2. osztályosok között különdíjat kapott Fülep Bertalan Magyarország védőpajzsa című munkájáért (Munkácsy Mihály Általános Iskola), szintén különdíjjal jutalmazták a III-IV. osztályosok között Fülep Domokos A Korona hegyén című alkotását (Fehér Vár Waldorf Általános Iskola és AMI), valamint II. helyezett lett Fülep Blanka (Munkácsy Mihály Általános Iskola) Megbékélés című pályamunkájával az V-VI. osztályosok csoportjában. Székesfehérvár polgármestere A Korona hegyén című alkotásért a város különdíjával jutalmazta Fülep Domokost.

Az ünnepélyes díjátadón közreműködött Enyedi Ágnes népdalénekes, a Népművészet Ifjú Mestere, a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola népi ének tanára és tanítványai – különböző korszakokhoz kapcsolható katonadalokkal megörvendeztetve a közönséget. A rendezvényen jelen voltak Deák Lajosné és Földi Zoltán önkormányzati képviselők, a szakmai zsűri tagjai, valamint a kísérő pedagógusok és szüleik.

A résztvevők az ünnepség után közösen nézték meg A DÖNTÉS című kiállítást a Csók István Képtárban, Tóth Norbert kurátor tárlatvezetésével. A díjazott rajzpályázat alkotásait a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületének kiállítótermében Kulcsár Mihály régész, a Múzeum igazgatója mutatta be. A tárlat egészen április 30-áig várja a látogatókat.



Az ünnepségen és a Múzeumban készült fotók, valamint a díjazottak névsora letölthető a Galériából!








Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika

 

 

 



Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
30
31
     
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.