„Székesfehérvár Sportjáért” díjakat adtak át a mai közgyűlésen

2017.05.26. 10:01
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. május 26. (péntek)
Józsa Dávid és Siági Istvánné Varga Vera részesült az elismerésben. Galéria 
 

 

 

Józsa Dávid vitorlázó műrepülő és Siági Istvánné Varga Vera mű- és szinkronkorcsolya edző kapta idén a Székesfehérvár Közgyűlése által odaítélt „Székesfehérvár Sportjáért” díjat. Az elismeréseket a díjazottaknak ma reggel adta át a közgyűlésen a város polgármestere.

  

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata díjak, kitüntető címek, elismerések alapításával és adományozásával kívánja kifejezni tiszteletét és megbecsülését mindazon személyek és közösségek iránt, akik életművükkel, munkájukkal, a város közéletében való közreműködésükkel kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, maradandót alkottak, vagy más, a köz érdekében végzett tevékenységükkel segítették Székesfehérvár szellemi és anyagi gyarapodását. 
„Székesfehérvár Sportjáért” díj adományozható annak a természetes személynek, sportegyesületnek, csapatnak, vagy közösségnek, aki vagy amely a sport területén kimagasló szakmai tevékenységet végzett, illetve kiemelkedő hazai vagy nemzetközi eredményt ért el. 

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Józsa Dávid vitorlázó műrepülő és Siági Istvánné Varga Vera mű- és szinkronkorcsolya edző részére kiemelkedő sportpályafutása, szakmai munkája, valamint a sport Székesfehérváron való népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként „Székesfehérvár Sportjáért” díjat adományozott, melyet a díjazottaknak Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András ma reggel adott át a közgyűlésen.   


 

A kitüntetettek méltatása az alábbiakban olvasható: 

Józsa Dávid édesapja révén szeretett bele a repülésbe, aki katonai helikopteres pilóta volt. Dunaújvárosban 16 éves korában kezdte el sportrepülési pályafutását. Eleinte vitorlázógéppel repült, majd motoros vitorlázóval, motoros repülőgéppel, illetve ultrakönnyű légijárművel. Az elmúlt 8-9 éve a vitorlázó műrepülésről szólt.
A Magyar Vitorlázó Műrepülő Válogatott tagjaként elért több nemzetközi eredménye után 2016 hozta el számára a legnagyobb sikert, amikor a magyarországi Matkópusztán megrendezett világbajnokságon a 7. FAI Advanced (haladó) kategóriában csapatban aranyérmes lett, és az ismeretlen kötelező összesített kategóriában is aranyérmet szerzett, míg az összesített egyéniben az ezüstérmet sikerült megszereznie.  
Évek óta képzi és oktatja is a repülés tudományára a fiatalokat, amit ugyanolyan alázattal és önzetlenséggel végez, mint a versenyekre való felkészüléseit. Teljesítménye és tudása példa a jövő generációja számára.
A repülés iránti szeretete és elkötelezettsége révén aktív szerepet vállalt azékesfehérvári repüléstörténet 100. évfordulója alkalmából tavaly megrendezett programsorozat szervezésében és lebonyolításában is. Elhivatott abban, hogy minél többekkel megszerettesse a repülés élményét akárcsak szemlélőként is, és megismertesse szeretett városunk repüléstörténeti múltját. 
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az Albatrosz Repülő Egyesület javaslata alapján Józsa Dávid sportpályafutása során elért kimagasló eredményei, valamint Székesfehérvár repüléstörténetének népszerűsítése érdekében kifejtett tevékenysége okán adományozta részére a „Székesfehérvár Sportjáért” díjat.

  

Siági Istvánné Varga Vera a Székesfehérvári Curling Egylet Szinkronkorcsolya Szakosztály emblematikus alakja, aki az elmúlt esztendőkben rengeteget tett azért, hogy a városban egyre többen kedveljék meg az egyik legnépszerűbb téli sportágat. A komoly szakmai munkának köszönhetően a klub három korosztályos csapata a hazai és nemzetközi versenyekről rendre érmekkel és díjakkal tér haza, öregbítve ezzel Székesfehérvár hírnevét.
Már egészen kiskorában közel került szeretett sportágához; első korcsolyaversenyén mindössze ötéves volt. Az ifjú tehetség 1971-ben és 1973-ban is mindenkit maga mögé utasított a felnőttek mezőnyében a hazai bajnokságokon. A versenyszerű korcsolyázást 1976-ban hagyta abba, hogy aztán széleskörű tapasztalatát immáron edzőként adja át a fiatalabb generáció tagjainak. Szakmai felkészültségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 1977-ben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségen keresztül kérték fel a műkorcsolya sportág Székesfehérváron történő elindítására.
Versenyzői számos korosztályos bajnoki címet és helyezéseket értek el az elmúlt évtizedekben. Nagyon sok lány korcsolyázott az egyesületben, ezért is kereste meg az akkori még formációs korcsolyázás (ma már szinkronkorcsolyázás) vezetője, hogy állítson össze egy csapatot. Egy év múlva, 1992-ben az első országos bajnokságon már el is indult Black Rose junior csapata.
Férje ekkoriban honosította meg Magyarországon a curling sportot és alapította meg a Székesfehérvári Curling Egyletet, a továbbiakban ennek keretein belül folytathatták a gyerekek a korcsolyázást. Óriási elismerésnek és sikernek számított, hogy tíz évig Székesfehérvár adott otthont az Országos Bajnokságnak. Csapatai azóta is rendszeres résztvevői a hazai és nemzetközi versenyeknek. Junior együttese többszörös magyar bajnok, senior csapata pedig négyszer nyert magyar bajnoki címet, amely így jogot szerzett magának arra, hogy képviselhesse Magyarországot a Szinkronkorcsolyázó Világbajnokságon. Két éven keresztül a válogatott edzőjeként tett rengeteget a sportág fejlődéséért. Több ciklusban volt MOKSZ elnökségi tag, illetve a Szinkron Szakág vezetője. Az iskolai és óvodai korcsolyaoktatás keretein belül hetente 150-200 gyermekkel foglalkozik, szeretteti meg velük a korcsolyázást – az alapoktól kezdve.
Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése Siági Istvánné Varga Vera úrhölgynek a mű- és szinkronkorcsolya sportágak Székesfehérváron történő meghonosításáért és népszerűsítéséért végzett több évtizedes kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként adományozta a „Székesfehérvár Sportjáért” díjat.

  

A közgyűlésen készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

 

                                          


Szöveg: Kész-Varga Mónika
Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.