Finn muzsikusok köszöntése a Városházán

2017.06.18. 16:33
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. június 18. (vasárnap) 
Hétfőn a múzeum Díszudvarán koncertezik a Meri-Lappi vonósnégyes.    Galéria  
 
 
 
 
 
 
A Városháza Dísztermében köszöntötte vasárnap Róth Péter alpolgármester a Székesfehérváron vendégeskedő finn Meri-Lappi vonósnégyest. A lappföldi együttes programja hétfőn este a Szent István Király Múzeum Díszudvarán rendezett különleges, zenés irodalmi esttel folytatódik, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt!
 
Több mint harminc éves múltra tekint vissza a finn Meri-Lappi vonósnégyes, más néven a Sea Lapland String Quartet története. Az együttest 1983-ban alapították azzal a céllal, hogy hangsúlyozzák a vonós hangszerek oktatását, és növeljék a koncertek számát Lappföld déli részén. A kvartett a Kemi Városi Zenekar magja is lett egyben, tagjai fellépnek klasszikus zenei koncertsorozatokon éppúgy, mint óvodákban, iskolákban, idősek otthonában és kávéházakban. Évente körülbelül 65 szereplésük van szerte Lappföldön.
 
A vonósnégyes egy kettős jubileum alkalmából érkezett  Székesfehérvárra. Idén ünnepeljük a királyi város és a finnországi Kemi testvérkapcsolatának 60. évfordulóját, valamint az önálló Finnország megalapításának centenáriumát.
A Meri-Lappi együttes vasárnap délelőtt a fehérvári evangélikus templom istentiszteletén szerepelt, majd délután a Városházán tett látogatást. A muzsikusokat Róth Péter alpolgármester köszöntötte a Díszteremben. „Hatvan év hosszú idő! Most alkalmunk nyílik arra, hogy megalapozzuk a következő hatvan évet!” – fogalmazott, majd beszélt a Városháza múltjáról és jelenéről, kiemelten az Aba-Novák seccoról és a Szent Korona hiteles másolatáról, továbbá Székesfehérvárról, mint egykori koronázóvárosról.
 
A közönség június 19-én, hétfőn este találkozhat legközelebb a lappföldi együttessel. A 19.00 órakor a Szent István Király Múzeum Díszudvarán rendezett interkulturális, zenés irodalmi esten a zenekar megidézi Szent Iván éjszakáját és a Juhannus ünnepet, előadásukban finn valcerek és tangók hangzanak el. A vonósnégyes tagjai Kanerva Mannermaa és Elias Lassfolk (hegedű), Karri Perälä (brácsa), valamint Olli-Pekka Kajasviita (cselló) Elina Vettenranta énekművésszel lépnek fel. Közreműködik a Hermann László Kamarazenekar Major István művészeti vezetésével, a finn és a magyar zenészek közösen adják elő Jean Sibelius finn zeneszerző egyik művét.  A Fehérvári Versünnep fiataljai finn versekkel gazdagítják a jubileumi koncertet, melyen Mészáros Attila alpolgármester köszönti a megjelenteket Székesfehérvár nevében.
Az estre ingyenes a belépés, szeretettel várják a zene- és irodalombarátokat!
 
A zenekar játszik Iszkaszentgyörgyön is, a koncertre június 20-án, kedden 19.00 órai kezdettel kerül sor az Amadé-Bajzáth-Pappenheim kastélyban.
 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
30
31
     
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.