Nyitott porták, bemutatók és kézműves vásár a szombati Tűzzel-Vassal Fesztiválon

2017.06.20. 12:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. június 20. (kedd) 
Idén a steak kés lesz a fő téma az értékőrző programon.     Galéria   
 
 
 
 
 
Újra megtelik zsongással a Rác utca, szombaton tartják Székesfehérvár hagyományos nyárnyitó nagyrendezvényét, a XIV. Tűzzel-Vassal Fesztivált. A késes és kovács mesterek országos találkozóján idén a steak kés lesz a központi téma. A Múzeumok Éjszakájához is kapcsolódó, egész napos rendezvényről sajtótájékoztatót tartott a szervező Fehérvári Kézművesek Egyesülete.

A hazánkban egyedülálló Tűzzel-Vassal Fesztivált június 24-én, szombaton 10.00-18.00 óra között rendezik a Rác utca teljes hosszában, a Skanzen nyitva tartó portáin és a Szerb Ortodox Templom udvarán. A késesek, késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok találkozója kapcsolódik a Múzeumok Éjszakájához, melynek mottója idén az értékőrzés, az értékmentés. Az ingyenes programsorozat tartalmas, kreatív elfoglaltságot kínál minden korosztály számára.

Minden évben van egy-egy meghatározó téma, idén a steak kés, azaz a szakács kés áll a középpontban. – emelte ki Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke. Elmondta, hogy bemutatót tart Boda János címzetes gasztronómus a húsok darabolásáról, szeleteléséről és a feldolgozás műhelytitkairól, a Székesfehérvári SZC Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakképzőiskolája tanulói pedig a zöldségek felhasználását mutatják be, sőt, a fiatalok faragnak is néhány mutatós darabot.

Ismét megnyílnak a Rác utca portái, ahol különféle foglalkozásokat, kiállításokat tartanak. Az események között szerepel Kunkovács László Kossuth-díjas fotóművész és etnofotográfus előadása „Mindenható kézművesség” címmel, de lesz beszélgetés a néprajzi gyűjtésekről és hagyományokról, valamint a fűszernövényekről. Bekapcsolódhatnak az érdeklődők az egyesület Asszonyműhelyének munkájába, lesz gyermekjátékos és vetélkedős porta, nyitva áll a Dévai Szent Ferenc Alapítvány háza, a Kézművesek Házában pedig késkiállítással, hagyományos borbélyműhellyel és kovácsműhellyel ismerkedhetnek az érdeklődők.

A Szerb Ortodox Templom udvarán rendezik a színpadi programokat. Érkeznek néptáncosok Székesfehérvárról, Ercsiből és Sárosdról, lesz hagyományos kézműves portékákat kínáló vásár, számos gyerekprogram, és itt zárul a fesztivál a hagyományos Szent Iván-éji tűzugrással 17.30 órakor.

A fesztivál szakmai szempontból is nagyon jelentős. Lengyel Magdolna szervező arról szólt, hogy idén 47 mester érkezik az ország számos pontjáról, illetve határainkon túlról. Az általuk benevezett késeket, bicskákat, tőröket és fegyvereket a Népi Iparművészeti Tanács zsűrije, és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének szakemberei is bírálják, az eredményhirdetés 17.00 órakor kezdődik a templomudvarban. Három kovács is bemutatkozik, őket a Rác utca két végén, illetve a Szúnyog utcai leágazásnál találják a vendégek.

A Szerb Ortodox Templom vasárnap éjjel 1-2 óráig tart nyitva igény szerint, kapcsolódva a Múzeumok Éjszakájához. Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy láthatjuk Katerina Ivanovity festőművész alkotásait, és képeket a székesfehérvári szerbek őseiről. Ugyanitt kóstolhatjuk meg a szerb konyha hagyományos ételeit.

A részletes programot tartalmazó plakát letölthető a Galériából.


 Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.