Jazz a nyárban – Alba Regia Feszt

2017.06.23. 13:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. június 23. (péntek)
Új helyszínként debütál a Bartók Béla tér.  
 
 
 
 
 
Hazánk legjobb jazz és funk zenészei koncerteznek Székesfehérvár Belvárosában augusztus 7-9-ig. A Random Trip, Harcsa Veronika,  a United Experience, a Babos-László-Tátrai Trio valamint a Mike Gotthard Electric Shock is fellépnek idén az Alba Regia Feszten. A programokról Brájer Éva alpolgármester, valamint Mits Gergely és Vörös Tamás főszervezők tájékoztattak.


Az Alba Regia Feszt augusztus 7-9. között várja a jazz és funk zene rajongóit a Belvárosban.

Brájer Éva
alpolgármester, mint a jazz személyes kedvelője a régi székesfehérvári fesztiválokat idézte fel Kolozsvári Kende nevével, majd köszönetet mondott Mits Gergelynek és Vörös Tamásnak, akik újra útjára indították az Alba Regia Fesztet. Az idei év új helyszínével kapcsolatban kifejezte: „A Bartók Béla tér egy olyan ’intim tér’, ami kiválóan alkalmas ennek a műfajnak a ’megzenésítésére’. Remélem, hogy a közönség előtt is jól debütál, és ha ez így lesz, készek vagyunk a folytatásra. A fesztiválhoz a város az elkövetkező években is szívesen adja a támogatását, hiszen itt szeretik ezt a műfajt, és hozzátartozik Székesfehérvár komolyzenei életéhez.”

Az újraélesztett fesztivál műsorát minden évben úgy állítják össze, hogy méltó legyen a városhoz, fejezte ki köszönetét Mits Gergely főszervező. Ahogy fogalmazott, az Alba Regia Feszt egyfajta misszió is, hogy az igényes zenét olyan emberekhez is eljuttassák, akiket ez eddig elkerült. „Nagy öröm számunkra, hogy jazz berkekben az első magyar komoly világsztárt köszönthetjük városunkban Borlai Gergő személyében. Az évek óta Los Angelesben élő dobost a műfaj kedvelőinek nem kell bemutatni, a legnépszerűbb és a legközismertebb formációkban és lemezeken játszik.” A Bartók Béla téren és a Múzeumudvarban fellépő zenekarok idén sem fedik egymást időben. Mits Gergely azt mondta, büszkék az idei fesztivál külföldi és magyar fellépőire, és bízik benne, hogy a közönség nagyon fogja élvezni a három nap műsorát.

Vörös Tamás
főszervező az egykori színházi előadásokat és koncerteket említette, amiket a belvárosi téren rendeztek – olyan tere ez a városnak, mondta, ahol akár négyszáz embert le lehet ültetni egy klasszikus koncertre vagy előadásra. „A hangulata, az akusztikája zseniális, a jazzhez, a világzenéhez jól illik. Nagy öröm – és az egész országban Debrecen kivételével nincs még egy ilyen fesztivál –, hogy az összes koncert ingyenes. A Múzeum Díszudvara is, ami szintén fantasztikus helyszín, és ahol a még kisebb kamarajellegű produkciók kapnak helyet. A jazz most már valóban szerves része a város kulturális életének.” – fogalmazott Vörös Tamás. Elmondta, hogy a Bartók Béla tér nem fog megváltozni, a fesztivál idején székeket helyeznek el, a kőpadokat pedig más helyen állítják fel. A koncertek ideje alatt a forgalmi rend némileg módosul majd.

 

Alba Regia Feszt 2017

A királyok városában a jazz és funk zenét ünneplik a nyári fesztiválszezonban. A nagy múltra visszatekintő Alba Regia Jazz Fesztivál négy éve ismét minden évben színesíti Székesfehérvár kulturális életét. Idén három napon keresztül két helyszínen várják az igényes zenék kedvelőit, a fellépők sorában egy hazai világsztárral, Borlai Gergővel!

A fesztivál első napján a United Expreience nyitja meg a nagyszínpadot. A zenekar egy óriási bejelentést tartogat a fesztivál látogatóinak, ezen az eseményem mutatják be új énekesüket. Ezt követően a Babos-László-Tátrai Trio ad koncertet a Bartók Béla téren. A Liszt Ferenc-díjas zenészekből álló formáció egy egészen új hangzást hoz létre a színpadon együtt.

Másnap Vörös Janka és a Mike Gottthard Electric Shock várja a nagyérdeműt. A Mike Gotthard Electric Shock dobosát, Borlai Gergőt nem kell senkinek sem bemutatni. Magyarország legtehetségesebb jazz-dobosaként számon tartott, Arany Dobverő-díjjal is méltatott zenész jelenleg Los Angelesben él.

A Nagyszínpadon szerda este Harcsa Veronika, majd a Random Trip zárja a fesztivált. Harcsa Veronika generációjának egyik legsokoldalúbb és legkiemelkedőbb énekese, aki Magyarországon túl a nemzetközi jazzközönség figyelmét is kivívta. Fő projektje jelenleg a Gyémánt Bálinttal közös akusztikus duó, melyet a fesztivál közönsége is meghallgathat augusztus 9-én. A Random Trip is koncertezik a nagyszínpadon. A csapat ezúttal KosziJanka énekesnővel és Mc Kemonnal áll színpadra. A grenadai születésű rapper az improvizáció és freestyle nagymestere, garantáltan felpörgeti a hangulatot!

Mindeközben a Múzeum Udvarban felállított kisszínpadon hétfőn az Equinox és a Singer Street, kedden a BBNQ & Pocsai Kriszta és Ludányi Tamás Quartet, szerdán pedig a Gudics-Vörös Trio és Bogdán Norbert zenekarokat hallhatjuk.

A nagyszínpad koncertjei Székesfehérvár város támogatásának köszönhetően az idei évben is ingyenesen látogathatók.

A programok részleteiről a http://www.albaregiafeszt.hu/program/ oldalon lehet tájékozódni.

                                       

Szöveg: Bálint Dorottya, Fraller Ildikó


 

 

 

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.