Itthon még nem látott sztárparádé a Gyulai Memorialon a Bregyóban

2017.07.03. 15:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 3. (hétfő)
Hat kontinens, több mint ötven ország, kétszáz versenyző, tizenkét olimpiai bajnok, köztük nyolc egyéni riói olimpiai bajnok. Galéria 
 
 
 
Hat kontinens, több mint ötven ország, kétszáz versenyző, tizenkét olimpiai bajnok, köztük nyolc egyéni riói olimpiai bajnok. Sokat mondó számadatok a Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj mezőnyéről, amelyhez hasonló erősségű még nem volt Magyarországon. A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban tizennégy világbajnok, kilencvennyolc világbajnoki és olimpiai érmes, négy jelenlegi világcsúcstartó indul kedden. A Magyar Liga hétfői versenyszámaira százharmincnégy versenyző nevezett harmincnégy klubból. 


Az esemény versenyindító sajtótájékoztatóján Székesfehérvár polgármestere életre szóló élménynek nevezte a negyedik alkalommal a városban sorra kerülő Gyulai István Memorialt.

„Nagyon nagy büszkeség, hogy ismét vendégül láthatjuk a világ atlétikájának elitjét. A város számára rengeteget jelent, hogy az elmúlt években megrendezhettük a Gyulai István Memorialt, és további két évre is megállapodtunk erről a szervezőkkel. Ha valamit kiemelhetek a versennyel kapcsolatos rengeteg pozitívumból, az a hangulat, ami ilyenkor az egész belvárost áthatja. Hogy itt sétálgatva, vagy a Bregyó környékén találkozhatunk a legnagyobb sztárokkal, a gyerekek fényképezkedhetnek velük, aláírást kérhetnek tőlük, ezek életre szóló élmények. Nagyon jó időt, jó versenyt és remek eredményeket kívánok minden résztvevőnek!” - emelte ki dr. Cser-Palkovics András

Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke elmondta, ő az időjárás-felelős, és mint ilyen, garantálja az ideális körülményeket kedd délutánra. Komolyra fordítva a szót pedig arról beszélt, igazi sikertörténet, és már a legnagyobb versenyek színvonalát célozza a Gyulai Memorial. „2011-ben azt fogalmaztuk meg, hogy merjünk nagyot álmodni. Az elmúlt hat év bizonyította, hogy ezek az álmok, ha nehéz, hosszú munka eredményeképpen is, de megvalósíthatóak. Mint amikor egy ünnep előtt megfogalmazzuk, mit szeretnénk ajándékba kapni. Támogatóink olyan lehetőségeket biztosítanak, amelyek beteljesíthetik ezeket a vágyakat. Világszínvonalú versenyt tudunk szervezni, rendezni, ezért ismételten külön köszönetet mondok a városnak. Az idei érkező világsztár versenyzők Székesfehérvárra gondolnak, amikor erre a versenyre jönnek. Újabb két évre megállapodtunk, pedig annak idején ideiglenes megoldásnak tűnt Fehérvár. De mára a város az egyetemes atlétikában kikerülhetetlen helyszínné vált. 2011-ben az volt a szlogenünk, hogy ránk figyel a világ – ma már ez tökéletesen így van, mert csak a Gyémánt Liga-versenyek tudnak hasonló erősségű mezőnyt felmutatni. Idén dimenziót váltunk, látványban és reményeink szerint abban is, hogy utol tudunk érni egy Gyémánt Liga-viadalt a szerzett pontszámok tekintetében. Mindenképpen addig folytatjuk ezt a munkát, amíg olyan versenyt rakunk össze, ami meg tudja verni a világ tizennégy legjobb egynapos atlétikai versenyét.” 

A sajtótájékoztatón jelen lévő világsztárok közül többen már visszatérők a fehérvári viadalon. Tapasztalataikról Gyulai Márton versenyigazgató kérdezte őket. 

A 110 méteres gátfutás olimpiai bajnoka, a jamaicai Omar MecLeod kétszer indult már a Bregyóban, igaz, eddig itt nem sikerült nyernie. „Megígérem, garantálom, harmadszorra szerencsém lesz. Két éve megsérültem, tavaly elestem, idén mindennek stimmelnie kell. Idei eredményeim alapján gondolhatok a világcsúcsra is, tavaly még úgy éreztem, nem igazán reális. Edzőt váltottam, a jelenlegi trénerem szinte jobban akarja a világcsúcsot mint én, azt mondja, képes lehetek rá, és most már el is hiszem magamról. Az utóbbi években nagyon jók lettek a jamaicai gátfutók, nem vagyok egyedül, egymást is inspiráljuk, támogatjuk.” 

A 800 méteren kétszeres olimpiai bajnok kenyai David Rudisha nagyon jó szívvel gondol vissza az előző évi Gyulai Memorialra. „Tavaly a világ akkori legjobb idejét futottam itt a Bregyóban, majd utána megnyertem az olimpiát. A Gyémánt Ligában voltak gondjaim, éreztem, hogy itt Fehérváron tudom megszerezni a szükséges önbizalmat. Én is erősebbé váltam, az ellenfeleknek is egy jó üzenet volt, hogy én vagyok a legjobb – nagy szerepe volt az itteni győzelmemnek az olimpiai sikerben! Nagyon örülök, hogy itt lehetek, rengeteg energiát kaptam a közönségtől, és szeretném idei legjobbamat most is megjavítani.” 

Szintén visszatérő vendég a 2004-es olimpiai bajnok Justin Gutlin. Az amerikai sprinter az elmúlt három évben egyaránt a világ leggyorsabb embere volt, azaz mindig ő futotta a legjobb időt 100 méteren. Idén korábban sérülésekkel bajlódott, de most egészségesen várja a rajtot. „Visszavettem a terhelésből, mert egyszerűen muszáj a versenyeken egészségesnek lenni. Most rendben vagyok. Már nem vagyok fiatal, sok kihívóm van az amerikai sprinterek között is, akiknek korábban én voltam a példaképe. Van, akiben magamra ismerek közülük, akit segítettem – most pedig eljött az idő, hogy megpróbál legyőzni. Ez egyszerre jó és rossz érzés.” 

Kendra Harrison
, a női 100 méteres gátfutás amerikai világcsúcstartója (12.20) most először érkezett Fehérvárra. „Hittem a világcsúcsban, mert futottam 12.24-et is korábban. Az olimpiára tavaly nem jutottam ki, elkeseredtem, ezért mindent beleadtam, hogy a lehető legjobbat érjem el egy másik versenyen. Ez lett a világcsúcs… Az életem nem változott jelentősen, persze többen megismernek az utcán, versenyeken pedig mindenki nagy eredményt vár tőlem. Most a világbajnoki válogatóról érkeztem, jól sikerült, nagyon koncentráltam rá a tavalyi rossz élmény után.” 

Dalilah Muhammad
a női 400méteres gátfutás olimpiai bajnoka járt már nálunk, de akkor még nem volt olimpiai bajnok. Ő is az amerikai válogatóról érkezett. „Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek, kellemes emlékeim vannak. Az amerikai világbajnoki válogatón éreztem, hogy 53 másodperc körül kell futni, úgy is lett, ebből is látszik, nem tartok az ilyen kihívásoktól. Sőt, szerintem lehetséges 52 másodpercen belül futni, én el tudom képzelni. Olyan sok erős 400 gátas van a világban, hogy igenis elképzelhető, akár még idén, hogy valakinek sikerül.”

A Gyulai István Memorial - Atlétikai Magyar Nagydíj kedden délben indul a „Te mennyit futsz százon?” programmal a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központban. Az ünnepélyes megnyitót 16.30-kor tartják, ezt követően láthatják az érdeklődők a világsztárok versenyeit.

A sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.