Elkészült a Teleki Gimnázium belső homlokzata

2017.07.04. 11:24
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 4. (kedd)
A felújításra több mint százmillió forintot fordított a város. Galéria 
 

 

 

A Teleki Blanka Gimnázium belső homlokzata az elmúlt hónapokban teljes felújításon esett át, amelyre Székesfehérvár Önkormányzata bruttó 113 017 300 forintot fordított. A tanintézményben ma tartottak sajtónyilvános bejárást, melyen jelen volt a város polgármestere és alpolgármesterei, valamint a Székesfehérvári Tankerületi Központ szakmai igazgató-helyettese. A gimnázium megszépült homlokzatát az iskolaigazgató, valamint a kivitelezést végző cég vezetője mutatták meg.

  

A belső homlokzat leromlott állapota indokolta, hogy a Teleki Blanka Gimnázium épületének udvar felé eső része felújításon essen át. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata még a télen döntött arról, hogy erre több mint százmillió forintot fordít. A munkálatok február végén kezdődtek el, és mostanra fejeződtek be. 

Miután az épület belső homlokzatának részletelemeit megvizsgálták, kiderült, hogy szinte minden eleme felújításra szorul. Mint arról Halenár István, a kivitelezést végző SHS Építő Kft. ügyvezetője beszámolt, a teljes homlokzati felület omladozott már, amikor a munkálatok tél végén megkezdődtek. Elmondta, hogy a homlokzaton kívül vannak végfalak, illetve az épületnek olyan tagozódásai, ahol tűzfalak vannak, és amelyek felújítása még számukra is fejtörést okozott, ugyanis nagyon rossz állapotban voltak. Még a lezáró téglafal is szét akart esni. Így alpintechnikával tudták megoldani ezen részeken a felújítási munkálatokat.   

A megfelelő műszaki megoldás érdekében a teljes felületen a vakolat lebontásra került, és a téglaszerkezetű falak teljes egészében új vakolati rendszert kaptak: erre a meglévő homlokzatképzés elemeinek újrakészítésével került sor, valamint a műkőlábazatokat is teljes egészében újragyártották.
Mivel a meglévő kapcsolt gerébtokos ablakok is jelentősen leromlott állapotban voltak, a faszerkezetek elkorhadtak, elvetemedtek, a vasalatok és zárszerkezetek is tönkrementek, ezért azokat teljes egészében újra kellett gyártania a kivitelezőnek ugyanúgy, ahogy az udvar felöli és a három alagsori bejárati ajtót is. Emellett az ablakok rácsait is leszerelték, újragyártották porfestett kivitelben, valamint a kültéri hangosítás rendszere is felújításra került.

Annak érdekében, hogy az újonnan kialakított homlokzati struktúrát és a frissen cserélt új nyílászárókat megóvják a sportolás során eltévedt labdáktól, az intézmény belső udvarán található kézilabda pálya északi felén egy 6 méter magas labdafogó hálót is elhelyeztek. A védőháló a pálya teljes szélességében készült, és az ott előre elhelyezett acéloszlopokra feszítőmű segítségével rögzítették. 

Szabó Gábor, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója köszönetet mondott a város önkormányzatának, hogy sikerült ennek a régi, patinás épületnek a belső homlokzatát felújítani. Mint elmondta, az iskolát 1932-ben adták át, ami megszenvedte a II. világháborút, melynek ideje alatt hadikórházként funkcionált, majd a nevelő-oktató munka visszatérése óta az intézmény stabil otthona. Így valóban már nagyon ráfért a felújítás.
Mint azt a jelenlévőkkel megosztotta, amikor a kivitelező lebontotta az állványzatot, az összes diák és pedagógus a csodájára járt, így a cégnek köszönetet mondott az együttműködésért és a szép kivitelezésért. 

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András elmondta, hogy egy nagyon örömteli munkának a végén vagyunk, annak szimbolikus átadásán. Beszélt arról, hogy az iskola épületének belső homlokzati felújítását a város már korábban megígérte a tankerületnek, valamint az ide járó pedagógusoknak és diákoknak és szüleiknek, függetlenül a fenntartó és működtető váltástól. Elmondta, hogy a beruházás bruttó 113 017 300 forintból valósult meg. Mint megfogalmazta, nagyon szép és impozáns lett így az épület, és egy felújított közösségi tere jött létre a Telekinek, amely ezt abszolút megérdemelte, és munkájával rászolgált.

Beszélt arról is, hogy a Teleki Gimnáziummal kapcsolatos jövőbeli tervek között az intézmény bővítési-fejlesztési beruházása szerepel, amely állami segítséggel fog tudni megvalósulni. Ezen források megszerzése jelenleg folyamatban van.
Hozzátette, hogy a következő nagy ívű, városi finanszírozásból megvalósuló, iskolát érintő beruházás az Arany János Iskola felújítása lesz. Ez három ütemben fog megtörténni, egyenként 200 millió forintból. Ennek első üteme remélhetőleg még az idén el fog tudni kezdődni.

   

A bejáráson készült fotók letölthetőek a Galériából.

 

 

Szöveg: Kész-Varga Mónika
Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.