Matematikatanárok találkozója Székesfehérváron, a Rátz László Vándorgyűlésen

2017.07.04. 15:48
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 4. (kedd) 
A megnyitón adták át a rangos Beke Manó Emlékdíjakat.    Galéria  
 
 
 
 
 
Magyarországi és határon túli matematikatanárok vesznek részt a Rátz László Vándorgyűlésen, melynek ezúttal Székesfehérvár ad otthont. A négynapos találkozót kedden a Városházán nyitották meg, ahol a köszöntőket követően díjazták a kiemelkedő teljesítményű pedagógusokat. A szakmai programok keretében tartanak feladatmegoldó szemináriumokat és tanári versenyt, de lehetőségük lesz a résztvevőknek a város és környékének megismerésére is.
 
Körülbelül kétszáz hazai matematikatanár és a határon túl matematikát magyar nyelven tanító pedagógus vesz részt az 57. Rátz László Vándorgyűlésen, melyet a Bolyai János Matematikai Társulat és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar szervez Székesfehérváron július 4-7. között.  A rangos találkozó ünnepélyes megnyitóját a Városháza Dísztermében rendezték meg.
 
Székesfehérvár Önkormányzata nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint fogalmazott, a rendezvénynek helyet adó Díszterem hangsúlyozza, hogy Fehérvár a nemzet történelmi fővárosa, amely az egész magyarság számára fontos. Rámutatott, hogy Fehérvárnak a közigazgatási határán túlmutató felelőssége van történelmi múltja, gazdasági erőcentrum léte és iskolaváros jellege okán egyaránt. Itt meghatározó középfokú és folyamatosan fejlődő felsőoktatási intézmények vannak, melyek szolgálják a város jelenét és jövőjét. „Azon tudás nélkül, melyet Önök képviselnek, ez a város nem tudna fejlődni. Ezért is öröm, hogy a vándorgyűlés alkalmával szakmai konzultációra nyílik lehetőségünk!” – hangsúlyozta a polgármester.
 
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar legfontosabb rendező elvként a pragmatizmust hirdeti magáról. – emelte ki dr. Györök György, a kar dékánja. Szavai szerint fontos ez az ipari megfelelés tekintetében, hiszen Székesfehérvár gazdasága igen erős, potens és meglehetősen összetett.  Ugyancsak lényeges a pragmatizmus a frissen végzett hallgatók munkaerőpiaci elhelyezkedését illetően. A dékán arról is szólt: öröm számukra és megkönnyíti a dolgukat, ha a műszaki és természettudományos alaptudásukban „felfegyverkezett”, a tudományokat szerető hallgatók érkeznek intézményükbe, hiszen csak így tudják kielégíteni az ipar igényeit.  
 
Dr. Katona Gyula, a Bolyai János Matematikai Társulat elnöke a hungarikumok közé sorolná a Rátz László Vándorgyűlést is több évtizedes múltjára való tekintettel. Tudomása szerint nincs még egy olyan fórum, ahol a matematikatanárok összegyűlnek, megosztják egymással a tudásukat és a legfrissebb eredményeket azért, hogy minél jobban teljesíthessék hivatásukat.  „Mi, akik matematikát tanítunk, azért tesszük ezt, mert páratlan öröm számunkra, ha egy fiatal tekintetében látjuk, megértett valami fontosat. Az ország, a világ jövője nagyrészt azon múlik, hogy a jövő nemzedékei tisztán, logikusan tudjanak gondolkodni, le tudják fordítani a világ dolgait a modern matematika nyelvére és lássák, hogy van politikamentes igazság.”

A megnyitó keretében Beke Manó Emlékdíjban részesítettek több matematikatanárt kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.


A Beke Manó Emlékdíj első fokozatát kapta:
dr. Katz Sándor (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium)

A Beke Manó Emlékdíj második fokozatát kapták:
Árvainé Libor Ildikó (SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola, Szeged)
Bere Lászlóné (Ceglédi Szakképzési Cetrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma)
Fenyvesi Mária (Kastélydombi Általános Iskola, Budapest)
Jakucs Erika (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium)
dr. Katz Sándor (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium)
Stallenberger Józsefné (Nagymányoki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)
Szomódi Zsuzsanna (Szabó Magda Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Budapest)
Tóthné Berzsán Gabriella (Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium)

Az elismerések átadása után szakmai programokkal folytatódott a nyitónap. Ezt követően szerda reggeltől péntek délig négy szekcióban zajlanak az előadások és a feladatmegoldó szemináriumok az ÓE AMK Geoinformatikai Intézetében. Lesz többek között verseny, melynek során adott idő alatt igényes versenyfeladatokat kell megoldaniuk a pedagógusoknak, ez a programelem minden évben nagy népszerűségnek örvend. Ugyancsak szerepel a programban a Budapest – Vidék focimeccs, több fakultatív kirándulás a környék megismerésére, valamint szabadprogram. 


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Bácskai Gergely

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.