Telt ház, remek hangulat, nagy eredmények a Gyulai Memorialon

2017.07.04. 22:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 4. (kedd)
Márton Anita és Kővágó Zoltán személyében magyar győzteseknek is tapsolhatott a fehérvári közönség. Galéria 
 
 
 
Márton Anita és Kővágó Zoltán személyében magyar győzteseknek is tapsolhatott a fehérvári közönség a Regionális Atlétikai Központban, ahol nagyszerű versenyeket láthattunk a Gyulai István Memorialon. Baji Balázs országos csúcsot futott 110 gáton, és ezen kívül is a gátfutó számok hozták a legjobb időeredményeket. Telt ház, ismét nagyszerű rendezés jellemezte a magas színvonalú versenyt Székesfehérváron. 


Megtelt a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központ főlelátója, valamint a Gyulai István Memorialra épített mobillelátó is kedden délután, amikor a felvezető programokat kövezően megkezdődött a közép-európai térség legrangosabb egynapos atlétikai versenye. 

Ahogy a megnyitón dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára fogalmazott: egy kiváló sportember, sportdiplomata emléke előtt az atlétika legkiválóbb sportolóinak körében tiszteleghetünk Székesfehérváron. Kiemelte, hogy hazánk képes világszínvonalú versenyeket rendezni - ahogy ezt a mai nap is bizonyítja. Köszönetet mondott a szervezőknek, majd megköszönte a székesfehérváriaknak, hogy sportszerető városukban immár hagyományosan befogadják ezt az eseményt. 

Büszkeségét fejezte ki köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, hogy Székesfehérvár – európai, sőt világviszonylatban is igen előkelő helyen – felkerült az atlétika térképére. Megköszönte Gyulai István gyermekeinek a bizalmat, és megerősítette: 2018-ban és 2019-ben is biztosan Székesfehérvár ad majd otthont a Gyulai Memorialnak. A fehérváriak megszerették ezt a sportágat – emelte ki a polgármester. Óriási élmény, hogy a fiatal ARAK-os atléták néhány napig világsztárokkal edzhetnek, sőt a verseny napjaiban bárki találkozhat ezekkel a bajnokokkal, nemcsak a pályán, hanem akár a Belvárosban is.

A szervezőbizottság elnöke, Deutsch Péter felhívta a figyelmet arra, hogy közel két tucat olimpiai bajnok és több mint tizenöt világbajnok van a jelen Székesfehérváron a mezőnyben. Elmondta, hogy a valaha volt legeredményesebb magyar egynapos verseny megrendezését tűzték ki célul. Végezetül biztatást kért az indulóknak, kiemelten a magyar versenyzőknek.  

Délután a kalapácsvetők kezdték a programot, az ő versenyük a nemzetközi szövetség világsorozatának is része. A lengyel Fajdek végig meggyőző formát mutatva nyert (82.64), olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián kilencedik lett, az ARAK fiatalja, Pásztor Bence idei legjobbjával, 72.38-cal tizenegyedik. Nem kellett sokat várni az első magyar győzelemre, női súlylökésben a fedettpályás Európa-bajnok Márton Anita remek sorozattal, 19.23-as legjobb kísérlettel nyerte a versenyt.

A nagy érdeklődéssel várt futószámok sorát a női 400 méteres gátfutás nyitotta, ahol az olimpiai bajnok amerikai Dalilah Muhammad csak harmadik lett, honfitársa, Kori Carter 54.22-es versenycsúccsal győzött. Majd jöttek a leggyorsabb sprinterek, a zsúfolásig telt lelátó előtti egyenesben a 100 méteres síkfutást rendezték. A nőknél a nigériai Blessing Okagbane megismételte tavalyi fehérvári sikerét, 11.11 másodperc alatt száguldva végig a pályán. Az nagyszerű mezőnyt felvonultató férfi 100 méter a résztvevőkhöz méltó versenyt hozott, és tíz másodpercen belüli győztes futást a 2004-es olimpiai bajnok Justin Gatlintól (9.98). Mindössze egy századmásodperccel maradt el tőle a dél-afrikai Akani Simbine! Az ARAK színeiben idén magyar bajnok Szabó Dániel együtt futhatott a sztárokkal, és 10.55 másodperc alatt ért célba. A férfiak egykörös gátfutó számát az amerikai Bershawn Jackson nyerte 49.54-gyel. 

Újabb versenyrekord következett, a bahamai Shaunae Miller-Uibo, Rio olimpiai bajnoka 49.86-ot futott 400 méteren, ennél gyorsabban még senki nem teljesítette a távot a Gyulai Memorial történetében. A férfiak hasonló távján is bahamai győzelem született, Steven Gardiner 44.61-es remek idővel nyert, megismételve 2015-ös sikerét. Férfi 200 méteren a Fehérvárra visszajáró (korábban két évben is második) amerikai Isiah Young idei legjobbját futotta, és 20.14-gyel végre nyerni is tudott. Nagyszerű hangulatot teremtett a férfi távolugrók versenyében a dél-afrikai Rushwal Samaai, aki rögtön elsőre versenyrekordot ugrott 8.26 méterrel, majd még kétszer centire ugyanilyen messze repült! Utolsó kísérletére pedig rátett egy lapáttal, 8.34-gyel nyert.

A legnagyobb ünneplést persze egy magyar győztes kaphatja egy hazai versenyen, és szerencsére erre ismét nyílt lehetősége a fehérvári publikumnak, mert Kővágó Zoltán diszkoszvetésben harmadik kísérletére túldobta az addig vezető lengyel Malachowskit és 65.67 méterrel győzött. Férfi magasugrásban Bogdan Bondarenko és Andrij Procenko ukrán háziversenyt vívott, mindketten 2.30 méterig jutottak, Bondarenko kevesebb kísérletével nyert. 

Női távolugrásban a fehérvári közönség egyik kedvence, Tiana Bartoletta 6. 79 méterrel nyert, mindössze két centivel előzte meg Okagbarét, aki így nem tudott duplázni a százon elért győzelme után. 

Az egész Gyulai István Memorial legnívósabb versenyének a női 100 méteres gátfutás ígérkezett, hiszen a ranglista éléről hárman is itt voltak. Köztük a világcsúcstartó amerikai Kendra Harrison, aki szenzációsan rajtolt, és tökéletes ritmusban futva óriási fölénnyel nyert. Ideje pedig 12.28 másodperc volt, ami a világ idei legjobbja!

A férfiak 110 méteres gátfutásában Baji Balázsért szoríthattunk, aki nagyon jó formában várta a hazai versenyt. Országos csúcstartónk az olimpiai bajnok, a világbajnok és a világcsúcstartó ellen is futott. Közülük Omar McLeod, Rio bajnoka volt a leggyorsabb, szenzációs versenycsúccsal, 12.96 másodperccel ért célba. Ezzel, mint utóbb kiderült, a nap legértékesebbnek számító eredményét és ezzel a Spiriev Bozsidár-trófeát is magáénak tudhatta. De Baji Balázsnak is volt oka ünnepelni, mert 13.15-ös, újabb országos csúccsal igazolta remek formáját, és negyedik helyen végzett a világszínvonalú mezőnyben.

A zárószám idén is a férfi 800 méteres síkfutás volt, ahol a kétszeres olimpiai bajnok kenyai David Rudisha idei legjobbját szerette volna futni, és meg is tette. A Gyulai Memorial egyik legnagyobb sztárja 1:44.90 perccel pontosan megismételte szezonbéli eddigi legjobb eredményét. A verseny végén pedig, a hagyományoknak megfelelően a győztesek ismét a pályára léptek és hosszan ünnepelhette őket a közönség. Jövőre újra megtehetik, akik kilátogatnak a Bregyóba, hiszen a Gyulai István Memorial szervezőivel kötött szerződés értelmében a következő két évben is Székesfehérváron láthatjuk a lassan Gyémánt-liga szintűnek számító egynapos versenyt!

A versenyen készült fotók letölthetőek a Galériából.

 
 
 
Fotó: Simon Erika

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.