Megkezdődnek Sóstón a rehabilitációs munkálatok

2017.07.06. 12:44
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 6. (csütörtök) 
A 720 millió forintos beruházás teljes egészében kormányzati támogatással valósul meg.      Galéria  
 
 
 
 
 
A 218 hektáros Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja a megvalósítás fázisába érkezett: megkezdődnek a környezetvédelmi beruházásokra vonatkozó munkálatok. A részletekről Mészáros Attila alpolgármester adott tájékoztatást a természetvédelmi területen zajlott munkaterület átadáson.

Székesfehérvár Önkormányzata két évvel ezelőtt indította útjára az összességében 3, 8 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló Sóstó Természetvédelmi Terület és Csónakázó-tó rehabilitációs programot. Ebből első körben már megvalósult a Csónakázó-tavat érintő beruházás, és immár az előkészítés után a Sóstó Természetvédelmi Területen is megkezdődhetnek a helyszíni munkálatok.

Székesfehérvár Önkormányzata két részre bontotta a Sóstó Természetvédelmi Terület környezetvédelmi beruházásaira vonatkozó rehabilitációs munkálatokat. Egyik a vízutánpótlásnak a megoldása, a másik az Északi-tó mederkotrási és a teljes Sóstó területére vonatkozó tájépítészeti munkálatai, melyek egymással párhuzamosan fognak zajlani a két különböző beruházást végző cég folyamatos egyeztetése mellett.

Mint azt Mészáros Attila alpolgármester elmondta, a vízutánpótlás két módon fog megvalósulni: egyrészt a Szennyvíztisztító Telepről az Északi-tó déli részének becsatlakozásáig el fogják hozni a többszörösen tisztított szennyvizet, másrészt az 550 méter hosszú Basa-árok medrét felújítják, és a folyásirányát megváltoztatják. Ezen a területen június 19-én megtörtént a munkaterület átadás, és jelenleg a szükséges engedélyek beszerzése zajlik. Amint ezek rendelkezésre állnak, megindulhatnak a munkálatok. Összességében a kivitelezőnek 335 nap áll a rendelkezésére, hogy a vállalásában foglaltaknak eleget tegyen. Így a próbaüzemet is beleszámolva 2018. május 10-ig kell végezniük. 

Elhangzott, hogy a tisztított szennyvizet keresztül fogják vezetni Maroshegyen, de a nyomvonal a Maros folyása mentén lesz, hogy minél kevesebb lakott területet érintsen. A tervezett nyomvonal: Szennyvíztisztító Telep - Alsóvárosi rét – Demkó-hegy, Szalontai utca – Veszprémi vasútvonal (20. vonal) keresztezése – Marosvíz melletti terület – Tordai utca –Balatoni út keresztezése – Praktiker parkoló – Nagykanizsai vasútvonal (30. vonal) keresztezése – Vásárhelyi út – Alvinci utca – Dési utca - Sóstó.

Az Északi-tavat érintő mederkotrási munkálatok, valamint a tanösvény kialakítását is magában foglaló tájépítészeti feladatok munkaterület átadására a mai napon került sor. Ezen munkavégzésre szintén 335 nap áll rendelkezésére a kivitelezést végző cégnek. Ezen időszak alatt kell az Északi-tóból a mintegy 115 ezer m3 iszapot kikotorni.

Mint a tájékoztató során kiderült, ezzel a most megvalósuló fejlesztéssel teljesen megújul a tanösvény, ahol interaktív játékok kerülnek kihelyezésre, míg a tó teljes egészében körbejárható lesz.

Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a rehabilitációval kapcsolatos tervek minden környezetvédelmi előírásnak megfelelnek, és mind a két kivitelező cég együttműködik a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával, valamint a régészeti megfigyelések miatt a Szent István Király Múzeummal.  

A munkálatok ideje alatt a fehérváriak türelmét és megértését kérte Mészáros Attila, arra való tekintettel, hogy ez az utóbbi évtizedek legnagyobb környezetvédelmi beruházása, amely teljes egészében állami finanszírozásban valósul meg, összességében 720 millió forintból. Hozzátette, a projekt magában foglalja a természetvédelmi terület környezetében lévő utak, járdák, parkolók, sétányok felújítását is, valamint a Sóstó keleti kapujánál a Vadmadárkórház kialakítását és egy közösségi ház megépítését, mely épületekkel kapcsolatban a tervezés már folyamatban van. 


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Kész-Varga Mónika
Fotó: Bácskai Gergely

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.