Tábla őrzi a tavaly elbontott irányítótorony emlékét a vasútállomáson

2017.07.07. 18:02
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 7. (péntek) 
A civilek kezdeményezését Székesfehérvár Önkormányzata felkarolta.     Galéria  
 
 
 
 
Táblát avattak ma délután a székesfehérvári vasútállomáson a tavaly lebontott irányítótorony emlékére. Az eseményen jelen voltak a tábla felállítását kezdeményező civil csoport tagjai, a vasúti csomópont vezetője, Székesfehérvár polgármestere és több önkormányzati képviselő is. A koszorúzással zárult avatáson a város ifjú fúvósai működtek közre. 

A székesfehérvári állomás II. számú irányítótornya Magyarország egyetlen áthidalásos szerkezetű vasúti irányítótornya volt. A két vágány fölött átívelő, hídszerű és ritka építmény elbontása a pályaudvar 2014–2016-os rekonstrukciója miatt vált szükségessé.

A tavaly májusban elbontott torony emlékét mától  tábla örökíti meg az állomás „A” peronján.  Felállítása civil kezdeményezésre történt, melyet Székesfehérvár Önkormányzata felkarolt, ezen összefogás eredményeként kerülhetett sor Pintér Balázs szobrászművész alkotásának átadására pénteken délután.

Az eseményen részt vettek a torony megmentését pártoló, és a tábla felállítását kezdeményező civil csoport tagjai, valamint jelen volt több önkormányzati képviselő és Székesfehérvár polgármestere is. Dr. Cser-Palkovics András beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik az ügy kapcsán hallatták véleményüket és megfogalmazták javaslataikat. Rámutatott, hogy a megemlékezések sokszor ünnepet is jelentenek, a mai nap azonban mégsem nevezhető annak.
Akik hosszú éveken át dolgoztak, vagy valaha is jártak a toronyban, tudják, hogy onnan egészen egyedülálló volt a panoráma a vasútra és környékére. Mindannyian örülhetünk a székesfehérvári csomópont felújításának, melynek szükségszerűsége nem képezhette vita tárgyát, hiszen az állomás naponta emberek ezreit szolgálja ki. Emellett azonban jogosan merült fel, hogy őrizzük meg a torony emlékét a ma élőknek és a következő nemzedékeknek egyaránt.
A polgármester azt kívánta, hogy a következő évtizedekben megvalósuló, minőségibb körülményeket teremtő városi fejlesztéseknél a döntéshozók minél inkább vegyék figyelembe és őrizzék meg a múlt értékeit. Ebben a vonatkozásban igen nagy jelentősége van az emléktábla avatásának.

A civilek nevében Sárvári Zoltán szólt a megjelentekhez. Megköszönte a városvezetők részvételét, felidézte a torony 62 éves történetét, a megmentésére kezdeményezett lépéseket. Arról is szólt, hogy minden évben szerveznek megemlékezést május 11-e, a torony elbontásának napja alkalmából.

Az emléktáblát dr. Cser-Palkovics András és Nádi Ferenc forgalmi csomópont főnök közösen leplezték le, majd a megjelent önkormányzati képviselőkkel közösen koszorúzásra került sor. Az eseményen a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar működött közre.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–   Vége –

Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Bácskai Gergely
 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.