„Belakták” az indiánok a velencei tábort

2017.07.13. 13:31
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 13. (csütörtök) 
Zenék, táncok, ügyességi próbák és kézművesség az észak-amerikai hagyományok jegyében.     Galéria  
 
 
 
 
 
Remek hangulatban, ismét az indián hagyományok jegyében telik a vakáció Velencén, a Székesfehérvári Gyermek és Ifjúsági Táborban. Múlt héten a dél-amerikai, míg ezen a héten az észak-amerikai indián kultúra adja a programok témáját  130 gyerek számára. Jövő héten csángó hagyományőrzők érkeznek, míg az utolsó turnus a Római Birodalomba repíti a táborozókat.

Soha annyi gyermek nem volt még a székesfehérvári Önkormányzat bentlakásos velencei táborában, mint idén. Szinte minden turnusban nagyon hamar elérték a maximális létszámot, már csak az utolsóra van néhány szabad hely. Népszerűek az indián táborok: múlt héten a dél-amerikai, míg ezen a héten az észak-amerikai kultúra és hagyományok jegyében telnek a programok. A héten a gyerekek megismerkednek az ősi indián törzsek életformájával, zenéjükkel, dalaikkal, játékaikkal, jelbeszédükkel, különféle próbákon mérik össze ügyességüket, illetve maguk készítik el a használati és dísztárgyakat. Van továbbá árnyjátékszínház, bátorságpróba, többféle szellemi vetélkedő, illetve ma este ér tetőfokára a jó hangulat a törzsfőnök- és törzsasszony-választáson.

A magyar és az indián népek eredete sok hasonló vonást mutat, fontos azonban megtanulnunk, hogy mi minél tovább fennmaradjunk! Ennek fontosságára is ráirányítja a figyelmet a tábor. – hangsúlyozta a tábor vezetője. Fux István elmondta: ezen a héten 130-an nyaralnak Velencén, a magas létszám a sokféle, minőségi programnak, a szép, árnyas és tisztán tartott környezetnek, illetve a jó ellátásnak egyaránt köszönhető.

Jövő héten a népi hagyományőrzés jegyében telik a velencei tábor, a száz magyar iskolás mellett harminc moldvai csángómagyar gyermek és felnőtt kísérőik érkeznek, akik megmutatják zenéiket, dalaikat és táncaikat. A tábor szokásosan csángó esttel zárul a Városháza Dísztermében július 22-én, szombaton 18.00 órától, melyre mindenkit szeretettel várnak. Újdonság lesz viszont az utolsó turnus, amely az ókori Róma életébe és hagyományaiba repít vissza. Erre a turnusra korlátozott számban még vannak férőhelyek.

 
A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Bácskai Gergely


 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.