Megújuló csapadékvíz-elvezető rendszer a Felsővárosban

2017.07.14. 17:03
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 14. (péntek)
Az I. és a II. ütem 2018. augusztus 31-ig valósul meg. Galéria 
 
 
 
Székesfehérvár Önkormányzata európai uniós forrásból kezdte meg Felsőváros területén a csapadékvíz-elvezető rendszer megújítását. A fejlesztés két – egymással párhuzamosan megvalósuló – ütemben kezdődött, a beruházás a vízkárokkal veszélyeztetett területeken biztosítja a megfelelő infrastruktúra kialakítását. Pénteken dr. Cser-Palkovics András polgármester és Földi Zoltán önkormányzati képviselő helyszíni bejárást tartott, a kivitelező cég képviselőjével közösen nézték meg, hogyan haladnak a munkálatok. 


Székesfehérvár Önkormányzata sikeresen pályázott, ennek köszönhetően európai uniós támogatással kezdte meg a felsővárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztését. Két ütemben fontos beruházások indultak április végén a városrészben, amelyek során az érintett utcákban a belterület védelmét szolgáló zárt rendszerű csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítése, illetve egyes szakaszokon átépítésére is megtörténik. 

Felsőváros főleg földszintes, szabadon álló családi házakból álló városrész, ahol a megnövekedett beépítések révén nagymértékű csapadékvíz-elvezetési igény merült fel. Az elvezető rendszerek hiánya jelentős kockázatot hordoz magában és a káresemények megelőzése miatt is fontos a fejlesztés megvalósítása. Ezen kívül szintén orvosolandó probléma a városba külterületről bejutó, illetve a belterületen összegyűlt vizek gyors elvezetése a városon kívüli csatornaszakaszokra. Ez is alátámasztja, hogy mennyire hangsúlyos szerepe van a mostani beruházásnak az itt élő helyi lakosság, közvetetten pedig az áthaladó forgalom szempontjából. 

Székesfehérvár Önkormányzata többütemű kivitelezéssel valósítja meg a csapadékvizek belterületről történő biztonságos elvezetését szolgáló infrastruktúra megújítását. Az I. és a II. ütem 2018. augusztus 31-ig valósul meg. 

Az I. ütemben 222.662.220 forint támogatási keret terhére a Koppány utca – Kertalja utca –Zámoly utca vonatkozásában az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtőcsatorna 1+059,94 és 1+311,75 m szelvények közötti, 250,8 méter hosszú, 1/5 számú szakaszának, valamint az A-0-0 csapadékvíz főgyűjtőcsatorna mellékágaként a meglévő A-3-0 vezeték 159,2 méter hosszú szakaszának rekonstrukciója valósul meg. 

A II. ütemben 227.455.231 forint támogatási keret terhére az A-0-0 I/6 jelű csapadékvíz főgyűjtőcsatorna 225,23 méter, valamint az A-5-0 jelű csapadékvíz főgyűjtőcsatorna 220,40 méter hosszúságú szakaszának rekonstrukciójára kerül sor. 

Mindkét ütemben a munkálatok egyes szakaszokon az útburkolat és a járdák felbontásával, valamint a vízelvezető árkok felújítása során azok környezetének átépítésével járnak. A helyreállítás során az eredetivel azonos műszaki szintű állapot visszaállítása történik majd meg. 

A beruházás látható eredménye lesz, hogy megfelelő csapadékvíz-elvezetési kapacitás biztosításával megóvhatóak a különböző köz- és magántulajdonú, felszín alatti vagy felszíni infrastruktúrák, a zöldterületek mentesülnek a hirtelen jelentkező terhelésből fakadó vízelöntések veszélyétől.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából!

 
 
Fotó: Bácskai Gergely
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.