Ma 95 éves vitéz Smohay Ferenc

2017.07.17. 11:49
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. július 17. (hétfő)
A székesfehérvári Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred katonáját köszöntötték. Galéria 
 
 
 
 
 
 
95. születésnapján köszöntötték vitéz Smohay Ferencet, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének legidősebb tagját. Magyarország Kormánya és Székesfehérvár városa nevében Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője emléklapot adott át a székesfehérvári Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred egykori katonájának.


95. születésnapján köszöntötték hétfőn vitéz Smohay Ferencet, a székesfehérvári Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred tagját. Lévai Miklós nyá. ezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Fejér Megyei Szervezetének elnöke üdvözölte az ünnepeltet és a megjelenteket. 

Vargha Tamás
honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a tisztelet és a hála jeleként Magyarország Kormányának emléklapját adta át a szépkorú Smohay Ferencnek. A jubileumi születésnap apropóján örömét fejezte ki, hogy az ünnepelt ilyen szép kort élt meg: „A 95 év önmagában is elismerésre méltó, de ez az életút, amit ünneplünk, a Magyar királyi 3. honvéd gyalogezred volt katonájáról szól, aki vitézül harcolt magyar honvédként a második világháborúban, és hazatért onnan Voronyezs és Uriv térségéből. Szeretnénk megköszönni és elismerni ezt az életutat!” – fogalmazott az államtitkár, majd jó egészséget és további boldog éveket kívánt. A volt hadapródőrmesternek, zászlósnak, tartalékos alhadnagynak és főhadnagynak vitézségéért és hősiességéért emlékérmet adott át.

Az ünnepeltet a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a Történelmi Vitézi Rend, a Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred Hagyományőrző Egyesület képviselői és a család tagjai is köszöntötték. Lévai Miklós végül átadta a 102 éves Vitéz Békei Koós Ottó magyar királyi százados jókívánságait is.

Smohay Ferenc
a köszöntésekre reagálva kifejezte, hogy meglepetésszerűen érte az ünneplés, köszönetképpen jó erőt, egészséget, boldog, békés családi életet kívánt.

Vitéz Smohay Ferenc 1922. július 17-én született Székesfehérváron. A Magyar királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezreddel 1942-ben vonult az orosz frontra, a doni áttörést követően megsebesült, majd hadifogságba esett. A rendszerváltás idején csatlakozott a katonai hagyományőrzéshez, segítséget nyújtott és aktív szervező szerepet vállalt volt alakulata tagjainak felkutatásában és a megemlékezések megvalósításában. Tagja a Történelmi Vitézi Rend Fejér Megyei Szervezetének és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének. Az utóbbi években az aktív tevékenységtől visszavonult, a székesfehérvári Papi Otthonban él. 


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika


 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2017 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.