Gyümölcsöző baráti kapcsolatok - Testvérvárosi delegációk is részt vettek a Királyi Napokon

2017.08.21. 08:00
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 21. (hétfő) 
A polgármester köszöntötte a küldöttségeket.   Galéria  
 
 
 
 
 
 
Székesfehérvár városának meghívására idén is érkeztek testvér- és partnervárosi delegációk a Királyi Napokra. Dr. Cser-Palkovics András augusztus 20-án a Városházán köszöntötte a küldöttségeket az ország és a történelmi főváros legnagyobb ünnepe alkalmából.

Évek óta szép hagyomány, hogy Székesfehérvár meginvitálja testvér- és partnervárosait legkiemeltebb programsorozatára, a Királyi Napokra. Idén érkezett küldöttség a horvátországi Biograd na Moru-ból, az amerikai Birminghamből, az angliai Chorley-ból, az erdélyi Csíkszeredából, a finnországi Kemiből, a lengyelországi Opoléból, Szlovákia fővárosából, Pozsonyból és a németországi Schwäbisch Gmündből.

Vasárnap délelőtt Székesfehérvár polgármestere fogadta a küldöttségeket a Városháza kistanácstermében. Dr. Cser-Palkovics András elmondta, Magyarország polgárai számára  augusztus 20-a a legfontosabb ünnep, és nagy örömünkre szolgál, hogy ez alkalomból ismét Fehérváron köszönthetjük a testvérvárosainkból érkezett vendégeket. „A magyar államiságot, annak ezeréves történetét ünnepeljük, melyet a legnagyobb királyunknak köszönhetünk. Szent István nagyon sok szállal kötődik Székesfehérvárhoz, így ez az időszak kiemelten fontos városunk életében is. Örülünk annak, hogy az ünnepünket megoszthatjuk a barátainkkal, és nagyra értékeljük a testvérvárosi kapcsolatainkat!” – fogalmazott a polgármester.
A küldöttségek megköszönték Székesfehérvár meghívását, szívélyes fogadtatását, és megtiszteltetésnek nevezték, hogy itt lehettek.

A delegációk különféle, a Királyi Napokhoz kapcsolódó programokon vettek részt az elmúlt napokban. Ezen kívül a fennállása 800. évfordulóját ünneplő lengyel testvérváros, Opole küldöttsége szombaton megkoszorúzta a Katyń Emlékkeresztet a Jávor Ottó téren, illetve Székesfehérvár polgármestere külön megbeszélést folytatott a pozsonyi delegációval, személyesen Iveta Plšeková alpolgármesterrel. A két nagyváros között egyre szorosabb az együttműködés, legutóbb Székesfehérvár küldöttsége is részt vett a Pozsonyi Koronázási Napokon.

A fehérvári egyeztetések kiemelt témája volt a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázat. Székesfehérvár polgármestere a testvérvárosok együttműködését kérte, és számos pozitív visszajelzést kapott. Az egyeztetések folytatódnak a következő időszakban.A vasárnapi köszöntésen készült fotók INNEN tölthetőek le.

A szombaton, a Katyń Emlékkeresztnél készült fotók INNEN tölthetőek le.
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika 

 


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.