Tanévnyitó konferencia a Városházán

2017.08.25. 12:29
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 25. (péntek)
Több mint száz Fejér megyei intézményvezető, illetve pedagógus volt résztvevője az induló tanév első szakmai fórumának. Galéria

 

 

A Városháza Díszterme adott otthont az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, valamint a Klebelsberg Központ szervezésében megrendezésre került Fejér Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciának, ahol a jelenlévő intézményvezetőket Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila köszöntötte. A köznevelés helyzetéről, fejlesztési irányairól Sipos Imre miniszteri biztos adott tájékoztatást.     
 

Vége a nyárnak, elkezdődik a tanév, ami feladatokat ró ránk – ezzel kezdte beszédét Mészáros Attila alpolgármester annak a Fejér Megyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciának a megnyitóján, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatási Hivatal, valamint a Klebelsberg Központ szervezett a Városháza Dísztermében. Elmondta, hogy ugyan fizikai és jogi kapcsolata az Önkormányzatnak és a tanintézményeknek már nincsen, ennek ellenére szimbolikusan nagyon fontos, hogy ez a rendezvény itt, a Városháza Dísztermében kerül megrendezésre, amit külön megköszönt a szervezőknek.
Majd arról beszélt, hogy a fenntartói, illetve működtetői feladatokat már nem az Önkormányzat látja el, de továbbra is szoros kapcsolatot szeretnének ápolni az intézményekkel. S hogy ezt nemcsak szavakban, hanem tettekben is igyekeznek megtenni, azt bizonyítja az elmúlt időszakban megtörtént több intézmény-felújítás is. Hangsúlyozta, hogy nem állnak itt meg, további beruházások várhatóak a városi Ybl-program folytatása keretében. Majd külön kiemelte a Modern Városok Programban megvalósuló Középiskolai Campus kialakítását, mintegy 16 milliárd forint állami forrásból. Szimbolikus és példamutató a kapcsolat a város és az intézményei között, emelte ki az alpolgármester, majd ígéretet tett arra, hogy ez részükről a jövőben is megmarad. Majd megköszönte a város tanulói és azok szülei nevében a pedagógusoknak az elmúlt tanévben végzett munkájukat, amit kért az idei tanévre is. 

Az alpolgármester szólt az ország ifjúsága és diáksága nevében az elmúlt tanév fontos eseményéről, a Székesfehérváron lezajlott Országos Diákparlamentről, melynek szervezését megköszönte valamennyi résztvevőnek. Mint mondta, itt a folyamat nem állt le, hiszen az Országos Diáktanács működik, havonta üléseznek. S a legutóbbi alkalommal azt a döntést hozták, hogy szeretnének visszatérni Székesfehérvárra. Így az ősz folyamán az Országos Diáktanácsnak egy kétnapos kihelyezett ülése lesz itt városunkban. Ennek kapcsán beszélt arról is, hogy a minisztérium szeretné, hogy a megyei diákparlamentek rendszere és mozgalma nemcsak az Országos Diákparlamentet megelőző időszakban működne, hanem lenne egy rendszeres találkozója a fiataloknak és az őket segítő pedagógusoknak. Így az ősz folyamán lesz ismét megyei diákparlament, aminek a szervezéséhez kérte az intézmények segítségét.
Végezetül elmondta, köszönet illeti a nevelőtestületet, hogy ebben az átmeneti időszakban is magas színvonalú oktató-, nevelőmunka zajlik az intézményekben, amire Székesfehérvár és Fejér megye is büszke lehet. Majd nyugodt tanévet kívánt, s biztosította őket arról, hogy Székesfehérvár továbbra is ott áll az intézmények mellett és mögött.   

A szakmai fórum első előadója Sipos Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa volt, aki a köznevelés helyzetéről, fejlesztési irányairól beszélt. Elmondta, hogy nemcsak a székesfehérvári kötődés miatt, hanem egyéb okokból is elmondható, hogy a minisztérium és a város kapcsolata példaértékű, és közösen nagyon sok fejlesztést tudnak megvalósítani. Majd ő is megköszönte az Országos Diákparlament megszervezését, és elmondta, hogy ennek kiváló helyszíne volt Székesfehérvár. Az együttműködést pedig e téren folytatni fogják, hangsúlyozta, hiszen Székesfehérvár, tele élettel, a diákok városa.
Tájékoztatást adott arról, hogy a minisztérium az Oktatási Hivatal szervezésében a Klebelsberg Központ közreműködésével húsz helyszínen tartandó konferenciasorozattal nyitja a tanévet, amelynek keretében most ő ad felvilágosítást az aktualitásokról. Mint fogalmazott, előkészített tanév lesz, így mindenki biztonsággal tud dolgozni.
Prezentációja során beszélt a tankönyvellátás rendszeréről, mely idéntől már az első és a kilencedik évfolyam között ingyenes: ennek függvényében idén már több mint egymillió diák kapja ingyen a tankönyvet. Ezen túl szólt a tankönyvfejlesztésekről: eddig 177 újgenerációs nyomtatott taneszköz készült, a fejlesztésben pedig 660 pedagógus működött közre. A következő három évben 894 taneszköz hosszabbítása, átdolgozása, illetve fejlesztése fog megtörténni.    

Beszélt a kötelező óvodáztatás hatásairól, s elmondta, az adatok és a hírek is azt mutatják, hogy a gyerekek elférnek a rendelkezésre álló férőhelyeken. A tanórákon kívüli foglalkozások tekintetében kiemelte, központilag megerősítve támogatják a törekvéseket az elmúlt tanévben sikeresen lezajlott különböző témahetek továbbfolytatására, illetve bővítésére. Szólt a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, melynek köszönhetően első ütemben 82 projekt valósult meg, míg a második ütemben 65 projekt kerül a jövőben megvalósításra. Kitért a mindennapos testnevelés bevezetésére is, valamint szólt a NETFITT-ről, vagyis a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Tesztről, és annak eredményéről.
A pályaorientációs tevékenység részleteiről is tájékoztatást adott, s felhívta a figyelmet ennek az oktatásba való beépítésére. Majd kitért a környezeti tudatosság fontosságára, és az ökoiskolák jelentőségéről beszélt, valamint a Határtalanul program bevezetéséről. Tájékoztatta a jelenlévőket a Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztéseinek terveiről, valamint a tanulói lemorzsolódással érintett intézmények támogatási elképzeléseiről, illetve a képesség-kibontakoztató programról. A gyógypedagógiai, konduktív pedagógiai, pedagógiai szakszolgálati ellátásról is beszélt, melynek során kitért a szakemberhiányra, és a bővítéssel kapcsolatos elképzelésekre is. A pedagógusképzéssel és az utánpótlással kapcsolatban tájékoztatást adott a különböző felsőoktatási intézményekben felvettek számáról, valamint a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjprogramjukról. Beszélt továbbá a digitális stratégiáikról: így az ezen a téren bevezetésre kerülő fejlesztésekről, valamint az új Nemzeti alaptanterv előkészítésének folyamatáról. Szó esett még a pedagógusi illetményekről és a minősítésekről, majd szorgalmazta a pedagógusok kategóriaváltási lehetőségeit biztosító képzések lehetőségét.    

Köznevelést érintő fejlesztésekről is tájékoztatást adott. Ennek során beszélt a Modern Városok Programról, és ezáltal a fejlesztésekben érintett városokról.  Ezen túl beszélt az infrastrukturális fejlesztési lehetőségekről is, melynek köszönhetően – mint kiemelte – az elkövetkezendő 2-3 évben összességében többszáz milliárd forintos beruházások várhatóak.
Az új fenntartói modell kapcsán elmondta, hogy az átalakítás több lépcsőben történt meg, s mindegyik fontos mérföldkő volt. A mai napra a helyzet stabilizálódott, s kimondható, hogy míg az önkormányzathoz való kötődésnél egy egységes, egy-fenntartói modell után egy szakmai-felosztás alakult ki az országban, mely szakmaspecifikusabb állami fenntartói modell.
Zárszavában Fejér megye valamennyi pedagógusának, valamint az oktató-nevelő munkát közvetlenül segítő munkatársaknak, tanulóknak és szüleiknek sikeres és eredményes új tanévet kívánt.   

A konferencia témái között szerepeltek még az Oktatási Hivatal 2017/2018. tanévi főbb feladatai, amelyekről a jelenlévőket Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztályának főosztályvezetője tájékoztatta. Majd Hajnal Gabriella, a  Klebelsberg Központ elnökhelyettese a Klebelsberg Központ legfontosabb feladatairól és fejlesztéseiről tartott előadást, míg Galambos Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője a szervezésükben az idei tanévben Fejér megyében megavalósuló szakmai programokról.   

 

A konferencián készült fotók letölthetőek a Galériából.


 

                         
 

 

 

Szöveg: Kész-Varga Mónika
Fotó: Simon Erika

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.