Innováció az oktatásban a kreativitás jegyében

2017.08.28. 12:51
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 28. (hétfő)
Erasmus+ projekt zárórendezvényét tartották a Városházán. Galéria 
 
 
 
 
A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium hétfőn délelőtt tartotta az „Innovate to Create/Újíts, hogy alkoss” elnevezésű Erasmus+ projektjének zárórendezvényét a Városházán. Négy európai iskola kétéves munkát végzett a kreatív oktatásfejlesztés, a helyi kulturális örökségre irányuló értékítélet javításának és a digitális kompetenciák fejlesztésének céljából. A bemutató mellett tablókiállítás is nyílt a program eseményeiről és eredményeiről. A résztvevőket Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte. 


A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium hétfőn délelőtt tartotta az „Innovate to Create” elnevezésű Erasmus+ projektjének zárórendezvényét, egy tablókiállítás megnyitásával egybekötve.

A Városházán Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, duplán is örömét tolmácsolva a tárlat kapcsán, mint a városvezetés képviselője és mint egykori kodolányis tanár. Köszönetet mondott az intézménynek a program felvállalásáért: „A jó gyakorlatok átadása és a tapasztalatszerzés mindig nagyon fontos. Az elmúlt két évben sok lehetőség volt mind a pedagógusok, mind a fiatalok számára is, hogy más országok, más oktatási rendszerek, kultúrák gyakorlatait megismerjék. Bizton állíthatom, hogy a külföldiek is nagyon sokat tanulhattak a székesfehérváriaktól.” Az alpolgármester méltatta a helyi intézmények aktivitását a nemzetközi pályázatokban való részvételt illetően, majd további hasonlóan pozitív élményeket kívánt a fiataloknak.

Dr. Kovács Lászlóné
, az intézmény igazgatója megköszönte kollégáinak és a diákoknak az elvégzett munkát, a városnak pedig a gesztust, hogy helyet adtak a zárórendezvénynek és a kiállításnak. Elmondta, hogy az innováció az intézmény képzési programjában és a vallott módszertani elvekben a kezdetektől fontos szerepet kap – így az iskolavezetés támogatja az erre irányuló pályázatokat, amelyek a diákoknak és a tanároknak egyformán nagy hasznot jelentenek a mindennapi gyakorlatban.

A programot Budai Marianna projektkoordinátor mutatta be. Hogy miért éppen a Városházán szerették volna zárni a munkát, azt a pályázat komplexitásával magyarázta, ami mindenképpen túlmutat a középiskola falain. Összegzésében többek között azt fejezte ki, hogy tanárként az oktatásban alkalmazott új módszereket a motiváció szempontjából mindenképpen követendőnek tartja, kiemelte a folyamatértékelés szerepét, valamint hangsúlyozta a különböző kultúrák találkozásának jelentőségét, amely során közelebb kerültek egymáshoz a résztvevők.

Kétéves, a kreatív oktatás fejlesztésének célját kitűző, angol nyelven folyó projektben vett részt a székesfehérvári középiskola; három másik európai intézmény – Regent High School (London, UK), IES Mossen Alcover (Manacor, Spanyolország), IGS Bertha-von-Suttner KL (Kaiserslautern, Németország), Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium (Székesfehérvár) – diákjaival együtt foglalkoztak több témakörrel is. A rendhagyó projekt a demokrácia, a radikális színház és a digitális technológiák művészetben való alkalmazása terén dolgoztak ki kísérleti megoldásokat, miközben nagy hangsúlyt helyeztek a munkavállalásban alkalmazható készségek fejlesztésére, a kreatív szakmák és szakemberek megismerésére. A Székesfehérváron tanuló fiatalok 2016 áprilisában elutaztak a németországi Kaiserslauternbe egy diáktalálkozóra, a spanyol Manacorban pedig 2017 tavaszán egy színházi fesztiválon vettek részt – amelyre dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsának a mentorálásával készültek fel.

A fontosabb eseményekről és az eredményekről a Városháza folyosóján nyílt tablókiállítás, amit szeptember 5-ig lehet megtekinteni.Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Bácskai Gergely

 

 

 

 

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.