Deutsch Tamás: A jövő iskolája érdekes!

2017.08.28. 15:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 28. (hétfő) 
Országszerte lesznek az Alba Innovárhoz hasonló élményközpontok.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
A szeptembertől élesben működő Alba Innovár digitális élményközpontba látogatott hétfőn Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A találkozó kapcsán Deutsch Tamás beszélt a Digitális Oktatási Stratégiáról, melynek keretében minden köznevelési és szakképzési intézménybe eljut a szupergyors internetszolgáltatás és kiépül a szélessávú WIFI-rendszer legkésőbb a 2018/2019-es tanév végére. Az élményt adó oktatás érdekében a pedagógusoknak ingyenes továbbképzést szerveznek, és a jó gyakorlat alapján az Alba Innovárhoz hasonló központokat hoznak létre az országban.

Magyarország első digitális élményközpontja az Alba Innovár, amely a nyári próbaüzemet követően szeptember 4-től élesben is megkezdi működését a Belvárosban. Az önkormányzati finanszírozással, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány szakmai közreműködésével létrejött oktató és szórakoztató központban a hét négy napján iskolásoknak tartanak ingyenes, élményekben gazdag foglalkozásokat a világszínvonalú digitális eszközök és technológiák megismertetésére. A 2018/2019-es tanévben mintegy 5.000, Székesfehérváron tanuló általános iskolást kívánnak bevonni a programban, de lesznek szakkörök, és hétvégén is nyitva áll majd a központ minden érdeklődő, így a családok előtt is.

Joggal és okkal lehetünk büszkék az Alba Innovárra, amelynek létrehozásával Székesfehérvár csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz.  A központ lehetőséget ad arra, hogy minél több embernek elérhetővé tegyük a legkorszerűbb technológiákat, megalapozva ezzel a digitális esélyegyenlőséget. – fogalmazott a mai látogatást követő sajtótájékoztatón Székesfehérvár polgármestere.
„A digitális tudás már a mában jelen van, e nélkül a holnap egészen biztosan elképzelhetetlen.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András, majd hozzátette: az Alba Innovárban kínált, és a jövőt alapjaiban meghatározó technikai lehetőségek iránt igen nagy igény mutatkozott a fiatalok, a tanárok, a szülők, sőt, a nagyszülők és főként a gazdasági szereplők részéről.

Az Alba Innovár élményközpont létrehozása egy, szerte az országban elterjedő jó gyakorlat lesz. Példaként állítható más városok, nagyvárosok és fővárosi kerületek elé. – mondta a mai bejárást követően Deutsch Tamás Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Elmondta: a digitalizáció nem a holnap és a ma története, hanem olyan folyamat, amely már tegnap, tegnapelőtt elkezdődött. Mindannyiunk életében jelen lévő, annak minden területét érintő, rendkívül nagyléptékű társadalmi változás. Személyes életünk, szűkebb-tágabb közösségek, városok, régiók és nemzetgazdaságok sikerének, versenyképes működésének a kritériuma. „Rengeteg feladatunk van, de jók az esélyeink arra, hogy Magyarország és annak minden polgára a digitális átalakulás nyertese legyen!” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Deutsch Tamás beszámolt a Digitális Oktatási Stratégiáról, amely a teljes magyar oktatási rendszer – a köznevelés, a szakképzés, a felsőoktatás és a felnőttképzés – digitális átalakítását célozza meg. Az összefüggésekre épülő, rendkívül ambiciózus fejlesztési programhoz hasonló csak kevés helyen van a világban.

A politikus bejelentette: a stratégiában megfogalmazott célok a következő 2 – 2 és fél évben valósulnak meg. Minden köznevelési és szakképzési intézménybe eljut a szupergyors internet szolgáltatás és kiépül a szélessávú WIFI rendszer legkésőbb a 2018/2019-es tanév végére. A már jelenleg is zajló fejlesztések keretében javítják az iskolák eszköz-ellátottságát az élményt adó oktatás érdekében. Ugyancsak fontos feladat a pedagógusok digitális tudásának és kompetenciájának fejlesztése. A köznevelési és szakképzési intézményekben jelenleg dolgozó mintegy 130 ezer pedagógusból mintegy 40 ezren vesznek részt ingyenes továbbképzésben a 2017/2018-as tanévben. A tanárok eszközöket, laptopot kapnak, melyet később a mindennapi munkájukban is tudnak használni.

„A jövő iskolája nem egyszerűen digitálisan, hanem érdekes!... Érdekes nemcsak a diákok, hanem a tanárok számára is! Élményt adó órán részt venni nem az jelenti, hogy abból csak a diák részesülhet. Élményt adni önmagában is élmény! Ez az az óriási lehetőség, ami karnyújtásnyira van előttünk, és amelyhez nélkülözhetetlen a következő két tanévre tervezett fejlesztéseinek sikeres végrehajtása.” – emelte ki a miniszteri biztos. Bejelentette továbbá, hogy az Alba Innovárhoz hasonló élményközpontok létrehozását tervezik első körben a megyei jogú városokban, az iskolai oktatás kiegészítésére.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


 Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika
 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.