Színpompás díszmadarak kétnapos, országos kiállítása hétvégén a VOKE Művelődési Házban

2017.08.29. 12:27
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 29. (kedd) 
Dr. Berkényi Tamás gyógyított vadmadarakkal érkezik.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
Színpompás kanárik, Gould amandinák, amazon-, törpe- és hullámos papagájok, galambok és simogatható törpenyulak is láthatóak lesznek szombaton és vasárnap a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete 23. alkalommal rendezi meg hagyományos, országos jellegű kiállítását, melyről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

A 23. alkalom azért számottevő, mert évente egy alkalommal, szeptember első hétvégéjén rendezi meg hagyományos kiállítását a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete. A civil szervezet több mint 40 éves múltra tekint vissza. Ezúttal is igyekeznek minél színesebb programokat, élményeket kínálni a hivatásos tenyésztőknek és az amatőr természetbúvároknak egyaránt. A seregszemlén az egyesületi tagok és a meghívott tenyésztők egész éves munkája kerül górcső alá, a verseny során nemzetközileg elismert bírák értékelik, pontozzák a madarakat. – fogalmazott Körtélyesi Ferenc, az egyesület elnöke.

A színpompás kanárimadarak népes kavalkádja mellett láthatunk gyümölcsevő turákókat, Ausztráliát a csodálatos Gould-amandinák, zebrapintyek képviselik, nem felejtve a legnépszerűbb díszmadarat, a hullámos papagájt sem. Közép-Amerikából csuklyás csízek érkeznek, míg Afrikából a szerelmes madarakként is közismert törpepapagájokat mutatnak be a közönségnek. Dél-Amerikát a madárvilág egyik legelbűvölőbb és felettébb értelmes madara, az amazonpapagáj fogja reprezentálni. Szerepel a kiállításon olyan kiállító, aki négy évvel ezelőtt világbajnokságot nyert a gerléivel, illetve lesz kézre ültethető, rendkívül barátságos ara papagáj is.

Fontos része a kiállításnak a természetvédelem. Ennek jegyében szombaton 15.00 órakor, a kiállítás kiemelt eseményeként Dr. Berkényi Tamás, a Vadmadárkórház vezető állatorvosa lesz a vendég, aki gyógyított vörös vércsével és macskabagollyal érkezik. A neves szakember a madárvédelemről, a beteg madarak kezeléséről, gyógyításáról tart előadást.

Természetesen a gyerekekre is gondoltak, ők rajzverseny formájában adhatnak számot képességükről. A kiállításon látható madarakról készíthetnek alkotásokat, melyeket több kategóriában értékelnek. A legszebb rajzok készítői díszmadarat és kalitkát nyernek. 

Tóth Lajos, az egyesület gazdasági vezetője arról szólt, hogy a díszmadarak mellett körülbelül tízféle galambot, díszbaromfit láthat a közönsége, de lesz állatsimogató is törpenyulakkal. 

Az önkormányzati szervezésű programok mellett nagyon fontosak azok a rendezvények, melyeket a székesfehérvári civil szervezetek valósítanak meg. Méltán mondhatjuk, hogy a díszmadárkiállítás tradicionális programja a városnak, minden évben nagyon sok látogatót, családot mozgat meg. Az önkormányzat mindig támogatni fogja ezt a rendezvényt, amely a civil életnek fontos részét képezi. A madárbarát közösség megmutathatja, hogy mivel foglalkozik a hétköznapokban, ami a madarak szépségének köszönhetően hálás és szép feladat. – fogalmazott Molnár Tamás civil és ifjúsági tanácsnok.

Minden érdeklődőt, madárbarátot és amatőr természetbúvárt nagy szeretettel várnak a kiállításra, amely szeptember 2-án, szombaton 10.00-18.00 óra között, míg 3-án, vasárnap 9.00-16.00 óra között tart nyitva a Kaszap István utca 6. szám alatti VOKE-ban. A megnyitó szombaton 10.00 órakor, a madárbírálat és a rajzverseny eredményhirdetése vasárnap 15.00 órakor kezdődik. A belépés 14 év alattiaknak ingyenes.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

 


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.