49 helyszín, 120 programelem, 1.185 fellépő

2017.08.29. 16:20
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 29. (kedd)
Székesfehérvári Királyi Napok 2017 
 
 
 
 
 
Az Országalmánál értékelve a 2017-es Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozatot dr. Cser-Palkovics András polgármester azt mondta: „(…) a másfél hétnek az a legfontosabb üzenete, hogy ez a város a történelmét ismeri, tiszteli, és felelősséggel fölvállalja a mában is.” A programsorozat több, mint 120 elemből állt, 49 helyszínen összesen 1.185 fellépő közreműködésével valósult meg, teltházasak voltak a Nemzeti Emlékhely színpadának előadásai és a Belvárosban naponta hatezer ember vett részt az ingyenes rendezvényeken.


Augusztus 11-től 20-ig zajlott a város legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Székesfehérvári Királyi Napok. Dr. Cser-Palkovics András polgármester az örömét tolmácsolta, hogy a Székesfehérvári Királyi Napok idei rendezvénysorozatára is – hála a gazdag programkínálatnak és a kedvező időjárásnak – nagyon sokan látogattak el. Mindent összevetve több, mint 120 programelemből állt a rendezvénysorozat, 10 nap alatt 49 helyszínen zajlottak az események, összesen 1.185 fellépő közreműködésével. 234 közreműködő munkatárs és 248 önkéntes dolgozott a programsorozat sikeréért. A Musica Sacra és a Koronázási Szertartásjáték mindkét előadása teltházas volt, III. Béla koronázását – figyelembe véve a főpróbára megnyitott oldalsó szektorokat is – körülbelül 6.700-an látták. Az ingyenes belvárosi programokon – a koncerteket is ideértve – a rendezők becslése alapján naponta átlagosan mintegy hatezren vettek részt. A tíz nap során a Szent István Király Múzeum kiállítóhelyeit összesen 19.946 érdeklődő látogatta meg.

„Ezek a számok is jól mutatják, hogy Székesfehérvár egyébként gazdag kulturális és rendezvényéletének miért a legfontosabb másfél hete a Királyi Napok rendezvénysorozata. Méltóak voltak a programok a város történelmi múltjához: ahhoz, hogy a nemzet történelmi fővárosának, Szent István városának mondhatjuk magunkat.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, és a gazdag, értékes kínálat és megvalósítás mellett a résztvevők arcán megjelent mosolyok emlékét idézte föl, valamint a biztonság adott feltételét hangsúlyozta.

Az ünnepi fesztiválról azt mondta, hogy az ideihez hasonlóan jövőre is biztosan lesznek új elemei a programsorozatnak: „A legfontosabb, hogy a történelmi múltunkból szeretnénk kiindulni. Ennek a másfél hétnek az a legfőbb üzenete, hogy ez a város a történelmét ismeri, tiszteli, felelősséggel fölvállalja a mában is, és úgy tud fesztiválhangulatot teremteni a városban, hogy közben ezeket az értékeket tiszteletben tartja, a másik oldalon pedig a szórakozási lehetőséget is fenntartja.” Hozzátette, hogy éppen a Székesfehérvári Királyi Napok idején került bejelentésre: a város pályázatot nyújt be az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére; az idei nyári rendezvénysorozat is azt erősíti meg, hogy a város fel tud készülni ennek a megvalósítására.

A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a tíz nap munkájában, illetve a sajtó munkatársainak a tudósításokért, majd külön megköszönte a Belvárosban élők türelmét, megértését.

 

Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

  

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.