Idén is hőlégballonokkal búcsúzik a nyár

2017.08.30. 11:53
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 30. (szerda)
A fesztivál székesfehérvári megnyitója csütörtökön este lesz.  
 
 
 
 
Csütörtökön a székesfehérvári megnyitóval kezdődik a 23. Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballonkarnevál – Pálosfalvi Brúnó emlékverseny, amely szombaton az Agárdi Parkerdőben várja vendégeit. A színes programkínálat kuriózuma idén egy bohócfej alakú ballon, amit holnap az Alba Plaza előtt is láthatunk. A népszerű fesztiválról Wagner Péter főszervező, a Sky Team Hőlégballon Repülő Egylet szakosztályvezetője, Sági István versenyigazgató, az Egylet főpilótája és Viza Attila tanácsnok adtak tájékoztatást.


23. alkalommal kerül megrendezésre a Velencei-tavi Nemzetközi Hőlégballon Karnevál, amely augusztus 31-én, csütörtökön 18 órakor a székesfehérvári megnyitóval kezdődik az Alba Plaza előtti téren. A ballonokban gyönyörködhetünk a város felett pénteken is, szombaton pedig egész nap színes programkínálattal vár a fesztivál az Agárdi Parkerdőben.

„A rendezvény megálmodója és hosszú időn keresztül főrendezője, barátunk, pilótánk, Pálosfalvi Brúnó sajnos idén már nem lehet jelen. Nem hagyhatjuk abba az ő általa megkezdett utat, és az ő tiszteletére megrendezzük a karnevált, az emlékversenyt.” - fogalmazott Wagner Péter főszervező, a Sky Team Hőlégballon Repülő Egylet szakosztályvezetője. 15 ballont hívtak meg, jönnek Szlovákiából, Lengyelországból – akik már a kezdetektől részt vesznek a karneválon – és Erdélyből, várhatóan öt felszállást hajtanak végre: pénteken reggel és este Fehérvár fölött repülnek, szombaton pedig az Agárdi Parkerdőből lesznek a felszállások, ahol egész napos gazdag szórakoztató program várja az odalátogatókat 10 órától. A színpadon délután sorsolást is tartanak a szponzorok által fölajánlott díjakkal, közöttük egy sétarepüléssel.

Sági István
versenyigazgató, az Egylet főpilótája az idei fesztivál egyik kuriózumát is elárulta: „Egy alakos ballon érkezik Szlovákiából, ami a plakátjainkon is látható: ez egy bohócfej, amely Brúnó bácsi kedvence volt. A ballon hátulján a Brúnó név olvasható – ezt a ballont is felállítjuk holnap a megnyitón az Alba Plaza előtt.” A versenyigazgató elmondta, hogy a pénteki felszállások biztosak, a jelenlegi információk alapján a Szent Flórián körút és a Marhacsapás utca, Kiskút útja közötti Kubik gödörből szállnak majd fel a hőlégballonok – így az egész várost kelet-nyugati irányban át tudják röpülni. A szombati és vasárnapi agárdi felszállásokat is a szélirány határozza meg, az időjárás miatt ezek egyelőre kétségesek.

Viza Attila
tanácsnok a város nevében köszönetet mondott a szervezőknek, hogy 23. alkalommal rendezik meg a látványos karnevált. „Ez egy igen látványos sport, és már megszokhattuk, hogy szeptember elején hőlégballonokkal telik meg a város légtere. Kérem a fehérváriakat, hogy akár csütörtökön, akár pénteken figyeljék az eget, jöjjenek el a megnyitóra, ámuljanak és csodálják meg a gyönyörű ballonokat.” – invitált Viza Attila a programra, az elkötelezett pilótákat és az egyesülettel való együttműködést méltatva, majd jó időt és balesetmentes fel-leszállást kívánt.

1992 szeptembere óta közel 400 magyar és külföldi ballonos csapat fordult meg a Velencei-tónál, az idei évben lengyel, osztrák, német és erdélyi felszállókat is várnak. A csütörtöki megnyitót követően pénteken két alkalommal is Székesfehérvár felett repülnek a ballonok, a felszállásokat szeptember 1-jén 06.30 órára és 17.30 órára tervezik. Szombaton az Agárdi Parkerdőből szállnak fel, ahol kirakodóvásár, honvédségi és rendőrségi bemutatók, autó- és motorkerékpár-kiállítás, szimulátorok, ejtőernyős ugrások és helikopter-show is szórakoztatja a kilátogatókat. A páratlan szép környéket helikopteres sétarepüléssel is megcsodálhatjuk, és a gyerekek is kipróbálhatják egy kötéllel rögzített ballonnal, milyen érzés pár méterre eltávolodni a Földtől. Sötétedés után egy kivilágított ballonnal zenés Night Glowing Showt szerveznek, majd utcabál zárja a napot.

A részletes program a https://www.programturizmus.hu/ajanlat-velencei-tavi-nemzetkozi-holegballon-karneval.html olvasható.


Szöveg: Fraller Ildikó
 
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.