18 ezer diák, köztük ezer elsős és kétezer pedagógus kezdi a tanévet holnap

2017.08.31. 21:15
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. augusztus 31. (csütörtök)
Az idén jubiláló Hunyadival rendezték a városi tanévnyitót. Galéria 
 
 
 
 
 
 
A Szent István téren a jubiláló Hunyadi Mátyás Szakgimnázium részvételével tartották a városi tanévnyitó ünnepséget. Gyenei Magdolna igazgató köszöntője után dr. Cser-Palkovics András tolmácsolta ünnepi gondolatait, hangsúlyozva a jelentős intézmény-felújítási munkákat. Kiemelkedő pedagógusi életpályájáért emlékdiplomát kapott Czibikné Kónicz Márta, a középiskola egykori igazgatója. A tanévet Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője nyitotta meg, a gazdasági lehetőségek szerepére és a fontos beruházásokra is rámutatva.


Csütörtökön este a Szent István téren tartották a városi tanévnyitó rendezvényt, a fennállásának 150. évfordulóját ünneplő SZSZC Hunyadi Mátyás Szakgimnáziuma tanulóinak és tanárainak részvételével. 

Gyenei Magdolna
, az intézmény igazgatója köszöntötte a megjelenteket, közöttük az egykori és jelenlegi kollégákat, vezetőket. Felidézve a kezdeteket a következőket fogalmazta meg az iskola elveiről: „Székesfehérváron 1868. szeptember 1-jén a Kereskedelmi Társulat iskolát indított 32 fővel a Zichy-palotában, ahol a kereskedelemhez tartozó pénzügyi elszámolást tanulták a diákok. Hosszú idő telt el azóta, és intézményünk immár a holnapi napon, 2017. szeptember 1-jén kezdi meg 150. tanévét. (…) Kiemelt területe munkánknak a nevelés, a hagyománytisztelet, a hazafias, honvédelmi nevelés, háborús hőseinkre emlékezés, névadónk, városunk tisztelete. Mert hát mit is adhat egy ilyen patinás, koros intézmény a fiataloknak? Egyetemes, megkérdőjelezhetetlen értékeket, melyek minden korban azonosak.” Az igazgató köszöntötte az induló négy 9. évfolyamos osztályt, kitartást kívánva a tanévhez. A felsőbb évesekhez szólva pedig örömét fejezte ki, hogy a nyár folyamán több fejlesztés is megvalósult az épületben, amiért külön köszönetet mondott az abban közreműködőknek, a támogatóknak.

A középiskola diákjai emlékműsort adtak elő névadójukról, Hunyadi Mátyásról Janus Pannonius méltató epigrammájával és egy rövid jelenettel, amelyben a kiterjedt levelezést folytató király egy izgalmas, Ferdinánd nápolyi királynak írt magánlevelét idézték fel.

Ünnepi gondolatait tolmácsolva dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelten köszöntötte a diákokat, és Szent István szobra előtt a szimbólumok szerepéről beszélt, hiszen a városi tanévnyitó az oktatás, az intézményhálózat, az ott dolgozók és tanulók városban betöltött szerepét szimbolizálja: „Oktatás nélkül ennek a városnak nemcsak jelene, hanem jövője sem lenne. A közös feladat és felelősség bennünket terhel, hogy a tanév elindításakor annak nyugodt, békés, de egyben eredményes végigvitelét is meg tudjuk részben fogadni, részben pedig végig tudjuk vinni.” – fogalmazott a polgármester az Önkormányzat és a fenntartók felelősségére utalva. Örömét fejezte ki, hogy 18 oktatási intézményben mintegy 500 millió forint értékű felújítási munkálatokat végeztetett el a város a nyár folyamán, amit kiegészítenek az állami és a fenntartók által elvégzett felújítási munkák. Hangsúlyozta, hogy a város oktatása nemcsak a székesfehérvári, hanem a térségben, a megyében  élők vagy adott esetben a megyehatárokon kívülről érkezők oktatását is jelenti.

A városi tanévnyitó jubileumi házigazda intézményének a 150 évre visszatekintve gratulált, és emlékezetes, méltó tanévet kívánt. A diákokat megszólítva azt fogalmazta meg, hogy az új tanév teljen eredményesen, sok mosollyal, barátsággal, szerelemmel, és hogy a tanulás örömét megízlelve a diákok találják meg Székesfehérváron azt a jövőképet, ami akár a felsőoktatásba vezet el, akár a helyi munkaerőpiacra.

A rendezvényen több évtizedes, kiemelkedő pedagógusi pályafutása elismeréseként köszöntötték Czibikné Kónicz Márta egykori igazgatót: az emlékdiplomát Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója adta át. Köszöntőjében a szakképzés élén álló Hunyadiról mint a múltat, a jelent és a jövőt is képviselő iskoláról beszélt. „Minden nagy múltú intézmény mögött ott áll egy nagy múltú nevelőtestület, amely mindent megtesz azért, hogy az ott tanuló diákokból a legtöbbet kihozza.” – a főigazgató magánemberként az iskolában végzett családtagokról és a tanárokról szólt, majd hivatali szerepében az iskola első tagintézmény-vezetőjének, a díjazott Czibikné Kónicz Mártának a problémaorinetált, segítőkész és minden elismerést megérdemlő munkáját méltatta. Az elismerést átvevő nyugdíjas pedagógus köszönetet mondott, majd jókívánságait fejezte ki kollégáinak, és nyugodt, békés tanévet kívánt.

A 2017-18-as tanévet Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettese nyitotta meg. A 150 éves intézmény mindenkori tanárait és diákjait köszöntve párhuzamot vonva az alapítás kora és a jelen között: „Az iskola alapítását a kiegyezés utáni időszak, Magyarország egyik aranykora, az akkori pezsgő gazdasági élet és gazdasági fejlődés hívta életre. Ma, amikor az évfordulót ünnepeljük, az akkorihoz hasonló gazdasági fejlődésnek lehetünk tanúi Magyarországon és itt, városunkban is. Az a sok megnyíló munkahely, amely itt a városunkban teremtődik nap mint nap, újabb lendületet adhat az iskolának a mai XXI. századi szakmákban, és egy újabb 150 évet nyithat meg.” Elmondta, hogy az új tanévben Székesfehérvár 18 ezer diákja kezdi meg tanulmányait, köztük ezer elsős, és mintegy kétezer pedagógus kezdi a tanévet holnap.  Beszédében többek között kiemelte, hogy 15 milliárd forintos kormányzati támogatással valósul meg a városban az egyedülálló középiskolai campus, valamint elsőtől kilencedik évfolyamig ingyenes tankönyv teszi könnyebbé az iskolakezdést, és különböző iskolafejlesztési programok is szolgálják az oktatást. A tények mellett a fiatalokhoz szólva a rég látott osztálytársakkal való találkozások öröméről beszélt, barátokról, új ismeretségekről, és azt kívánta a diákoknak, hogy élvezzék a gondtalan ifjúság időszakát, miközben komolyan véve a tanulást készüljenek a felnőtt korra: „Legyetek fiatalok, éljetek, és jókedvetekkel töltsétek meg városunkat!”

A rendezvényen közreműködött a Kaposvár Helyőrségi Zenekar Major András őrnagy vezényletével. Az eseményen részt vettek Brájer Éva és Mészáros Attila alpolgármesterek, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója, Galambos Zsuzsanna, a Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, Eszéki Ágnes, a Székesfehérvári Intézményi Központ főigazgatója, valamint a város önkormányzati képviselői, az oktatási intézmények vezetői, pedagógusai.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika


 

 

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.