Hősi példa

2017.09.01. 11:17
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 01. (péntek)
Varkocs György várkapitányra emlékezett a város. Galéria
 
 
Varkocs György várkapitány 474 évvel ezelőtti hősi halálára emlékeztek ma délelőtt Fő utcai szobránál. Szlama László és Raffay Boglárka zenével idézte meg a kort, majd Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője emlékezett a fehérvári várkapitány hősi halálára. Végül virágot helyeztek el a hősi várkapitány szobránál.
 
 
Szlama László és Raffay Boglárka korhű zenéjével indult a megemlékezés Varkocs György szobránál. A várkapitány 1543-ban, a várat ostromló oszmán sereggel folytatott harcban, a Budai kapunál vívott küzdelemben esett el. Varkocs György várkapitánynak és maroknyi seregének - akik utolsó vérükig védték hazájukat - példája azt üzeni az utókornak, hogy „a várat, az otthonunkat, a hazánkat meg kell védenünk.” – emelte ki Vargha Tamás honvédelmi államtitkár. Mint mondta, Európa élvonalából taszította le Magyarországot 500 évvel ezelőtt a török uralom, „150 évvel később még csak nem is onnan indultunk, ahol Hunyadiék korában volt az ország, hanem sokkal-sokkal mélyebbről.”
 
A megemlékezés zárásaként Vargha Tamás Dr. Cser-Palkovics András polgármesterrel, Spányi Antal megyéspüspökkel és Törő Gábor országgyűlési képviselővel közösen helyezett el koszorút Varkocs György szobránál. Majd a megjelent országgyűlési és önkormányzati képviselők, vendégek, érdeklődők rótták le tiszteletüket egy-egy szál virággal.
 
Az eseményen készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.