Egyéves fennállását ünnepelte a székesfehérvári NATO bázis

2017.09.01. 13:23
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 1. (péntek) 
Köszöntőkkel, elismerések átadásával ünnepeltek a Nagysándor József laktanyában.     Galéria
 
 
 
 
 
Nagyszabású ünnepséget rendeztek ma a magyarországi NATO Erőket Integráló Elem, az NFIU HUN egyéves fennállása alkalmából Székesfehérváron. Az eseményen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes és Garas László ezredes, az NFIU parancsnoka mondtak beszédet, majd elismeréseket adtak át. Székesfehérvár Önkormányzatát dr. Cser-Palkovics András polgármester képviselte az eseményen.

Hazánk 1999. március 12. óta tagja a NATO-nak. A magyarországi NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit - NFIU) 2016 szeptemberében települt Székesfehérvárra, a bázis új épületét tavaly novemberben adták át a Nagysándor József laktanya területén. A mérföldkőnek számító parancsnokság magyar és nemzetközi összetételben látja el feladatait, a bázison összesen tíz nemzet katonái teljesítenek szolgálatot.

A magyar NFIU egység elsődleges feladata a szövetséges erők fogadása, állomásoztatása, gyors és hatékony bevetés és a különböző nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése, azok végrehajtása, valamint esetleges válsághelyzetek kialakulásakor a megfelelő válaszlépések előkészítése, koordinálása. A bázis fontos szerepet játszik a NATO folyamatos alkalmazkodásában, a közös védelemben és az elrettentésben, a partneri kapcsolatok szorosabbra fűzésében. Az egység egyéves aktiválása, fennállása tiszteletére nagyszabású ünnepséget rendeztek szeptember 1-jén, pénteken a Nagysándor József laktanya területén.

„Magyarország biztonsága három alappilléren nyugszik: a Magyar Honvédség képességein, a szövetségesi együttműködésen és az állampolgárok hazafias elkötelezettségén, áldozatvállalásán. E hármas tagozódásnak egyik fontos szereplője a most egy éves évfordulóját ünneplő NATO Erőket Integráló Elem.” –
mondta beszédében Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Mint fogalmazott, az egység létrehozása fontos mérföldkő volt Magyarország NATO-tagságának történetében, katonadiplomáciai, stratégiai sikernek tekinthető.
Elhangzott továbbá, hogy a magyar NFIU kiválóra vizsgázott májusban, a NATO értékelő gyakorlatán, és június elsejére – tehát alig kilenc hónappal az aktiválása után – elérte a NATO teljes műveleti képességét. Az év egyik legnagyobb szabású nemzetközi gyakorlatán, a SABER GUARDIAN 2017-en az egység szintén eredményesen állt helyt. „Örömteli, hogy működésének eddigi ideje alatt milyen példamutató módon tudott az NFIU részévé válni a város, Székesfehérvár életének, és egyre szorosabb szálakkal kötődik nem csak a többi hazai és nemzetközi katonai szervezethez, hanem városunk lakóihoz is.” – fogalmazott a miniszterhelyettes.


Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Garas László ezredes, a magyar NFIU parancsnoka. Úgy fogalmazott: „Az NFIU megalakításával eltelt elmúlt több mint egy év sok kihívásban bővelkedett számunkra, ugyanakkor igen megtisztelő és felemelő feladatot is kaptunk az immár negyedik Magyarországon települő nemzetközi katonai parancsokság, az NFIU megalakításával. Büszkén mondhatom magam és kollégáim nevében, hogy a sok munka mellett eredményekben és sikerekben is volt részünk. Szervezetünk eddig, a NATO által előírt összes feltételnek megfelelt, minden határidőt betartva teljesítettük a velünk szemben támasztott követelményeket.”
A parancsnok részletes visszatekintést adott az elmúlt egy év eredményeiről, köszönetét fejezte ki a Honvédelmi Minisztériumnak, a Honvéd Vezérkarnak, az Összhaderőnemi Parancsnokságnak, Székesfehérvár városának és dr. Cser-Palkovics András polgármesternek. „Közös célunk továbbra is az, hogy a NATO erős védelmi szervezet maradjon, amely képes a biztonsági kihívások kezelésére, az azokra való gyors és hatékony reagálásra, hiteles katonai képességek által garantálni tagállamainak védelmét. Bízom benne, hogy egyetértenek abban, hogy a Magyarországon települő NFIU valamilyen mértékben hozzájárul ehhez az alapértékhez: a magyar nemzet, a szövetség biztonságának garantáláshoz.” – zárta beszédét az egység parancsnoka.

Az ünnepség előléptetésekkel, valamint elismerések és oklevelek átadásával zárult.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Simon Erika


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.