Önkéntes nappal zárult a helyi vállalatok, valamint a székesfehérvári önkormányzat közös értékteremtő programja

2017.09.04. 15:24
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 4. (hétfő)
A Tóvárosban dolgoztak a cégek képviselői.     Galéria  
 
 
 
 
 
 
A helyi vállalatok és a székesfehérvári önkormányzat összefogásával 2013-ban indított KÉPES – Közösségi Értékteremtő Program Együtt Székesfehérvárért! elnevezésű programja.

A város életében folytatódott az óvodai mellett a tavaly megkezdett bölcsődei program, melynek konkrét célja a székesfehérvári, önkormányzati fenntartásban lévő bölcsődék szükség szerinti felújítása.

2017-ben a 8. számú Bölcsőde (Tóvárosi ln. 69.) esetében az udvarok felújítása történt meg: a belső udvaron kicserélték a földet mintegy 10 centiméter vastagságban, a nagy udvaron pedig 30 centiméter vastagságú földcsere és füvesítés történt, automata öntöző rendszert alakítottak ki és három fát ültettek. Ugyancsak a KÉPES program keretében a Hosszúsétatéri Óvoda Tóvárosi Tagóvodájának (Tóvárosi ln. 70.) az udvaráról a javíthatatlan, balesetveszélyes játszóeszközök elbontása után 13 újat helyeztek ki, melyeket nagy örömmel vettek birtokba a gyerekek.

A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végezték a nyári hónapokban, az óvoda és a bölcsőde működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

Az öt évvel ezelőtti, kezdeti 10 szervezettel indult KÉPES csapat mára már 27 székesfehérvári érdekeltségű vállalatra, vállalkozásra bővült, akik az együttműködés aktív támogatói. A résztvevő vállalatok az idén több mint 14 millió forinttal támogatták a bölcsőde és óvoda felújítását. Székesfehérvár Önkormányzata ezt az összeget megduplázta és a Városgondnokság által elvégzett kivitelezés során a munkadíjat is az önkormányzat finanszírozta.

Az anyagi támogatás mellett a program kiemelt eleme a szemléletformálás és az önkéntesség kultúrájának továbbfejlesztése, így a szokásokhoz híven az idei évben is megszerveztek egy önkéntes napot az érintett bölcsődében és óvodában, amelyen a vállalatok önkéntesei mellett az óvodai munkaközösségek, a gyerekek és a szülők is részt vettek. A szeptember 4-i, hétfői önkéntes napon olyan munkák megvalósítására került sor, melyek hozzájárultak a bölcsődei környezet szebbé, rendezettebbé tételéhez. A vállalatok képviselői, munkatársai ablakot pucoltak, rendezték, takarították az óvodai udvart, és részt vettek a fák ültetésében is.

A KÉPES program eddig is jelentős többlet értéket hozott létre az elmúlt években, hiszen az összefogás gondolatteremtő erejének köszönhetően az önkormányzat olyan munkák megvalósítását is megfinanszírozta, amelyek nem voltak napirenden.

Az eredetileg megfogalmazott céljait jóval túlnőtte a KÉPES program, amely köré mára közösségek, baráti társaságok szerveződtek. A számok nyelvén is érdemes összehasonlítást tennünk, hiszen az induló 10 céghez képest ma 27 vállalkozás dolgozik össze, és segíti a program megvalósítását. Fontos munkálatok valósultak meg az elmúlt években, és így volt ez idén is. – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: a pénzügyi támogatáson és a közösségformáláson túl az önkéntes nap is nagyon fontos eleme a programnak.  A KÉPES programhoz kapcsolódó, a foglalkoztatásban és az adófizetésben egyaránt élen járó vállalkozások felelősséget éreznek Székesfehérvár iránt, és hozzájárulnak a nemes célok megvalósításához.

Blaskovics Zsuzsanna
, a bölcsőde vezetője és Kulbert Zsuzsanna, az óvoda vezetője köszönetüket fejezték ki az intézmények és a gyerekek nevében a résztvevő cégeknek és Székesfehérvár Önkormányzatának.


A KÉPES programban 2017-ben részt vevő cégek:

Alba Mineral Kft., Alba Plaza, Arconic Köfém Kft., Alpha-Vet Kft., Auchan Magyarország Kft., Balance-99 Zrt (Hotel Magyar Király****), Brooks Instrument Kft., DENSO Gyártó Magyarország Kft., GEALAN HungaryPlast Kft., G.E.B.E. Belföldi és Nemzetközi Árufuvarozó Kft., General-Plastics Kft., Grundfos Magyarország Gyártó Kft., Hanon Systems Hungary Kft., Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft., Klemol Kft., HTM Zrt., Ivanics Kft., Klemol Kft., Macher Gépészeti és Elektronikai Kft., Masterplast NyRt., MetaloBox Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., Mondelez/Győri Keksz Zrt., Novotel Székesfehérvár, Pannonjob Kft., Varga-Márfy Kft., Videoton Holding ZRt, VT-Arriva Kft.


A KÉPES program

A KÉPES célja a vállalatok és az önkormányzati szféra összefogása a közösségi értékteremtés jegyében. A program középpontjában az együttes felelősségvállalás áll, mely optimális megoldást nyújt a résztvevők számára, hiszen a különböző tevékenységi körnek, szaktudásnak, kapcsolati tőkének és hatáskörnek köszönhetően a vállalatok összefogva jóval többre képesek, mint önálló CSR (Corporate Social Responsibility – Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása) tevékenységük során.
A program szem előtt tartja a jelenlegi gazdasági és társadalmi körülményeket, így optimális megoldást nyújt a társadalmi felelősségvállalás megvalósítására.

A program alapötlete, hogy az abban résztvevő partnerek olyan értékeket hozzanak létre közösen, melyek hosszú távon szolgálják a helyi közösséget. Ez a cél a program első három évében az volt, hogy a székesfehérvári önkormányzati fenntartású óvodák vizesblokkjai felújításra kerüljenek.
A KÉPES program első 3 évében 8 óvoda 43 vizesblokkja került felújításra összesen mintegy 133,5 millió Ft értékben. Ezzel közel 1.500 kisgyermek mindennapjait tettük komfortosabbá.

A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából. 

–   Vége –

További információ: 

 

Molnár Enikő
Mobil: +36 70 455 4422
Telefon: +36 22 311 262

Havasi Tímea (ÖKK)
Mobil: +36 70 66 99 219


 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.