A Börgöndi Repülőnapra vasárnap várják a családokat

2017.09.05. 12:11
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 5. (kedd)
Társadalmi összefogással újjáépülhet a Nemere.  
 
 
 
 
 Vasárnap rendezik a Börgöndi Repülőnapot: a technika iránt érdeklődők színvonalas családi napon vehetnek részt fantasztikus bemutatókkal, az L-29 Delfin típusú sugárhajtású kiképző géppel és egyedülálló, repülőképes oldtimerekkel. A legendás Nemere újjáépítésére társadalmi összefogást hirdetnek, a projektről a Nemere sátorban hallhatók majd előadások. A rendezvényről Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke, Józsa Dávid vitorlázó műrepülő világbajnok és Viza Attila tanácsnok tájékoztattak.


Légiparádé újabb repülőkülönlegességekkel – szeptember 10-én, vasárnap rendezik a Börgöndi Repülőnapot. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke elmondta, hogy több mint húsz éve rendezi meg az egyesület a repülőnapot, melyen idén is számos különlegesség, érdekesség lesz látható a bemutatók során: „Próbálunk családi rendezvényt szervezni a technika iránt érdeklődőknek, mind a hölgyeknek, mind a gyerekeknek sok érdekes kiállítást és programot is kínálunk. Kiemelném a Magyar Légierőt, hiszen a repülőeszközökkel és az ejtőernyősök bemutatójával igazán színes programnak ígérkezik a bemutatósoruk.” – fogalmazott.  A legnagyobb ászok is részt vesznek a repülőnapon, Józsa Dávid világbajnok vitorlázó műrepülésével, Veres Zoltán motoros műrepülésével varázsolják el a közönséget. Újdonság lesz idén, hogy az L-29 Delfin típusú sugárhajtású, kiképző repülőgépet először láthatjuk majd műrepülni Börgöndön. Az idei év érdekessége a Nemere-projekt bemutatása és elindítása: a gép – amelyet Székesfehérváron építettek meg – óriási sikert aratott 1936-ban a berlini olimpián, a háborút követően megsemmisült; a kezdeményezés lényege, hogy újjáépítik a repülőgépet, és remélhetőleg két éven belül repülőképes állapotban bemutatják a közönségnek. A projekt sikeréhez társadalmi összefogásra lesz szükség, számítanak minden székesfehérvári és magyar ember támogatására. A repülőnapon három előadást szerveznek a Nemere sátorban, ahol a gép története a világcsúccsal és az első elkészült darab, egy gyönyörű fa oldalkormány is látható lesz.

Józsa Dávid
vitorlázó műrepülő világbajnok, a Nemere-program vezetője a Légiparádé újdonságairól beszélt, amelyeket a projekthez szerveztek a rendezvényre: itt lesz több olyan vitorlázó repülőgép, amelyek ténylegesen a legrégebbi megőrzött és repülőképes magyar gyártású és tervezésű repülőeszközök közül valók. 1939 februárjában került kiválasztásra az az egységes vitorlázó repülőgéptípus, amelyet a következő olimpiára terveztek – a Magyarországon gyártott típusból két példány maradt meg, az egyik ott lesz a repülőnapon, a felfestett olimpiai ötkarikával. Olyan gépeket láthatunk még, mint a 17 méter fesztávolságú, fémépítésű Antonov A-15, a legrégebbiekhez tartozó C-2 Cinke, egy újjáépített Rubik R-11b Cimbora és a Székesfehérváron is készült Grunau Baby. Nem járt korábban Börgöndön a Lampich Árpád által tervezett L-2 Róma sem, amelynek több híres repülése volt, például Rómába és Svédországba.

Viza Attila
tanácsnok a város nevében hívta a fehérváriakat a légiparádéra: „A tavalyi emlékévben rendezett civil repülőnap nemcsak az Albatrosz Repülő Egyesület életében, hanem Magyarországon, sőt Közép-Kelet Európában is kifejezetten nívós rendezvény volt, és a szakmai színvonal idei emeléséhez minden lehetőség adott. Az Önkormányzat támogatja a repülőnapot, hiszen az egész család megtalálja itt a szórakozását.” A tanácsnok megköszönte az egyesület munkáját, mind a repülőtér üzemben tartásáért, mind pedig a repüléstörténet fejezeteinek ismeretterjesztéséért.

Tartalmas, színes rendezvénnyel várnak minden érdeklődőt a város repülős hagyományainak legkiemelkedőbb repülős eseményén, lesz többek között airsoft, modellgépek bemutatója és vitorlázórepülő-szimulátor, sétarepülések repülőgéppel és helikopterrel. A programkínálat részleteiről a http://www.albatroszre.hu/ oldalon lehet tájékozódni. A Piac téri taxiállomásról 7.30 órától óránként autóbusz indul a repülőnapra, illetve jön vissza, amelyre 500 forintért váltható jegy.

 

 
Szöveg: Fraller Ildikó

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.