Közös tanévnyitót tartottak a fehérvári felsőoktatási intézmények

2017.09.07. 15:57
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 7. (csütörtök) 
Több mint 300 első évfolyamos, nappali tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait.   Galéria  
 
 
 
 
Több mint háromszáz első éves, nappali tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait szeptembertől Székesfehérvár felsőoktatási intézményeiben. A Budapesti Corvinus Egyetem, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem közös tanévnyitó ünnepségét csütörtökön tartották a Városházán. A résztvevőket Székesfehérvár polgármestere és az intézmények rektorai köszöntötték.

Második alkalommal rendezték meg Székesfehérváron a város felsőoktatási intézményeinek közös tanévnyitóját. Az első ilyen ünnepi eseményre tavaly került sor, hagyományteremtő szándékkal. Csütörtökön a Városháza Dísztermében fogadták a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának, a Kodolányi János Főiskola és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának vezetőit, képviselőit, diákjait. Szeptembertől a három intézményben összesen több mint 300 első évfolyamos, nappali tagozatos hallgató kezdte meg tanulmányait.

Dr. Cser-Palkovics András
, Székesfehérvár polgármestere megtisztelőnek nevezte, hogy az ünnepségre a Városházán kerülhetett sor. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a hallgatók számának növekedése miatt a rendezvény néhány éven belül kinövi a termet, így az évnyitót a Vörösmarty Színházban, majd később egy még nagyobb befogadóképességű épületben tarthatják.
Arról szólt, hogy Székesfehérvárnak, a nemzet történelmi fővárosának át kellett alakulnia mezővárosból ipari erőcentrummá, ennek megmaradása azonban nagyban függ a felsőoktatástól. A diákok itt minden lehetőséget megkapnak ahhoz, hogy olyan diplomát szerezzenek, mellyel országosan, de akár világszínvonalon is megállják a helyüket. Székesfehérvár ugyanakkor mindent megtesz azért is, hogy olyan utat kínáljon, amiért érdemes itt maradni, vagy hazajönni. A polgármester köszönetét fejezte ki az intézmények partnerségéért, majd felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy az egykori Petőfi mozi felújításával hamarosan megnyitja kapuit az egyetemi klub a hallgatók örömére.

Dr. Lánczi András
, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora arról beszélt, hogy a BCE Székesfehérvári Campusán folyó oktatás egy apránként, alulról felépülő képzési szisztéma szerint jött létre. Az erejét, előnyét és biztonságát az jelenti, hogy ténylegesen figyelembe veszi a város, a térség, a megye és az ország igényeit. A fehérvári képzés tartós fennmaradását az jelenti a jövőben, hogy a szükségleteket szem előtt tartják, és olyan képzéseket is nyújtanak, ami a fővárosi, központi campusban sincs, mint például a sportközgazdász képzés. Dr. Lánczi András azt is mondta, hogy szeretnék az egyetemet kétnyelvűvé tenni, és ezt kiterjesztenék Székesfehérvárra is.

Dr. Szabó Péter
, a Kodolányi János Főiskola rektora az oktatásban végbemenő dinamikus változásokról, az alkalmazott tudás fontosságáról szólt, és azt mondta: nagyon izgalmas világ nyílik ki a hallgatók előtt. Azt kívánta a fiataloknak, hogy használják ki a kiváló fehérvári intézményekben nyújtott lehetőségeket, szívják magukba a tudást, legyenek kíváncsiak és folyton kérdezőek! Szavai szerint Székesfehérvár sok jól fizető állást kínál, és támogató, befogadó hátteret biztosít, ahol a kis közösségnek köszönhetően nagyobb lehet az összetartás egy világvároshoz képest.

Dr. Réger Mihály
, az Óbudai Egyetem rektora arra hívta fel a figyelmet, hogy az idei év különösen jelentős, hiszen idén 650 éves a magyar felsőoktatás. Beszélt az intézményük képzéseiről, amely gyakorlatorientált, ugyanakkor nagyon komoly elméleti tudásbázisra épít. Elmondta, hogy szeptembertől új tantervet vezettek be a minél magasabb szintű gyakorlati oktatás érdekében. Többek között a matematika-oktatás egységesen, egy a világ számos pontján alkalmazott szoftverrel  történik, a „Z” generáció igényeihez igazodva, nagyságrendekkel megemelték az elektronikusan elérhető tananyagok arányát, és a tantervnek köszönhetően minden hallgató találkozni fog a csapatmunkával és megtapasztalja az egymásra figyelést, az együtt gondolkodást. Hozzátette, hogy a duális felsőoktatási képzéseiken jelenleg több mint 120-an vesznek részt.

A köszöntőket követően, a tavaly megkezdett hagyományt folytatva a három intézmény egy-egy hallgatója szalagot helyezett el Székesfehérvár városának zászlaján. Az ünnepségen Marth Fruzsina, a VIII. Fehérvári Versünnep győztese, Zsigmond Lala és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar működtek közre.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.
 

–  Vége –


Szöveg: Havasi Tímea

Fotó: Simon Erika


 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
29
30
31
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.