Újjáépülhet a Nemere, a székesfehérvári repülés szimbóluma

2017.09.10. 16:50
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 10. (vasárnap)
Sok ezren látogattak ki vasárnap a börgöndi Légiparádéra. Galéria 
 
 
 
 
 
Városunkban születhet újjá a magyar tervezésű és Székesfehérváron épített Nemere: az 1936-ban világrekordot repülő vitorlázó újjáépítéséhez társadalmi összefogást kezdeményeztek a Börgöndi Repülőnapon. A programhoz kapcsolódóan a Légiparádén megjelent több, a legrégebbiek közül megőrzött és repülőképes hazai gyártású, illetve tervezésű vitorlázó repülőgép. A technológiák iránt érdeklődő közönséget műrepülő bajnokok, sugárhajtású, ejtőernyős és helikopterbemutatók, valamint számtalan kiállítás, szimulátor és színpadi programok szórakoztatták.


Hagyományosan a katonai repülésben fogalomnak számító oldtimer, a sugárhajtású L-29 Delfin kiképzőgép érkezésével kezdődött 2017-ben a Légiparádé Börgöndön, a botkormány mögött Szakács „Szaki” Gáborral. A repülőnap egyik újdonsága volt, hogy a délután folyamán a közönség bemutatót is láthatott a Delfinnel, ami 2013 óta rendszeres vendége a rendezvénynek.

A Repülőnap megnyitóján elsőként Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte a rendezvényt és a kilátogatókat. Ugyan az ember ősi vágya a repülés, ez csak az utóbbi száz egynéhány évben sikerült, mondta. „A mi városunk, Székesfehérvár ebből a száz esztendőből igencsak kivette a részét, ma még őrzi egy vasúti megállóhely a hajdan volt repülőtér nevét.” A repülés hagyományai pedig az egyesület munkájában élnek tovább. Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönetet mondott a sok ezer kilátogató nevében az egyesületnek, valamennyi közreműködőnek és önkéntesnek a rendezvény fölvállalásáért, lebonyolításáért, valamint az államtitkárnak a támogatásért. „Hagyománytiszteletről is beszélünk, ami egy történelmi város minden területén fontos: az a száz éves hagyományrendszer, amit a repülés jelent Székesfehérvár közösségében, meghatározó.” – fogalmazott és a tavaly fölavatott emlékműre, valamint az idén induló Nemere-projektre és a repülőtér jövőben tervezett fejlesztéseire utalt. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a házigazdák nevében elmondta: „Igyekeztünk olyan programot összeállítani a mai napra, ami a légbenjáróknak és a közönségnek is újdonságokkal szolgál.” – ajánlotta például az idén először megvalósuló sugárhajtású gép bemutatóját, valamint a látogatókat a Nemere sátorba invitálta. Viza Attila önkormányzati képviselő, az egyesület tagja a 22. alkalommal megrendezett program kapcsán azt mondta: „Nincs más dolgunk, mint azt a hagyományt, azt a történelmet megőriznünk, amit kaptunk a múltból, és továbbadni a jövőnek.” – majd a megjelent civil szervezetekkel való együttműködést méltatta. 

Az ünnepélyes aktust követően a Repüléstörténeti Emlékműnél néma koszorúzással tisztelegtek a megnyitó résztvevői. Az emlékmű mellett tablókiállítás informálta a látogatókat az Albatrosz Repülő Egyesület történetéről, a székesfehérvári repülésről, a sportrepülésről, a repülő ászokról vagy a Sóstón épített repülőgéptípusokról.

Támogassa a Nemere újjászületését Székesfehérváron!
– ezzel a felhívással indították el a Nemere-projektet. Az 1936-os Berlini Olimpia idején a Magyar Aero Szövetség a Rotter Lajos – Samu Béla által tervezett és a Hehs Ákos irányításával Székesfehérváron épített nagyteljesítményű vitorlázó repülőgéppel képviseltette Magyarországot a rangsdorfi repülőtalálkozón. A Nemere 1936. augusztus 12-én 326,5 kilométerrel világrekordot repült, de a háborút követően sajnos megsemmisült. Szilády Dezső köszöntésével és egy a gép történetét bemutató, a Fehérvár Médiacentrum által készített kisfilm bemutatásával kezdődött a Nemere-program sajtótájékoztatója a rendezvény külön sátrában, ahol a gép tervezőjének asztala és széke, valamint az eredeti tervrajzok varázsoltak korhű hangulatot egy modellel, valamint a gép első elkészült darabját, egy gyönyörű fa oldalkormányt is kiállítottak. A Magyar Régi Vitorlázórepülő Sport Alapítvány és az Albatrosz Repülő Egyesület kezdeményezésére újjáépítik a repülőgépet, és remélhetőleg két éven belül repülőképes állapotban bemutatják a közönségnek.

Vargha Tamás
jelentős és óriási vállalkozásnak, lehetőségnek nevezte a kezdeményezést, és azt fejezte ki, hogy Székesfehérvárral együttműködve támogatni fogja a megvalósítást. Dr. Cser-Palkovics András azt mondta, hogy ha a gép felépítésében a városnak szerepe volt, akkor felelőssége van az újraépítésben is. Elmondta, hogy az egyesülettől már egy több mint kétezer aláírást tartalmazó aláírást tartalmazó ajánlást kapott, ami a társadalmi-közösségi igényt jelzi. A gép emlékét fennmaradt képek, filmrészletek, tudás és hagyomány őrizte meg, az újjáépítés komoly késztetésével. A város segítséget nyújt a megvalósításban, amiről a konkrét döntéseket a szeptember végi közgyűlés hozza majd meg. A polgármester emellett méltatta a kezdeményezést, ami társadalmi összefogásra biztatja az embereket, és a Nemere szimbolikus mivoltára utalt – ami összeköti a múltat és a jövőbeli törekvéseket. Viza Attila elmondta, hogy mindenki kétezer forintos támogatójegyet vásárolhat, és így részévé válhat ennek a nemes törekvésnek, a gép újjáépítésének. Józsa Dávid világbajnok az 1936-os történelmi repülés jelentőségéről beszélt, és elmondta, hogy a 20 méteres fesztávolságú Nemere világszínvonalú volt a korában, és az akkori repüléstechnika nagyszerűségéhez hozzátette, hogy több mint húsz év kellett Magyarországon a rekord megdöntéséhez.

Az első támogatói jegyeket az országgyűlési képviselő és a polgármester vásárolták meg, valamint csatlakozott Frankó Endre főhadnagy is, a legendás Puma század egyik legidősebb tagja, aki fölajánlott egy pólót is, a kecskeméti vadászpilóták és veteránok aláírásával. A repülőnapon felállított sátorban több előadást szerveztek a gép történetéről. A felajánlásokat a 10102952-01361800-01004000 számlaszámra várják.

A Nemere-programhoz kapcsolódóan több olyan oldtimer vitorlázó repülőgépet is bemutattak a rendezvényen, amelyek ténylegesen a legrégebbi megőrzött és repülőképes magyar gyártású és tervezésű repülőeszközök közül valók. Ott volt például az 1940-ben, Rubik Ernő által tervezett kétkormányos Cimbora vagy a Grunau Baby, és először járt Börgöndön a Lampich Árpád által tervezett L-2 Róma is.   A Légiparádén bemutatkoztak a hazai repülés legjobbjai: Józsa Dávid  világbajnok vitorlázó műrepüléssel, Veres Zoltán motoros műrepüléssel szórakoztatta a közönséget.


A rendezvényen és a sajtótájékoztatón készült fotók letölthetőek a Galériából!


Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó Simon Erika
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
 
  • Nincs esemény!

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.