Honvédfesztivál 2017 - A világ legnagyobb huszárszobrát avatják Pákozdon

2017.09.11. 14:39
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. szeptember 11. (hétfő) 
Csatatéri sokadalom, családi nap, megemlékezések, iskolai programok.    Galéria  
 
 
 
 
 
Ismét megrendezik a Honvédfesztivált szeptember 23-29-e között az 1848-as pákozd-sukorói csata emlékére. A programsorozatot jövő szombaton a Csatatéri sokadalom nyitja, majd lesz családi nap, honvédelmi csapatverseny és számháború iskolásoknak, honvédelmi nevelési konferencia és megemlékezés. Egyedülálló attrakcióra is készülnek, a világ legnagyobb huszárszobrát, a 12.5 méteres Miskahuszárt avatják fel 29-én Pákozdon. A rendezvényekről sajtótájékoztatón számoltak be a KEMPP-ben.
 
A katonai hagyományok ápolása, a honvédkultúra sokszínűségének bemutatása és a hadtörténelmi ismeretterjesztés a célja a Honvédfesztivál című eseménysorozatnak, melyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg az 1848. szeptember 29-i pákozd-sukorói csata emlékére.
 
A rendezvény két évtizedes múltra tekint vissza, Honvédfesztivál néven nyolc éve létezik. A folyamatos fejlődés eredményeként vált mára egy olyan, több napon át tartó rendezvénysorozattá, melyet méltán nevezhetünk fesztiválnak. – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének alelnöke. Hozzátette: a fesztivál minden alkalommal a HTBK, Pákozd Önkormányzata és a magyar honvédség összefogásának eredményeként jött létre. Minden rendezvény sikeres volt, a fesztivál rendkívül népszerűvé vált az elmúlt években.
 
Évről évre egyre szélesebb körű, egyre nagyobb volumenű programsorozattal készülnek a szervezők azért, hogy bemutassák a magyar katonák mindennapi munkáját, hazavédő szolgálatát. A KEMPP alapvető feladata, hogy a civil és a katonai életet közelebb hozza egymáshoz.  – mondta Takács János, Pákozd polgármestere. Hozzátette, a településük mindig büszke volt a győztes csatára, melynek köszönhetően rangra és országos ismertségre tett szert.  Éppen ezért támogatnak minden olyan megmozdulást, mellyel nyithatnak a társadalom felé.
 

HONVÉDFESZTIVÁL 2017 – RÉSZLETES PROGRAM

 

Szeptember 23. (szombat)
A fesztivál nyitányaként benépesül a Mészeg-hegy. A látogatók megismerkedhetnek nemzetünk katonai múltjával, hadtörténelmével. A jelenkor a különféle haditechnikai járművek és eszközök bemutatásával kerül testközelbe.
10.00 – Ünnepélyes megnyitó és hagyományőrző szervezetek díszelgése
10.00 – 17.00 Csatatéri sokadalom
11.00 - 16.30 – Hagyományőrző és katonai szervezetek bemutatói
haditechnikai eszközök és újdonságok bemutatói; „Katona dolog” – erőt próbáló feladatok fiataloknak
15.00 – „169 éve történt” – Közel 200 fő részvételével megelevenedik a győztes csata ifjú nemzetőrök és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közreműködésével
17.30 – Megemlékezés és ökumenikus ima a szabadságharc hőseiért a sukorói református templomban
 
 
Szeptember 24. (vasárnap)
Családi nap, melynek keretében különleges programokkal várják a kicsiket és nagyokat.
10.00 – gyerekprogramok
16.00 – A „Csak még egyszer előre!” című film vetítése
 
Szeptember 25. (hétfő)
Általános iskolások honvédelmi csapatversenye Székesfehérváron

Szeptember 26. (kedd)
Számháború 2017; országos hadijáték a KEMPP-ben, 10-16 év közötti tanulókból álló iskolai csoportok részvételével.
 
Szeptember 27. (szerda)
„Kész a csatára a sereg” – ifjúsági honvédelmi nap a KEMPP-ben
 
Szeptember 28. (csütörtök)
„Hazafiság iskolája” – pedagógia konferencia Székesfehérváron, a Városházán a HTBK Székesfehérvári Szervezete, a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Önkormányzata, az MH ÖHP és a KEMPP támogatásával. Célja, hogy bemutassa és továbbfejlessze a Hazafiság Iskolája elnevezésű pedagógiai módszert.
 
Szeptember 29. (péntek)
Szárazföldi haderőnem napja és megemlékezés a KEMPP-ben.
10.00 – Megemlékezés Dr. Gyuricza Béla emléktáblájánál
11.00 – Koszorúzási ünnepség a csata emlékművénél
14.00 – Miskahuszár szobor avatása Pákozdon. Rohonczy István szobrászművész alkotása a maga nemében egyedülálló: 12,5 méter magas és 100 tonna súlyú, egy 11 éves alkotómunka eredményeként jött létre. A monumentális szobor az M7 autópálya mellett áll Pákozdon, az ún. Bogár halmon. A szobrot Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke avatja fel.


A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.

–   Vége –

Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Lugosi Balázs

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.