Hatvan intézmény fiataljai tanácskoztak a Városházán

2017.11.13. 11:55
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. november 13. (hétfő)
Hétfőn ülésezett a Megyei Diákparlament. Galéria 
 
 
 
 
Hétfőn a Városházán ülésezett a Fejér Megyei Diákparlament. A napirendi pontok között beszámolót tartottak az Országos Diákparlament februári üléséről és az Országos Diáktanács munkájáról, valamint megválasztották az országos küldötteket. A résztvevőket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, kiemelve a fiatalok aktivitásának fontosságát.


Ülést tartott hétfőn délelőtt a Fejér Megyei Diákparlament. A résztvevőket Galambos Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője köszöntötte.

„Minden ilyen esemény jól jelzi, hogy ez a több mint ezeréves város egy fiatalos, modern város is.” – fejezte ki dr. Cser-Palkovics András polgármester. Hozzátette: a Megyei Diákparlament jó bizonyítéka annak, hogy érdemes a diákparlamenti rendszert működtetni, és ezt Székesfehérvárhoz kötni – utalva arra, hogy kétszer adott otthont a város az Országos Diákparlamentnek, és ezt hagyománnyá szeretnék tenni, lehetőleg nem három, hanem két évente. A polgármester elmondta, hogy az eddig megrendezett fórumok fontos tanulsággal szolgáltak a fenntartó és az önkormányzatok számára, és a fiataloktól származó ötletek közül több is megvalósult. Kiemelte, hogy a fiatalokkal kapcsolatos döntések meghozatalába továbbra is szeretnék bevonni a diákokat, amihez nélkülözhetetlenek az ő javaslataik, észrevételeik. A mozgalom szerepéről azt mondta: „A demokrácia nem elképzelhető anélkül, hogy az emberek részt vegyenek benne, és részt szeressenek benne venni. Azt a fiatalok nevelésébe kell beépíteni, hogy túl a saját életünkön, a családunk életén, mindennapjain van feladatunk és felelősségünk a nagyobb közösségek irányába is.” – és a vélemények kifejezésére biztatta a Diákparlamenten megjelenteket.

Mészáros Attila
alpolgármester, az ülés levezető elnöke a tanácskozás előtt elmondta, hogy a februárban lezajlott Országos Diákparlament által megfogalmazott 50 pontos ajánlásnak köszönhető, hogy a Megyei Diákparlament évente legalább egyszer összeül, ez zajlik ebben a hónapban az ország minden megyéjében. A napirendi pontok között beszámoló hangzik el az Országos Diákparlament februári üléséről és az Országos Diáktanács egyeztető munkájáról, amibe beletartozik az 50 pontos ajánlássor gondozása is. A már megvalósult pontok közül az alpolgármester kiemelte az első ingyenes nyelvvizsga lehetőségét, valamint az előkészítés alatt álló pontok közül azt, hogy elsősorban a megyei jogú városokban városi szintű diákönkormányzatot, diáktanácsot hozzanak létre. A másik fontos napirendi pont az Országos Diáktanács tagjainak újraválasztása, illetve megválasztása. Fejér megyének 60 intézménye vesz részt a mai napon, és ahogy az alpolgármester kifejezte, remélhetőleg egyre több iskola csatlakozik majd be ebbe a fontos munkába.

Tóth Lilla Éva
, az Országos Diáktanács Fejér megyei tagja az ülés előtt azt fogalmazta meg, hogy bízik a résztvevő diákok érdeklődésében és aktivitásában. Az országos fórum munkájáról elmondta, hogy küldöttként sok pozitív tapasztalata van az egyeztető munkáról, a szakértő felnőttek teljes odaadással és támogatással dolgoznak együtt a fiatalokkal. A tisztségét idén még vállalja, amennyiben a Diákparlament megszavazza, tovább képviseli a diákok ügyeit.

Az ülésen részt vett Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Rakoncza Mihály, a Székesfehérvári Tankerületi Központ gazdasági igazgatóhelyettese, Kalamán Ferencné, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ gazdasági vezetője, Varga Antónia Laura, az Országos Diáktanács póttagja, valamint Nagy Boglárka és Bódig Péter jelenlegi és egykori diáktanácselnökök.


Az eseményen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Simon Erika
 
 
 
 
  
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 November
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.