VárosKép az Országzászló téren

2017.12.06. 18:21
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. december 6. (szerda)
A kiállítás a dualizmus korszakától 1988-ig követi végig a város történetét. Galéria 
 
 
 
 
VárosKép – Székesfehérvár a 20. században címmel nyílt kiállítás az Országzászló téren. A mára több mint 185 ezer látogatót magának tudó Szent István Király Múzeum új tárlata a dualizmus korszakától 1988-ig követi végig a város történetét, középpontban a városkép átalakulásával, amit fotók, képeslapok, térképek, tervek, a főszereplőkhöz és az ünnepekhez kapcsolódó relikviák mutatnak be. A megnyitó rendezvényen megjelenteket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, a tárlatot Dr. Vizi László Tamás történész ajánlotta a közönségnek.


Szerdán délután nyílt meg a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében a VárosKép - Székesfehérvár a 20. században című kiállítás.

Kulcsár Mihály igazgató köszöntőjében az ezeréves város történelmét elevenítette fel röviden, áttekintve a 10. századtól az Árpád-koron át, a török uralmon keresztül egészen a dualizmusig, kiemelve a város mindenkori központi szerepét.

Ünnepi beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester méltatta a kiállítás megszervezését, és kiemelte, hogy a Szent István Király Múzeumot ebben az évben eddig már több mint 185 ezren látogatták meg, ami meghatározó szám egy vidéki kulturális intézmény életében. Az adventi időszak tárlatáról azt mondta, fontos korszakot ölel fel a város történetében, hiszen a jelenben kevés olyan szegmense van Székesfehérvárnak, amelyet ne lehetne visszavezetni a hiánypótló kiállítás által megjelenített időszakhoz. Mint mondta, számos olyan történelemi időszak, városi vagy országos jelentőségű történelmi személyiség életútját is feldolgozza a tárlat, akikről most lehetőség adódik további konzultációkra, eszmecserékre.

„Nem várhatjuk el Székesfehérváron kívülről azt, hogy valaki érezze és értse ezt a várost, ha mi magunk nem érezzük és mi magunk nem értjük. Ha mi magunk nem tudunk ezekről a kérdésekről beszélni, vitatkozni, akkor ezt mástól sem várhatjuk – erre is lehetőséget ad nekünk a kiállítás.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András, és az modern technológia adta lehetőségeket kihasználó tartalmak élményszerűségét emelte ki. A kiállítás egyik üzenetét záró gondolataiban pedig abban határozta meg, hogy a város fejlesztése mennyire meghatározó a környezetének fejlődésében. A polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik az előkészületekben részt vettek, és azoknak a gyűjtőknek, akik a múzeum számára felajánlották tárgyaikat.

A kiállítást Dr. Vizi László Tamás történész, a Kodolányi János Főiskola rektorhelyettese ajánlotta a közönség figyelmébe. A VárosKép a dualizmus korszakától 1988-ig követi végig Székesfehérvár történetét. A látogatók megismerhetik a fejlesztések koncepcióit, az ebben nagyobb szerepet vállaló személyek munkásságát, a nagy ünnepekhez – a millenniumhoz, Szent Imre- és Szent István-évhez, az ezeréves város ünnepeihez és az 1988-as, ismét Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvényekhez – kapcsolódó terveket, átalakulásokat, eseményeket. A bemutatás középpontjában a városkép átalakulása áll: fotók, képeslapok, térképek, tervek, a főszereplőkhöz és az ünnepekhez kapcsolódó relikviák kerülnek bemutatásra. Dr. Vizi László Tamás a kiállításról azt fejezte ki ajánlásában: „Üzeni azt, hogy meg kell őrizni az értékeinket, ápolni kell ezeket az értékeket, újakat kell teremteni, új hagyományokat kell építeni, és mindent megtenni azért, hogy Székesfehérvár jogos történelmi hagyatékát minél szélesebb körben megismertessük.”

A rendezvényen részt vett Balsay István egykori polgármester, Róth Péter alpolgármester, valamint dr. Demeter Zsófia és Bányai Balázs történészek, a kiállítás kurátorai.


A rendezvényen készült fotók letölthetőek a Galériából!
Szöveg: Fraller Ildikó
Fotó: Molnár Artúr
 
 
 
 
 
 
 
 


 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 Október
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
28
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.