Együnk mézet, halat és legalább napi 400 gramm gyümölcsöt

2018.01.23. 14:46
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2018. január 23. (kedd)
A Telekiben és a Hétvezérben tartott tájékoztatót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Galéria
 
 
Székesfehérvárra érkezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara iskolai tájékoztató sorozata. Az egészségtudatos táplálkozásról, a magyar mezőgazdaság sokszínűségéről és a Fejér megyei termelőkről kaphattak hasznos információkat az "Itthonról Otthonra" fórum keretében a Hétvezér Általános Iskola és a Teleki Blanka Gimnázium diákjai.
 
 
 
Az "Itthonról Otthonra" fórumon Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szóvivője adott tájékoztatást az egészségtudatos táplálkozásról, bemutatva a WHO és a szakmai szervezetek ajánlásait. Külön kiemelte a méz jótékony hatásait és a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs-, zöldség- és húsfogyasztás fontosságát. A táplálkozástudományi ismeretek mellett elhangzott, fontos, hogy a fogyasztók legyenek tudatosak, és keressék a magasabb minőséget képviselő, ellenőrizhető helyi termékeket. Süle Katalin bemutatta a Kamara tájékozódást segítő Facebook-oldalát és telefonos applikációját, melynek segítségével akár a helyi piacon árusító őstermelőkről is hasznos információkat kaphatunk.
 
Frissebb, egészségesebb – így lehetne két szóval összefoglalni, hogy a fogyasztóknak miért éri meg helyi termelőktől származó élelmiszereket vásárolniuk. Mint Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke elmondta, a programsorozat célja, hogy a gyerekek körében népszerűsítsék a megyére jellemző helyi termékeket, amelyek sokkal rövidebb idő alatt jutnak el a termelőtől a fogyasztóig, mint a gyakran több ezer kilométert utazó, éretlenül leszedett és utóérlelt élelmiszerek.
A gyerekeknek adott tájékoztatóval a családoknak is szeretnének témát adni - tudtuk meg Varga Imre Istvántól, hiszen a fórumon elhangzott információkat otthon, a szülőkkel is megvitatják a gyerekek, és ha a tanácsokat is megfogadják, az már a mostani és a felnőttkori táplálkozásukra is hatással lehet.
 
„Amiről az előbb elméletben hallottunk, mi azt tesszük a gyakorlatban." - kezdte előadását Schultz György. A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke bemutatta az idén öt éves közösségi piac eddigi működését, termelőinek sokszínűségét.
 
A helyi termelőknek köszönhetően az előadások után a diákok is meggyőződhettek a termékek kiválóságáról: az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnereitől származó, környékbeli finom termékeket is megkóstolhatták.
A fórumon készült fotók letölthetők a Galériából.
 
 
 
Fotó: Simon Erika
Szöveg: Fejér Tamás
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.