Csíkszeredai diákok ismerkedtek Székesfehérvárral

2017.10.10. 15:34
SAJTÓKÖZLEMÉNY - 2017. október 10. (kedd) 
Épülő kapcsolatok a Határtalanul programnak köszönhetően.       Galéria  
 
 
 
 
A csíkszeredai Szent Anna Speciális Szakiskolából érkeztek diákok Székesfehérvárra, az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI vendégeként. A fiatalok és tanáraik ma látogatást tettek a Városházán, ahol Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte őket az Önkormányzat nevében.

A Szent Anna Speciális Szakiskola az egyetlen olyan intézmény Romániában, amely a sajátos nevelési igényű gyerekek szakképesítéshez jutását segíti magyar anyanyelvű oktatással. A csíkszeredai intézmény, valamint a székesfehérvári Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és EGYMI között a Határtalanul programnak köszönhetően szövődött kapcsolat. A fehérvári tanulók szeptember 18-22-e között vendégeskedtek Erdélyben, a határon túli diákok pedig a napokban tartózkodnak Magyarországon. Az asztalos szakmát és varrást tanuló tizenhat fiatal és három kísérőtanár kedden érkezett Csíkszeredából, programjukban iskolai tanórákon való részvétel, ismerkedés és utazás is szerepel.

Ma kora délután Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila köszöntötte a vendégeket a Városháza Dísztermében. Elmondta, hogy Fehérvár számára nagyon fontosak a határon túli kapcsolatok, köztük a csíkszeredai testvérvárosi kötődés is. A Magyarország kormánya által támogatott Határtalanul programnak óriási jelentősége van, hiszen nagyon sokaknak megadja a lehetőséget arra, hogy ellátogassanak a határon túli közösségekhez, és erősödjenek a magyarság kapcsolatai. Mészáros Attila bemutatta a vendégeknek Székesfehérvár történelmét, beszélt a város oktatásáról, iskolai és sportéletéről, illetve a Városháza jelentőségéről.

A csíki gyerekek ma Székesfehérvár Belvárosával is megismerkedtek, a szerdai napot Budapesten töltik, megtekintik a legfőbb nevezetességeket, kipróbálják a főváros különféle tömegközlekedési eszközeit, majd csütörtökön a pákozdi Katonai Emlékparkba látogatnak. A mindennapi szabadidős tevékenységeik mellett iskolai tanórákon is részt vesznek és ismerkednek a fehérvári gyerekekkel.A kapcsolódó fotók letölthetőek a Galériából.


Szöveg: Havasi Tímea
Fotó: Molnár Artúr


 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.