IV. László uralkodásának kora elevenedik meg Gorsiumban

2018.07.10. 14:49
KÖZLEMÉNY - 2018. július 10. (kedd)
Tác-Föveny Középkori Témanap lesz szombaton.  
 
 
 
Szombaton családi rendezvényt szerveznek a Gorsium Régészeti Parkban. 10 órától 15 óráig a Tác-Föveny Középkori Témanap IV. (Kun) László király uralkodását, a magyar és kun életmódot és harcmodort eleveníti föl csatajelenetekkel, lovagi tornával, életmód-bemutatókkal és izgalmas játéktérrel.


Tác-Föveny Középkori Témanapra várják a családokat július 14-én, szombaton 10 órától 15 óráig a Gorsium Régészeti Parkban: IV. (Kun) László király uralkodásának a korszakát elevenítik fel a középkori magyar és kun életmód bemutatóival, harcjelenetekkel, megmutatva az egykori Föveny nevű falu szerepét, jelentőségét.

A faluból már csak a templom alapjai láthatóak, a török háborúk során néptelenedett el, majd végleg elpusztult, előtte azonban fontos szerepet játszott a 13. század végének életében. A közelben zajlott egy összecsapás a tartományurakkal, és 1289 júniusában itt hívott össze országgyűlést a király.

A kapunyitást követően egészen a zárásig ügyességi és logikai játékok, lovagi torna várja a játéktér ifjú látogatóit. Kétszer is lesz látványos csatajelent és életmód-bemutató: 11 órakor a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület, 12.30 órakor pedig a – kunok szokásait megjelenítő – Iloncsuk Szabadcsapat előadásait láthatja a közönség. A rendezvény ideje alatt lesznek kézműves foglalkozások és emlékérmét is készíthetnek a kedvet érzők.

Előzetes regisztráció mellett ingyenes autóbuszos kiutazást biztosítanak 9.30 órai indulással Székesfehérvárról a Csapó útról, a visszaindulás Tácról 15 órakor lesz. Információt kérni és regisztrálni a 22/315-583-as telefonszám 252-es mellékén vagy a kovacs.dora@szikm.hu e-mail címen lehet. A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a park területére nem lehet kutyát bevinni.

A programra a belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várnak! További részletek a https://www.facebook.com/events/992346284261142/ oldalon olvashatók.                                

Szöveg: Fraller Ildikó
 
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Február
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
   
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.