A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 11-én, szombaton

2018.08.09. 14:16
KÖZLEMÉNY - 2018. augusztus 9. (csütörtök)
 
 
 
 
Az Osszárium ünnepélyes megnyitásával folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 11-én, szombaton. A Városházán délelőtt konferencia várja a történelem iránt érdeklődőket, a Múzeumban pedig kiállítás nyílik a rendezvénysorozat középpontjában álló II. András életéhez és uralkodásához kapcsolódóan. A fesztivál belvárosi programjai tartalmas és szórakoztató népi játékokat kínálnak egész nap, este pedig flashmobos felvonulással és gálával kezdődik a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál.


Az Osszárium ünnepélyes megnyitásával folytatódik a Székesfehérvári Királyi Napok augusztus 11-én, szombaton 9.30 órától. A síremlék egykori uralkodóink és családtagjaik, rangos egyházi és világi személyek csontmaradványait rejti, amit a nagyközönség hagyományosan augusztus 20-ig ingyenesen látogathat. Az ünnepélyes megnyitón dr. Simon László kormánymegbízott mond köszöntőt, majd virágokat helyeznek el a tiszteletadás jeleként. Az eseményt követően és délután 15 órakor, majd 12-én, vasárnap és 18-19-én szintén 15 órakor Rácz Piroska antropológus tart szakvezetést.

Az Osszárium megnyitását követően a Városháza Dísztermében tudományos konferenciára várják az érdeklődőket 10 órától Pénzverés és temetés: bevezetés két kiállításhoz címmel. A régészek, muzeológusok, levéltári szakértők, történészek kutatásai alapján bemutatott témához kapcsolódik a Szent István Király Múzeum 14 órakor megnyíló ünnepi kiállítása. Az „akit Jeruzsáleminek nevezünk” – II. András élete és uralkodása című tárlatot dr. Cser-Palkovics András polgármester köszönti, a látogatóknak Belegrai Tamás régész tart szakmai bevezetést a Rendház Dísztermében.  

Már délelőtt elkezdődnek a fesztivál belvárosi családi programjai. A Városház téren, a Szent János közben, és a Mátyás király-emlékműnél a Levendula Játszóház és Alkotóműhely, az Országzászló téren a Szélkakas népi játszópark várja a gyerekeket 10 órától egészen 18 óráig. A részvevőket a vidám élmények mellett autentikus, kreatív és interaktív játékok várják, lesz kakaslövészet, egérvezető, megismerkedhetnek a kenyérsütés hagyományával, a tanyás udvar hagyományaival, csutkababázhatnak vagy akár lovacskákat is készíthetnek.

Flashmobos felvonulással, majd a nyitógálával kezdődik 18 órakor a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál baskír, bolgár, cseh, francia, görög, indiai, indonéz, mexikói fellépőkkel és az Alba Regia Táncegyüttessel. A felvonulás az Alba Plazánál kezdődik, és a Városház téren keresztül a Fő utcán vonulnak a fesztivál résztvevői egészen a Mátyás király-emlékműig, a gála a Zichy színpadon lesz (eső esetén a Vörösmarty Színházban). Este 21.30 órától a Táncházban FolkJam-mel folytatódik a program a Táncházban. Napközben már 10.30 órától zajlanak a néptáncbemutatók: a Mátyás király-emlékműnél a Galiba és a Szedtevette zenekar közreműködésével a Fejér megyei csoportok mutatkoznak be interaktív programokkal.

A Mozgó történelmi képregény és a Zenés architekturális 3D-s épületvetítés látványosságaiban szombaton este is gyönyörködhetünk.Szöveg: Fraller Ildikó

 
 

 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2018 December
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
     
26
27
28
29
30
31
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.