A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 12-én, vasárnap

2018.08.10. 17:31
KÖZLEMÉNY - 2018. augusztus 10. (péntek)
 
 
 
A Székesfehérvári Király Napok vasárnapi programjai családi népi játékokkal indulnak a Belvárosban, amihez a Nemzetközi Néptáncfesztivál rendezvénye különböző foglalkozásokkal csatlakozik a Királyi játéktéren, majd délután Gyermekjátszót szerveznek a Táncházban. Este hagyományosan gálaműsor lesz a Zichy színpadon, a nap pedig cseh-indonéz-bolgár folkesttel zárul. A vasárnap legnagyobb szabású eseménye a Nemzeti Emlékhely színpadán rendezett Musica Sacra hangversenye lesz: kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Rossini Petite messe solennelle, Kis ünnepi mise című műve hangzik fel; az egyesített kórust és a zenekart Ács János vezényli.


A Székesfehérvári Királyi Napok összművészeti fesztivál vasárnapi programjai délelőtt családi rendezvényekkel folytatódnak a Belvárosban. A Városház téren, a Szent János közben, és a Mátyás király-emlékműnél a Levendula Játszóház és Alkotóműhely, az Országzászló téren a Szélkakas népi játszópark várja a gyerekeket 10 órától egészen 18 óráig. A népi eredetű tevékenységek, kreatív játékok sok élményt ígérnek, lehet majd kukoricát morzsolni, búzát őrölni a kenyérsütéshez, csutkababát vagy nemezvirágot készíteni, és akár teknőhorgászatból vagy bikaszarvra-dobásból is lehet tapasztalatokat szerezni.

A XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál már délelőtt is kínál programokat 10.30 órától: a Mátyás-emlékmű előtt a Királyi játéktéren a külföldi csapatok félórás váltásban táncolnak a gyerekekkel, majd ugyanitt 17 órakor baskír, bolgár és indonéz térzene teremt fesztiválhangulatot. A Királyi gyermekjátszóban a cseh és a francia hagyományoké lesz a főszerep, a Táncházban 16 órakor kezdődik a program. A Zichy színpad esti gáláján a görög, indiai és baskír együttesek mellett a Gödöllő Táncegyüttes lép fel, a folkesten a nap zárásaként pedig cseh, indonéz és bolgár népzenére rophatják a táncos lábúak a táncházban.

A vasárnap este a Királyi Napok nagyszabású, szakrális zenei eseményével zárul a Nemzeti Emlékhely színpadán, a Musica Sacra-hangversenyen a koronázóbazilika romjai fölött idén kiváló olasz énekesek vendégfellépésével Giachino Rossini Petite messe solennelle, Kis ünnepi mise című műve hangzik fel. A misében az operai hangvételű áriák mellett a reneszánsz és a barokk kor zenéjét idéző tételek is helyet kaptak. Az egyesített kórusokat és az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Ács János vezényli.

Az ünnepi fényekkel a Képes Krónika ábrái elevenednek meg a falakra vetített mozgó történelmi képregényben a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház homlokzatán. Még vasárnap is látható lesz a Székesfehérvári Királyi Napok egyik leglátványosabb újdonsága 21 órától: a zenés architekturális 3D-s épületvetítés színes és izgalmas élményt kínál, megmozgatja és át is rendezi a felületeket.

 

                                              

Szöveg: Fraller Ildikó

 

 

 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Március
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
    
30
31
       
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.