Elektromos autótól a drótszamárig

2018.09.14. 14:20
KÖZLEMÉNY - 2018. szeptember 14. (péntek)
Európai Mobilitási Hét 2018
 
 
 
 
Az elektromos járművek napja vezeti fel és az Autómentes Napon a kerékpárosok számára szervezett programok zárják idén az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozatát, amely az óvodásoktól a nyugdíjasokig mindenkinek kínál programot. Szeptember 16–22. között 2018-ban is megszervezik a Zöld Fehérvár gyalogos túráit, amelyek a város tanösvényein kalauzolják végig az érdeklődőket, de lesz minimotoros-futóbiciklis felvonulás a kicsiknek és játékos vetélkedő a nagyobbacska, már iskolába járó gyerekeknek.
 
Az Európai Mobilitási Hét célja, hogy a fenntartható városi közlekedéssel kapcsolatos kérdésekre irányítsa a figyelmet. Az Európai Bizottság Mobilitási és Közlekedési Főigazgatósága ajánlása alapján minden év szeptemberében megrendezett kampány célja, hogy a gépkocsival való közlekedés helyett a közösségi közlekedés, illetve más közlekedési módok, például a kerékpározás felé terelje az embereket. Székesfehérvár évek óta részese az eseménysorozatnak, amelyet az önkormányzat megbízásából a Fehérvári Programszervező Kft. szervez, illetve koordinál. A Mobilitási Héthez, illetve az Autómentes Naphoz kapcsolódó, tudás-élményalapú programok megrendezéséhez a kft. másfél millió forintot nyert el az Innovációs és Technológiai Minisztérium pályázatán.
 
A hét rendezvényei elsősorban a fiatalabb korosztályokat próbálják meg elérni, hiszen a környezettudatos nevelést minél korábban kell elkezdeni, ennek a törekvésnek megfelelően a Gaja Környezetvédő Egyesület felhívással fordult a város iskolái felé, hogy a Mobilitási Héthez kapcsolódóan szervezzenek intézményen belüli programokat, amelyek a gyerekek mellett a szülőknek is vonzók lehetnek.
 
Évek óta népszerű a Székesfehérvári Városi Természetbarát Szövetség Zöld Fehérvár programja, amelynek keretében az előre megadott napokon Fehérvár természeti értékeit ismerheti meg az általános és középiskolás korosztály az idén felújított Sóstó, az Aszalvölgyi-árok és a Rácbánya területére, valamint a Palotavárosi tavak környékére szervezett gyalogos túrákon. A túrákra előzetes regisztráció szükséges: a jelentkezéseket szeptember 14-ig a lorentei.margit@gmail.com címen vagy hétköznapokon 9.00–16.00 óra között a 20/358-1235-ös telefonszámon tehetik meg az osztályok. A rendezvény hetében a túrákon résztvevő diákok a KNYKK támogatásának köszönhetően a lepecsételt menetlevéllel térítés nélkül utazhatnak a helyi járatos buszokon a helyszínekre. A túrákhoz Zöld élet a szürke városban címmel fotópályázat is kapcsolódik, a diákok 3-3, a túrákon készített, A/5-ös méretű képpel pályázhatnak. A beadási határidő: 2018. október 12., a képeket a 8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 14 számú irodájába várják. A fotókból novemberben nyílik majd kiállítás a házban. A szövetség szervezésében szeptember 22-én egy Fehérvárt körbejáró biciklis túrára is várják az érdeklődőket, amelynek teljes hossza 45 kilométer. Erre is regisztrálni kell, szeptember 19-ig, a fent már említett elérhetőségeken.

Belvárosi sétákra hív a Fejér Megyei Honismereti Egyesület szeptember 16–23. között. A város évfordulós helyszíneit kereshetik fel a csoportok, miközben megismerkednek Fehérvár építészeti örökségével. A sétához egy feladatlap kapcsolódik, amelyet a www.gajaegyesulet.hu oldalról tölthetnek le az érdeklődők.
 
A Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és Térsége Területi Szervezete szeptember 20-án, csütörtök 15.00 órától szervezi meg a Bringás uzsonna elnevezésű programot, amelynek keretében a Selyem utca–Palotai út sarkán várják egy kis finomsággal a bicikliseket.

Az Autómentes Napot megelőző pénteken, szeptember 21-én délelőtt 9.00–13.00 óra között a Salétrom utcában, a Kígyós iskola előtt várják érdekes programokkal a gyerekeket. Idén is lesz az óvodásoknak kismotoros-futóbiciklis felvonulás, amelyre a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet jelentkezni. Az indulás előtt szakemberek beszélnek a gyerekeknek a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokról. Az általános iskolásokat öt állomásból álló játékos vetélkedőre várják ezen a pénteken. A verseny feladatait időre kell teljesíteni, lesz például tekerés kergebringán, egy másik állomáson pedig azt kell megmondaniuk a versenyzőknek, mi hiányzik az előttük álló bicikliről a kötelező felszerelések közül, de szükség lesz a közlekedési táblák ismeretére is. A győztes osztály elnyeri a Legmobilisabb osztály 2018 kitüntető címet, az első három helyezettet egy-egy tortával jutalmazzák. A rendezvényre szóló felhívásokat az intézmények korábban már megkapták, sokan már jelentkeztek is résztvevőnek. A programon az e-Mobi EN Kft. jóvoltából elektromos járműveket (segway, roller stb.) lehet majd kipróbálni, a gyerekeknek lesz színezősarok és elektromos kisautópálya. Kitelepül a Zöldbogyóka játszóház és a Vital Club Sportáruház.
 
Szombaton, az Autómentes Napon a Programszervező Kft.  pecsétgyűjtő játékra, a várost bejáró túrára hívja az érdeklődőket. A túrára regisztrálni 8.00–13.00 óráig lehet a Zichy ligetben, ami az induló és célállomás is lesz. A túrát 8.00–16.00 óra között lehet teljesíteni gyalog, biciklin, rollerrel, vagy a helyi járatos autóbuszokkal, amelyeken a játékban résztvevők karszalaggal ingyen utazhatnak. Az állomások: Zichy liget, Bory-vár, Királykút emlékház, Bregyó sportközpont, a Csónakázó-tó szigete, Petőfi-szobor a Petőfi Parkban, Országalma. Mindenki, akik végig járja a túrát, ajándékot kap, fődíjként pedig a résztvevők között kisorsolnak egy értékes sportszerutalványt. Ugyancsak szombaton rendezik meg a hagyományos Critical Mass kerékpáros felvonulást is, amelynek gyülekezője a Halesz parkban lesz 14.30 órától, a felvonulás 15.30 órakor indul.
 
A programokat Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata megbízásából, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívása alapján a Fehérvári Programszervező Kft. rendezi meg, a Polgármesteri Hivatal Közlekedési és Közműellátási Irodája, a Fejér Megyei Honismereti Egyesület, a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség, a KNYKK és a Gaja Környezetvédő Egyesület közreműködésével.
 
 
 
További információ:
Bakurecz Ildikó
Fehérvári Programszervező Kft.
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1. (Művészetek Háza)
Telefon: +3670/682-0233
E-mail: bakurecz.ildiko@fehervariprogram.hu
Honlap: www.fehervariprogram.hu
 
 
 
 
Szöveg: Hajnal Csilla (Fehérvári Programszervező Kft.)
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Április
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
30
     
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.