Indul a népdaléneklési verseny

2018.12.05. 09:32
KÖZLEMÉNY - 2018. december 5. (szerda) 
 
 
 
 
Ebben a tanévben is megrendezi a Pesovár Ferenc nevével fémjelzett Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyt a Fejér Megyei Művelődési Központ. Az első területi bemutató december 7-én, pénteken 14 órakor lesz Székesfehérváron, a Művészetek Házában. A rendezvényre a közönség számára ingyenes a belépés.
A népdaléneklés, a népzene egész Fejér megyében, és annak székhelyén, Székesfehérváron is roppant népszerű, a műfajt művelő fiatalok rendszeresen szép eredményeket érnek el a hazai versenyeken. A megyei fiatalok mindig nagy számban jelentkeznek a Pesovár Ferenc Fejér Megyei Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Versenyre – a legjobb, legtehetségesebb versenyzőkkel a Magyar Népdal Napja országos rendezvényén is találkozhatott a közönség.
A szinte az egész tanévet átfogó rendezvénysorozatra Fejér megyéből várják iskolai és iskolán kívüli szólisták és csoportok jelentkezését, 6–24 éves korig. Lehetőség van szóló énekesek és hangszeresek bemutatkozására, népdalt éneklő duók és triók, sőt nagyobb együttesek színpadra lépésére, emellett a hangszeres népzenei produkciókat is szeretettel várják a szervezők január 10-ig, a jelentkezés részletei a www.fejermmk.hu honlapon olvashatók.
A december 7-i programban – előzetes jelentkezés alapján – 18 produkció lép a szakmai zsűri (Vakler Anna népdalénekes, Németh István népzenegyűjtő, és Varró János népzenepedagógus) elé. Az első területi előválogatóra székesfehérvári általános iskolákból érkeznek az énekesek, a többi helyszínre Fejér megye számos településéről, oktatási és kulturális intézményekből is neveznek a versenyzők. A területi bemutatkozások további eseményei 2019. január és február hónapban lesznek, majd márciusban egy megyei döntővel zárul az eseménysorozat, amely a Csoóri Sándor Program Támogatásával valósul meg.
 
 
További információk:

Dr. Major Lászlóné
Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
Telefon: 22/313-175
E-mail: majornekati@fejermmk.hu
Honlap: www.fejermmk.hu
Facebook: www.facebook.com/fejermmk
 
 
 
Szöveg: Lőrincz Miklós (Fehérvári Programszervező Kft.)
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.