Abigél titkai

2019.01.09. 14:01
KÖZLEMÉNY - 2019. január 9. (szerda) 
Piros Ildikó előadóestje szombaton a könyvtárban.  
 
 
 
 
 
Piros Ildikó színművész műsort állított össze Szabó Magda születésének századik évfordulójára.  Az Abigél titkai  - Töredékek Szabó Magda írónő csodálatos életművéből című önálló estjét szombaton Székesfehérváron mutatja be.

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész igen közeli kapcsolatba került Szabó Magdával, nagyon tiszteli, és szellemi szülőanyjának  tekinti őt. Önálló előadóestjével országszerte nagy sikerrel vendégszerepelt már. Január 12-én, szombaton 16 órakor a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermében idézi fel az írónő alakját, gondolatait, életének fő mozzanatait.  Az összeállításban részleteket hallunk Szabó Magda több művéből.

Az előadóest címe sokat elárul a színésznő és az író viszonyáról. Szabó Magda Abigél című regényéből 1977-ben készült tévésorozat, melyben Piros Ildikó egy kulcsfigurát, a látszólag szigorú, de szeretetteljes, finom és kedves Zsuzsanna testvért formálta meg. A színművész azt vallja: az ember addig él, amíg őrzi az emlékezet, a 100. évfordulóra ezzel az esttel akart emlékezni az írónőre. Beszél kettejük személyes kapcsolatáról is – hiszen szívének kedves dedikációkat őriz Szabó Magdától – és  természetesen szó lesz az Abigélről, a nagyszerű regényről, és a belőle készült négyrészes  tévéfilmről is.


A programra ingyenes a belépés, szeretettel várnak minden érdeklődőt!


 

–        Vége –


Szöveg:

Vörösmarty Mihály Könyvtár
és
Havasi Tímea (ÖKK)
 

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.