Az utolsó írás

2019.01.15. 15:07
KÖZLEMÉNY - 2019. január 15. (kedd)
Dr. Siklósi Gyula kötete a királyi palotáról és a Buda utcáról 
 
 
 
 
 
 
Ünnepélyes keretek között mutatják be Székesfehérvár legnagyobb krónikása, a város díszpolgára, Dr. Siklósi Gyula régészprofesszor egyik utolsó munkáját. A Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont által kötetbe rendezett A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) címet viselő művet január 21-én, hétfőn a Városháza Dísztermében Dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese mutatja be. Az esten köszöntőt mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
 
„A korabeli Európa egyik legnagyobb, legcsodáltabb városa …” – írta a középkori Székesfehérvárról Dr. Siklósi Gyula. Halálával olyan nagy tudású régészt, kutatót veszítettünk el, aki talán legjobb ismerője volt városunk történelmének.
 
A professzor, aki nem Székesfehérvár szülötte volt, élete, hite és szakmai munkássága alapján igazi fehérvári lett. 2012-ben Székesfehérvár Díszpolgárává választották és 2018. november 1-jével megalakult a nevével fémjelzett Várostörténeti Kutatóközpont is, elismerve életművét és munkásságát. A felnövekvő generációk pedig a szintén az ő nevét viselő várostörténeti versennyel emlékezhetnek rá.
 
Siklósi Gyula karrierjét soha nem helyezte Székesfehérvár szeretete és a város hagyományainak, történelmének tisztelete elé. 70. születésnapja tiszteletére az Önkormányzat támogatásával új könyv jelenik meg: egyik utolsó munkáját, amelyet a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont rendezett kötetbe, január 21-én, hétfőn 17 órai kezdettel mutatják be.
 
A fehérvári újabb királyi palota és környéke, a középkori Buda utca (Ady Endre utca) címet viselő írást ünnepélyes keretek között a Városháza Dísztermében mutatja be Dr. Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Az eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Kulcsár Mihály, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet igazgatója mondanak köszöntőt. A programon az érdeklődők a kötetet kedvezményes áron megvásárolhatják.
 
 
 
Az esemény meghívója letölthető a Galériából.
 
 
 
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2024 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.