Trubadúrének és tánc a Szent István Művelődési Házban

2019.03.07. 08:16
KÖZLEMÉNY - 2019. március 7. (csütörtök) 
 
 
 

Reneszánsz táncházba és középkori zenei koncertre várja az érdeklődőket a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Ház március 9-én, szombaton 17 órától. A remek családi programon a Musica Historica zenekar húzza majd a talpalávalót kiegészülve Miquéu Montanaro igazi jelenkori trubadúrral.
 
 
A Földközi-tenger medencéje a középkorban is megőrizte jelentőségét Európa történelmében és művészetében. Az ókori kultúra hatásán túl az anyanyelvi világirodalmak is e környezetben találtak táptalajra és értő közönségre. Az akkoriban oly divatos műfaj, az udvari szerelmi költészet formanyelvét a mai Dél-Franciaországban élő, okszitán nyelű trubadúrok teremtették meg. Ezt a hagyományt alakították tovább az észak-francia trouvére-ek, majd gallego, olasz és német nyelvű követőik, akik később egész Európában elterjesztették a műfajt. E nyolcszáz éve élt költők nemcsak a líra megújítói voltak, hanem énekesek és zeneszerzők is. Éppúgy találunk közöttük nemeseket, sőt uralkodókat vagy akár kézműveseket is. Feljegyzések szerint a kor két híres trubadúrja, Piere Vidal és Gaucel Faidit hazánkba is eljutott a XII. század végén.
 
A trubadúrok egyszólamú zenéjében az antik örökség ötvöződhetett az arab zenekultúrával, a Keletről érkező új hangszerek, például vonósok lehetőségeivel. Ebből az üde, tavaszi ihletésű muzsikából ad ízelítőt a Musica Historica Együttes, valamint az igazi jelenkori trubadúr, az improvizációban is jeleskedő Miquéu Montanaro március 9-én, szombaton 17 órától a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent István termében. A kellemes családi programon résztvevők a szerelmi költészet, a fin’amor korai gyöngyszemeit az azonos című antológiából magyar fordításban hallhatják majd. Néhány dallam az Ibéria zenéjét, valamint az olasz táncmuzsikát is bemutatja. A középkori ihletésű koncertet reneszánsz táncház előzi meg.
 
A családi programra minden érdeklődőt szeretettel várnak!
 
 
 
Az esemény plakátja letölthető a Galériából.
 
 
 
Szöveg: Torma Kinga Regina
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Május
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
  
  
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.