Április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

2019.04.10. 12:48
KÖZLEMÉNY - 2019. április 10. (szerda)
Két helyszínen róhatjuk le tiszteletünket
 
 
 
 
 
 
 
A holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja április 16-a – kedden két székesfehérvári helyszínen róhatjuk le tiszteletünket az áldozatok emléke előtt. Délután fél háromkor koszorúzás lesz az Óvoda utcai Izraelita temető előtti téren, délután öt órakor pedig a Várkörút-Rákóczi út találkozásánál található Zsinagóga Emlékműnél folytatódnak a megemlékezések középiskolások műsorával.
 
2000 óta április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja: 1944-ben ezen a napon kezdték meg a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatási és rendvédelemi szervek az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását Északkelet-Magyarországon és Kárpátalján.
 
Székesfehérvár Önkormányzata és a Székesfehérvári Zsidó Hitközség április 16-án, kedden közösen emlékezik meg a népirtás áldozatairól. 14.30 órakor az Óvoda utcai Izraelita temető előtti téren koszorúzással kezdődnek a programok, megemlékező beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.
 
17 órakor a Várkörút – Rákóczi út találkozásánál található Fehérvári Zsinagóga Emlékműnél tartanak megemlékezést. Beszédet mond Csanády László kabinetvezető és Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, a tiszteletadáson a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola diákjai működnek közre.
 
 
A megemlékezésekre invitálják mindazokat, akik szeretnének fejet hajtani az áldozatok emléke előtt.
 
 
 
 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.