Álmok a vásznon

2019.04.15. 15:57
KÖZLEMÉNY - 2019. április 15. (hétfő)
 
 
 
 
 
 
A Derkovits Képzőművészeti Kör tagjainak legszebb alkotásaiból rendez kiállítást a Fejér Megyei Művelődési Központ: az olajképeket, akvarelleket, grafikákat egyaránt felvonultató tárlatot Pálfalvi András, az intézmény címzetes igazgatója nyitja meg április 24-én, szerdán 17 órakor a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás kurátora Karóczkay Ottó festőművész.A Derkovits Képzőművészeti Kör bő hat évtizedes múltjával Fejér megye legrégebb óta működő és az egyik legrangosabb alkotó közössége. A kör tagjainak munkáit önálló és csoportos kiállításokon rendszeresen láthatja a közönség, főként az alkotókörnek otthont adó intézmény kiállítótermében és emeleti kiállítóterében.

A Kört 1957-ben Áron Nagy Lajos kétszeres Munkácsy-díjas festőművész-tanár alapította, tőle vette át és több mint három évtizeden keresztül vezette a karizmatikus személyiségű székesfehérvári festőművész-tanár, Ballagó Imre. Pedagógiai munkájának két fő célja volt: segíteni, felkészíteni a főiskolán továbbtanulni szándékozókat, és beavatni a grafika és a festészet titkaiba azokat, akik csak saját maguknak és szűkebb környezetük örömére kívántak alkotni. Mindezek mellett megteremtődött egy harmadik érték is: egy olyan közösség, melynek jó részese lenni, ahol élvezet és öröm a tanulás. Ezek az alapelvelvek a mai napig meghatározzák a Kör életét és munkáját.

Ballagó Imre nyugalomba vonulása után Bujdosó Dénes, a Hollandiából hazatelepült festőművész vállalta a kör vezetését, 2000-ben pedig Szentes Ottokár képzőművész-tanár vette át a stafétát, aki a grafikán, festészeten kívül a plasztikának és a fafaragásnak is avatott ismerője. Szentes Ottokár 2017-ig vezette sikeresen a kört, tőle két évadra szakkörének egyik érdemes tagja, Kapusiné Dr. Wollein Mária vette át és vezette a csoportot.

2019-ben Karóczkay Ottó festő-pedagógus személyében új kurátort köszönthetett a Derkovits Képzőművészeti Kör. Az új vezető művésztanár munkásságát több egyéni és számos csoportos kiállítás fémjelzi, itthon és külföldön egyaránt. Több szakmai szervezetnek is tagja, mint például a Bárka Szalon, a Szent György Alkotókör, a KAT-Art, a Vörösmarty  Társaság  Áron Nagy  Lajos Művészetbaráti Köre vagy az Országos  Képző- és Iparművészeti  Társaság.

A tagság lelkesedése az elmúlt évtizedek során sem hagyott alább, a Derkovits Képzőművészeti Kör az évtizedek múltával, bár cserélődő tagsággal, változó nemzedékekkel, meg-megújulva őrzi és viszi tovább hagyományait és teremtett értékeit.

A  tárlat május 7-ig látogatható, vasárnap kivételével naponta 10–18 óráig, a belépés díjtalan.

 

További információk:
Láda-Handa Edina
Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza
Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.
Telefon: +3630/951-7418
E-mail: handaedina1992@gmail.com
Honlap: www.fejermmk.hu
Facebook: www.facebook.com/fejermmk

Szöveg: Lőrincz Miklós

 

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Július
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
22
23
24
29
30
    
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.