Méhecskék vigyázzák a Virágórát Schwäbisch Gmündben

2019.05.12. 11:09
KÖZLEMÉNY - 2019. május 12. (vasárnap)
Rems-völgyi települések közös kertészeti fesztiválja. Galéria 
 
 
 
 
 
 

A Virágórát immár a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei által kifestett méhecskék vigyázzák Schwäbisch Gmündben. A hétvégén tovább bővült a Testvérvárosok kertje annak a nagyszabású virágos programnak a keretében, amelyet 16 Rems-menti német település rendez. A kertészeti fesztiválon fehérvári delegáció is részt vesz a német testvérvárosban. Az őszig tartó rendezvénysorozat látványos élményeket ígér, virágokkal és növényekkel beültetett terek, különleges kompozíciók várják a látogatókat.


Rems-völgyi települések fogtak össze és rendezik meg idén – a 2014-es tartományi virágkiállítás mintájára – nagyszabású közös programjukat, a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivált. Ennek ötletadója Székesfehérvár német testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd volt. Az ünnepi alkalomhoz egy fehérvári delegáció is csatlakozott erre a hétvégére, Deák Lajosné tanácsnok, önkormányzati képviselő vezetésével.

A francia Antibes, az angol Barnsley, az olasz Faenza és a magyarországi testvérváros, Székesfehérvár képviselőit a Városházán köszöntötték. A fesztiválról szólva Joachim Bläse kiemelte, hogy egy nagyon régi álom vált valóra: több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a különböző tartományokhoz tartozó Rems-völgyi települések közösen mutatkozzanak be.

„Pénteken a folyótorkolattól indulva jártuk végig a helyszíneket Richard Arnold főpolgármesterrel és a többi település vezetőjével, mind a 16 Rems folyó menti településen közösen nyitottuk meg a kertészeti fesztivált.” – foglalta össze a nap eseményeit Joachim Bläse pénteken este. Mint az alpolgármester elmondta: mindenkinek készülnie kellett valamivel, Schwäbisch Gmünd a „zöld kabát-zöld nyakkendő-zöld zokni” összeállítást választotta.

Az alpolgármester a Városházán is körbekalauzolta a vendégeket. Az épület eredetileg lakóháznak készült, a település főterén áll, és itt ülésezik a 48 fős képviselőtestület is. Az erkélyre kilépve még éppen elcsíphette mindenki a városka különlegességei közé tartozó lovasfogatot, amelyről a közterületeken lévő virágokat és növényeket locsolják.

Az este a Schwörhaus-ban, a schwäbisch gmündi zeneiskolában folytatódott, ahol egy különleges, koncerttel egybekötött megnyitónak lehettek részesei a vendégek. A helyi pedagógiai főiskola három hallgatójának alkotásai díszítik egy éven át a koncertterem falait, amit az Erika Künzel Alapítvány által támogatott, csodálatos műsort adó zenésznövendékek koncertjével avattak.

A szombati nap a virágokról szólt: a járdára festett mintákat követve sétálták végig a vendégek a feldíszített, növényekkel beültetett közterületeket és a Testvérvárosok kertjét.

Székesfehérvár egy Virágórával mutatkozik be, aminek óraszerkezetét Kovács Jenő, első virágbeültetését pedig a Városgondnokság kertészei készítették még 2014-ben. Emellé kerültek szombaton a kertrészbe az idei Rems-völgyi virágos fesztivál jelképévé választott méhecskék is. A fából kivágott figurákat a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei festették szép színesre.

Délután Schwäbisch Gmünd főpolgármestere, Richard Arnold köszöntötte a testvérvárosi delegációkat, régi ismerősökként üdvözölve a látogatókat. Székesfehérvár polgármestere muskátlit küldött német kollégájának a virágkiállítás alkalmából, ami sok helyen díszíti az itthoni villanyoszlopokat, ballonokat is.

A főpolgármester büszkén mesélt a nagyszabású fesztivál megvalósulásáról, és vele közösen utaztak a közeli Schorndorf-ba is a vendégek, az ottani virágkiállítás megnyitójára. Az élménykertek mellett a település kastélyának borospincéjében is igazi különleges kompozíciók láthatóak „Mit Liebe” címmel, a szeretet és a szerelem témáját virágokkal bemutatva.

Az óriási eső sem tudta a résztvevők kedvét szegni, már indultak is vissza Schwäbisch Gmündbe, hogy közösen nyissák meg a Predigerben rendezett tárlatot. Közismert és különleges virágok, néha meglepő ötletek virágból megálmodva - így foglalható össze röviden a kiállítás. A helyi virágosok fantáziájának színes és illatos tárháza ez a helyszín is, ahol a „Heimatliebe”, azaz hazaszeretet témát járták körbe az alkotók. Ez az idei programsorozat nyitánya, a galériában szeptember végéig folyamatosan változó virágkompozíciókból rendezett kiállítások várják majd a látogatókat.

Az élménykerteket már szombaton is sokan végigsétálták. Készítőik sokféle ötlettel és stílusban használják a virágokat, növényeket, és kombinálják sokféle anyaggal ezeket.

A Rems-völgyi Kertészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitóját vasárnap délelőtt tartották. 80 km és 164 nap, tele élményekkel - ígérik a szervezők. Október 20-ig várják az élménykertek a tizenhat csatlakozott Rems-völgyi településen a látogatókat.

A helyszínen készült fotók letölthetőek a Galériából.


szöveg és fotó: Stettler Zsuzsanna

Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Augusztus
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
   
25
28
30
31
 
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.