Fehérvári küldöttség járt Nysaban

2019.06.07. 12:46
KÖZLEMÉNY - 2019. június 7. (péntek)
 
 
 
 
 
Az Opole vajdasági Szeniorok Tanácsa meghívására Nysa városában tett látogatást székesfehérvári delegáció Deák Lajosné tanácsnok vezetésével. A kétnapos lengyelországi megbeszélések során szó volt a két város közötti kapcsolat erősítéséről.


Az Opole megyei Szeniorok Tanácsa bővíteni kívánja nemzetközi kapcsolatait, s ennek szellemében néhány hónappal ezelőtt meghívót küldtek Székesfehérvár Önkormányzatának és az Alba Regia Nyugdíjas Egyesületnek. Kérésük megértésre talált, és a hét elején Deák Lajosné tanácsnok vezetésével az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke és titkára a sziléziai Nysában tett látogatást.

A nyugdíjas egyesület beszámolója szerint a kapcsolatfelvétel komolyságát támasztja alá, hogy a megérkezés után a delegációt Kordian Kolbiarz, Nysa város polgármestere, Elwira Slimak alpolgármester, valamint Pawel Nakonieczny, a Városi Tanács elnöke, Edward Halajko tanácsos, Ryszard Rogowski, a Szenior Tanács elnöke és Tadeusz Zdanowicz, a Szenior Tanács alelnöke fogadta. A megbeszélések során mindkét fél kifejezte szándékát a létrejött kapcsolat megerősítésére, az együttműködés kiterjesztésére. Deák Lajosné tanácsnok is örömének adott hangot a nysaiak felkérése kapcsán, és Székesfehérvár támogatásáról biztosította Opole vajdaság és Nysa képviselőit. 

A delegáció a városnézést követően részt vett az 1919-1921. közötti három sziléziai felkelés 100. évfordulójának tiszteletére rendezett ünnepségen, majd tovább folytatták megbeszélésüket a Szenior Tanács elnökével és alelnökével. Csetényi Attiláné, az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület elnöke bemutatta az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület életét, feladatát és teendőit. Ezt követően Deák Lajosnéval közösen fehérvári látogatásra hívták meg a Szenior Tanács négytagú vezetőségét.

A Nysaban készült fotók letölthetőek a Galériából.


szöveg és fotó: Fejes Rudolf titkár, Alba Regia Nyugdíjas Egyesület

 
Oldal nyomtatása

Eseménynaptár

«
2019 Szeptember
»
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
      
1
27
30
      
  • Nincs esemény!
Írja be
a kódot:

Boross Mihály (1815 - 1899) A sajtóterem névadója

Boross Mihály (1815-1899)
Boross Mihály a forradalom és szabadságharc időszakának jelentős megyei politikusa volt. 1815. január 9-én született Ószőnyben. Nagyszülei felvidékiek voltak. Pozsony megyéből származtak a Komárom megyei Ószőnybe, s itt változtatták meg vezetéknevüket, Borostyánról Borossra. A gimnázium elvégzését követően Cegléden, Nagykőrösön, Pápán tanult, majd több éven keresztül joggyakornokként dolgozott. 1842-ben tette le az ügyvédi vizsgát. Ezt követően rövidebb ideig Tatán gyakorolta az ügyvédi praxist.